Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyanın 142 ülkesinde izlenen Türk dizileri önemli bir ihraç kalemi olmanın ötesine geçti ve yabancı yatırımcı çekmeye başladı. Özellikle her hafta 120 dakikalık bölüm ‘çılgınlığı’ yabancı yatırımcının aklını başından alıyor, zira böyle bir performans dünyanın hiçbir yerinde yok! Üstelik bu hızda üretilmesine karşın işin kalitesi de yerinde, 70 milyonluk yerli pazarın yanında tüm dünyada alıcısı var. Verimli, kaliteli ve pazarı olan bir ürüne kim yatırımcı olmak istemez ki! Yabancılar da sonunda bu “altın yumurtlayan tavuğu” keşfediyorlar. İşte bugün sizlere bunun öyküsünü anlatacağım. Tabii bir Türk ortağın eşliğinde başlayan bir yatırım öyküsü bu. Hatta o da başlı başına bir başarı hikayesi…

Haberin Devamı

Yabancı yatırımın yeni adresi diziler

Emre Şahin, Karga 7 adlı yapım şirketini 2007’de Los Angeles’ta kurdu. Şirket hızlı büyüdü, 2015’te sektörün en büyüklerinden Alman yapım ve dağıtım şirketi Red Arrow’a (Pro Sieben) çoğunluk hisselerini sattı. Los Angeles ofisinde 180 kişi çalışıyor. Geçen yıl Türkiye ofisini de açtılar. Belgesel drama tarzında yaptıkları işler 3 Emmy adaylığı getirdi. Shot In The Dark isimli dizileri ise geçen hafta Netflix’te başladı.

Karga 7 pastadan pay istiyor

Karga 7, Hunting Hitler, Booze Traveler gibi dizilerin yapım şirketi... Aynı zamanda Emre Şahin’in yönetmenliğini üstlendiği Takım: Mahalle Aşkına ve 40 filmlerine, Kayıtdışı dizisine, yarışmalara da imza attı. Türkiye’de, kurgu ve gerçek televizyon şovlarının yanı sıra sinema filmleri, belgeseller, game şovlar markalar için mobil ve dijital platformlar dahil olmak üzere orijinal içerikler de üretecekler. Karga 7 Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Üner, Genel Müdürü Özer Sata ve kurucusu Emre Şahin ile bir araya geldik. Emre Şahin, Amerika’da medya sektöründe en başarılı 40 isim arasında gösteriliyor. Eğlence dünyasının nabzının attığı Hollywood’da tereciye tere satıyor adeta. Bakalım Alman Red Arrow’u da arkasına alan Emre Şahin ve yabancı yapım şirketi Türkiye’yi hangi dizilerle dünyaya açacak.

Yabancı yatırımın yeni adresi diziler

Gerçeğin kurgusunu yapıyor

Netflix’teki dizinizin içeriği nasıl?

Haberin Devamı

Los Angeles’ta gece 23’ten, sabah 05’e kadar sendika yükümlülükleri nedeniyle TV istasyonlarının haber bölümlerinin kameramanları çalıştırılmıyor. Geceleri çalışan bağımsız kameranlar, muhabirler var. Gece gerçekleşen bütün olayları hayatlarını riske atarak çekiyorlar. Bu patlayan bir bomba, çete savaşları, trafik kazası, yangın, soygun olabiliyor. Sonra da bunları kanallara satıyorlar. Gerçek olaylar sinema filmi gibi çekiliyor. Türkiye’de daha olmayan bir tarz.

Belgesel drama gibi…

Evet. Los Angeles’ın arka fonunda geceleri yaşanan ve pek bilinmeyen bir yüzü var. Bunu anlatan, bu gerçek olayları eşzamanlı olarak çeken ve gösteren bir dizi. Gerçek birçok olayı çekip hikayeyi onun üstüne kurguladık. Haber aktüalite ve kurgusal boyutun bir araya geldiği bu yeni tür, Amerika’da çok revaçta şimdi. Shot In The Dark’ın çekimleri sırasında bizim ekip bir kişinin hayatını kurtardı. Kameramanlar yanan arabanın camını kırarak bir kişiyi çıkarttılar. Araba yanmaya başlıyor, 20 metre uzaklaşmadan araba patlıyor. Bu sahneler birinci ve ikinci bölümde yer aldı mesela. Los Angeles Sheriff’s Department ekibe ödül verdi. Los Angeles’ın çok gözükmeyen ve akşamları ortaya çıkan yüzünü gösteren bir dizi. Netflix’in bu tarzdaki ilk projesi ve direkt bizden istediler. Los Angeles’ın bu yüzünün birkaç yıl önce Nightcrawler adıyla filmi de yapılmıştı. Jake Gylenhal oynamıştı.

