Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’deki finansal istikrarı ve piyasa potansiyelini gören yabancı yatırımcı, ‘şirket avına’ çıktı. ABD’li ve Japon yatırımcılar dikkat çekiyor. Teknoloji, makine ve gıda üreticileri mercekte...

Yabancı yatırımcı, Türk şirketlerine yeniden ilgi göstermeye başladı. 2020 yılının şirket satın alma ve birleşmeleri açısından iyi bir yıl olacağını Türkiye’nin bu alanda en çok işlem yapan danışmanlık şirketi olan Pragma’nın yöneticileri söylüyor.

Son yıllarda öne çıkan önemli pek çok satın alma, şirket evliliğinin arkasındaki isimlerle geçen hafta tanışma fırsatı bulduk.

Haberin Devamı

Son 10 yılda toplam büyüklüğü 6.5 milyar doların üzerinde 90 şirket birleşme ve devralma işlemine danışmanlık yapan finansal danışmanlık şirketi Pragma, yarattığı bu ölçek nedeniyle, uluslararası medya kuruluşu Mergermarket, tarafından Türkiye’de “2019 Yılı Şirket Birleşme ve Devralma Finansal Danışmanı” seçildi.

Pragma Genel Müdürü Değer Şahbaz, Yönetici Direktörler Saltuk Buğra Akbulut ve Özlü Yalaza ile buluşmamızda, Türkiye ve Avrupa’da 50’nin üzerinde şirketin görüşmelerinde ivme yakalandığını öğrendik.

 İlgi canlı

Genel Müdür Şahbaz, “Bunlardan 10 tanesi ile ileri aşamadayız ve bu projeleri önümüzdeki aylarda tamamlamayı hedefliyoruz. Yaşanan tüm zorluklara rağmen Türkiye’ye olan yatırımcı ilgisini canlı tutmayı ve ciddi miktarda doğrudan yabancı yatırım getirmeyi başarıyoruz” diyor.

9 ay gibi kısa bir sürede 260 milyon dolarlık bir anlaşmayla bitirilen Ulusoy Elektrik’in ABD’li Eaton’a satışı, Worhington Arıtaş Basınçlı Kaplar’ın Hollandalı Broadview Energy Solution’a satışı, Hollandalı Van Eck’in Tırsan Treyler hissedarlarının sahip olduğu Talson BV tarafından satın alınması, E. Özgörkey Grubu tarafından Atakey Patates’in yüzde 50’sinin satışı, Emaş Plastik’in Japon Sumitomo Chemical iştiraki Sumika’ya satışı, Özak Geçiş Teknolojileri’nin çoğunluk hissesinin İtalyan Came’ye satışı ve Almanya’nın ilk porselen markası Weimar’ın Karaca Grubu tarafından satın alınması son dönemde Pragma’nın imzasını taşıyan bazı projeler. 

Haberin Devamı

2019 durgundu

Saltuk Buğra Akbulut, 2016 yılından beri toplam büyüklüğü 1.5 milyar doların üzerinde 24 işlem tamamladıklarını söylerken, 2019 değerlendirmesini Özlü Yalaza şu tespitlerle yapıyor:

“2019 yılı Türkiye’de şirket satın alma/ ortaklık işlemlerinin ciddi daralma gösterdiği bir yıl oldu. Toplam işlem hacmi 5.3 milyar dolar olurken, işlem adedi 233 oldu. Bu rakamlar 2018’de 12 milyar dolardı ve işlem adedi de 256’ydı. 2019 yılındaki küçülmenin temel sebepleri, bölgede yaşanan problemler, yılın ilk yarısının seçim atmosferinde geçmesi, ekonomide yaşanan sıkıntılar ve bu yıl önceki yıllardaki gibi büyük bir banka satışı, özelleştirmenin gerçekleşmemiş olmaması olarak özetleyebiliriz.”

İbre yukarıda

Pragma ekonomik daralmaya rağmen 2019 yılında 7 işlem tamamlamayı başarmış. 2020 yılının daha iyi bir yıl olmasını bekleyen Değer Şahbaz bunun sebeplerini de şöyle anlatıyor: "Hali hazırda devam eden projelerimize olan ilgiye bakarak 2020 yılının daha iyi bir yıl olacağını görebiliyoruz. Temel sebepleri ise, dünyadaki makroekonomik durumun göreceli olarak iyileşmesi ve düşük faizler, Türkiye'deki düzelen makroekonomik görünüm (kurların istikrar kazanması, düşen enflasyon, düşen faizler), Türkiye için göreceli azalan jeopolitik riskler, Türkiye'de bu yıl seçim olmayacak olması, Türkiye'nin gelişmiş altyapısı ve rekabetçi maliyet yapısı ve Türk şirketlerinin ihracat pazarlarındaki başarısını sayabiliriz."

Haberin Devamı

Pragma yetkililerinden öğrendiğimize göre özellikle son dönemde ABD'li ve Japon şirketlerin Türkiye'ye artan oranda ilgisi var.  Değer Şahbaz, özellikle yatırımcı ilgisinin olduğu sektörleri; ihracata yönelik sanayi şirketleri, teknoloji şirketleri, makine ekipman üreticileri ve gıda olarak sayıyor.