Haberin Devamı

Almanlar potansiyeli gördü

Red Arrow’u ortaklık için ikna etmeniz kolay oldu mu?

Türkiye’den çıkan dizilerin dünyaya bu kadar rahat satılması çok ilgi çekiyor. Sistemin dünyada benzeri yok. Game of Thrones gibi ilk 10’daki dizileri çıkarın, Türk dizileri Amerikan dizilerinden daha çok satıyor. Onların giremediği birçok markete Türk dizileri giriyor. Pakistan’a da giriyor, Güney Amerika’ya da Rusya’ya da satılıyor Türk dizileri. Dünyada kimsenin yapamadığı bir üretim çıkıyor Türkiye’den. 120 dakika diziyi bir haftada çekmek çılgınca bir şey. Dışarıda ise 45 dakikalık bölüm bir ayda çekilebiliyor. Çekim aşamasına gelmek üç, dört sene Amerika’da. Bizde dört, beş ay yetiyor!

Kişisel olarak benim bağım hep sürüyordu zaten ama geçen ocak ayında Türkiye ofisini de açarak bu büyük pazara girdik. Alman Red Arrow Entertainment Group Los Angeles merkezli, diziler, filmler, belgeseller, dijital projeler, programlar, formatlar, ticari tanıtım filmleri üreten dünyanın sayılı markalarından biri. Onlar da bu potansiyeli görüp, pazara girmek isteyince ortaklık kolay gerçekleşti. Türk televizyonculuğunda rekabet yurt içinden ziyade yurt dışı pazara yönelmiş durumda. Sektör dizi satışlarında o kadar ilerde ki gelir hedefi de yurt dışına yönelik.

Amerika’da klasik TV’cilik son senelerini yaşıyor. Ama tabii bunun karşısında Netflix, Amazon gibi yeni kapılar açılıyor. Daha özgür, reklam baskısından uzak mecralar. İyi ve değişik olana yol açan kapılar bunlar.

Hollywood’da Yeniçeri Ağacı yeşerecek

Dünya pazarına satmak için üzerinde çalıştığınız bir dizi var mı?

Hazırlıkları başladı. Ünlü İngiliz yazar Jason Goodwin tarafından yazılan ve en çok satanlar listesinde üst sıralarda yer alan 5 kitaplık ‘Yeniçeri Ağacı’ romanını dizi yapıyoruz. Seri cinayetler işleyen bir katili yakalayan renkli bir dedektifin hikayesi. Sherlock Holmes’un Osmanlı versiyonu diyebiliriz, 1800’lerde geçiyor. Dizi İstanbul’da, İngilizce olarak çekilecek. Amerika’ya satacağız. Roman, 2007’de Edgar Allan Poe Roman Ödülü’nü de kazanmıştı. Hollywood oyuncuları oynayacak, Türk oyuncular da dizide yer alacak. Dizinin ilk sezonu 40’ar dakikalık 10 bölümden oluşacak. 5 sezon sürecek dizinin yanı sıra bir başka kara mizah dizisi üzerinde daha çalışıyoruz.

Yabancı yatırımın yeni adresi diziler

Megan Fox, Göbeklitepe’yi anlatacak

Hangi projelerle Emmy’e aday oldunuz?

MTV’de yayınlanan Got Your 6 en iyi yapım, en iyi kurgu alanında iki Emmy adayı oldu. History Channel’da yayınlanan Ultimate Guide To The Presidency, en iyi grafik tasarım alanında aday oldu. Bizim yaptığımız Hunting Hitler, History Channel’s’ın en iyi yeni yapımlarından. Yurt dışına en çok sattıkları işlerinden oldu. Üçüncü sezon ocakta başlayacak. Megan Fox, Queen Latifah, Mary Louise Parker, Jason Biggs, Anthony Anderson, Mike Rowe gibi isimlerle çalışıyoruz.

Megan Fox ile başta Göbeklitepe olmak üzere Türkiye’nin mistik 4-5 bölgesini anlatacağı bir proje üzerinde çalışıyoruz. Türkiye’de ilgili yerlerle görüşüp prensip onaylarını aldık.

Kesin anlaşmalar imzalandığında Megan Fox’un anlatımıyla programı yapıp dünyada göstereceğiz. Karga 7 Pictures, Realscreen tarafından dünyadaki en iyi 100 prodüksiyon şirketinden biri seçildi.