Yabancı  ‘doğrudan’ geliyor

2000 üniversiteliye Kültür Sanat Kart

Eczacıbaşı Topluluğu, 18-25 yaş arası 2000 üniversite öğrencisine, İKSV’nin düzenlediği tüm etkinliklerde ve İstanbul Modern’e ziyarette kullanabilecekleri 250 TL değerinde Kültür Sanat Kart hediye edecek. Gençlerin kültür sanat etkinliklerine erişimini artırmak amacıyla 2017 yılında İKSV tarafından Eczacıbaşı Topluluğu’nun desteğiyle başlatılan proje, 2020 başından itibaren Eczacıbaşı Kültür Sanat Kart adıyla sürdürülüyor.

Başvurular arasından çekilişle belirlenecek 2000 üniversite öğrencisi, 2020 yılında İKSV’nin düzenlediği tüm etkinliklerde ve İstanbul Modern’e ziyarette geçerli olacak 250 TL değerinde Eczacıbaşı Kültür Sanat Kart’ın sahibi olacak.

Başvuru başladı

Öğrenimini Türkiye’de sürdüren 18-25 yaş arası üniversite öğrencileri, yarın saat 14.00’ten itibaren www.kultursanatkart.com adresi üzerinden Eczacıbaşı Kültür Sanat Kart için başvuruda bulunabilecek. Başvuru süresi, 2 Şubat tarihinde sona erecek. 9 Şubat’ta açıklanacak olan Eczacıbaşı Kültür Sanat Kartlılar, 2020 yılında kartlarından faydalanırken, bir arkadaşına da bilet alabilecek. İstanbul dışında Ankara, İzmir, Antalya şehirleri için kart teslimatlarında Biletix ile işbirliği de devam edecek.

Ayrıcalıklı fırsatlar

Son üç yılda Kültür Sanat Kart için Türkiye’nin 81 ilindeki üniversitelerden 240 bini aşkın öğrenci başvuruda bulundu. Çekilişler sonucunda eğitimini İstanbul’da sürdüren 2422, İstanbul dışında sürdüren 1578 öğrenci Kültür Sanat Kart almaya hak kazandı. Kültür Sanat Kart sahibi öğrenciler 2017, 2018 ve 2019 yılı boyunca gerçekleştirilen İKSV etkinliklerinde Fazıl Say ve Marcus Miller gibi sanatçılarla tanışma, İstanbul Tiyatro Festivali Kapsamında gösterilen Fresk gösterisinin provasına katılma gibi birçok ayrıcalıkla buluşma fırsatı da yakaladı.

Yabancı  ‘doğrudan’ geliyor

Yeni kitap çıktı

Bu arada Eczacıbaşı Fotoğraf Sanatçıları Dizisi’nin yeni kitabı İbrahim Zaman retrospektifi, kitabevlerinde yerini aldı. Eczacıbaşı Topluluğu’nun 50 yılı aşkın bir geçmişe sahip fotoğraf yayıncılığı geleneğinin bir parçası olan ve Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı tarafından yayınlanan seri, her yıl değerli bir fotoğraf sanatçısının retrospektif kitabını, sanatsal bütünlük içinde izleyicilere ulaştırıyor.

Kitapta, fotoğraf hayatına stüdyo çıraklığı ile başlayan İbrahim Zaman’ın yapıtları ve yaşamı, retrospektif bakış açısıyla yer alıyor. Hem Türkiye’nin birçok bölgesini hem de dünyanın 75 ayrı ülkesini elinde fotoğraf makinesi ile köşe bucak dolaşan İbrahim Zaman, fotoğrafçının içinde bulunduğu çağın görsel tarihini yazan kişi olduğunu söylüyor ve kitapta ışığı özenle işleyerek deklanşöre bastığı anı izleyici ile buluşturuyor.

Bir derviş gibi

Kitabın editörü Merih Akoğul, daha on yaşında, çıraklıkla fotoğrafçılık mesleğine adım atan İbrahim Zaman’ı şöyle anlatıyor:

“İbrahim Zaman, fotoğrafı bahane ederek, elinde asa yerine fotoğraf makinesi ile aramızda dolaşan çağdaş bir derviş gibidir. Ve kendisinin tüm hayatını dinledikten, çilelerine tanık olduktan ve mücadelesini öğrendikten sonra fotoğraflarına daha farklı bir gözle bakacağımız kesindir. Sonuç olarak söyleyeceğimiz, onun elindeki fotoğraf makinesi ile insanlarla nesneleri, dünle yarını, anlarla anıları bugün üzerinden bağlamaya yeminli “İlahi Işığın Efendisi” olduğudur.”

Dizi devam ediyor

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı tarafından yayımlanan ve fotoğraf yıllıkları ile başlayan gelenek, 2010 yılından itibaren ülkemizden bir fotoğraf sanatçısının retrospektif kitabını, sanatsal bütünlük içerisinde bu seri kapsamında izleyicilere ulaştırıyor. Eczacıbaşı Fotoğraf Sanatçıları Dizisi kapsamında bugüne kadar, Şakir Eczacıbaşı, Ara Güler, Ozan Sağdıç, Sami Güner, Sabit Kalfagil, İzzet Keribar, Ersin Alok, Yıldız Moran, Ergun Çağatay ve İbrahim Zaman retrospektifleri yayımlandı.

Yabancı  ‘doğrudan’ geliyor