Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Zorlu Holding Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Türk iş hayatının en güzel giyinen patronlarından. Slim fit takım elbiseleriyle uyumlu kravat ve mendil seçimleriyle bulunduğu ortamda varlığını hissettirir. Giysilerini kombinlemek için aksesuvarlardan yardım alıyor, zaman zaman fular da takıyor. Endeavor’un gecesinde şık giyinme merakının milyar dolarlık bir holdingin sahibi olmasına giden süreçteki etkisini de anladık.

Zorlu şapkadan holding çıkardı

Endeavor Türkiye, 1.5 milyar dolar değerlemeye ulaşan etkin girişimcilik çalışmalarının 10. yılını dün gece Swissotel’de kutladı. Gecede Ahmet Nazif Zorlu’ya ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ takdim edildi. İş adamının ancak başarıya ulaşmış insanlarda görülen özgüvenin etkisiyle yaptığı samimi konuşmada anladık ki fötr şapkalı tüccarlar gibi şık giyinmek için iş hayatına erken atılmış.

Haberin Devamı

Tezgâhtan imparatorluğa

Daha 10 yaşında Denizli Babadağ’da tezgâh başındayken, dükkâna mal almak için gelen giden tüccarların kıyafetlerine, hal ve tavırlarına özeniyormuş. Ödül konuşmasında, “Böyle fötr şapkalı şık takım elbiseli adamlar gelirdi, hepsinin mendili var, ben de bakar özenirdim” sözleriyle onları nasıl rol model aldığını anlattı.

Zorlu, Babadağ’da tek göz odada başına oturduğu bir adet dokuma tezgâhından, bugün enerji, savunma, tekstil, gayrimenkul, dayanıklı tüketim gibi sektörlerde, 26 bini aşkın çalışanla yılda 15 milyar TL’yi aşkın ekonomi yaratan bir imparatorluk yarattı.

İş hayatına baba mesleği tekstille başladı, 1994’te Vestel markasını alarak adından söz ettirdi.

Konuşmasındaki şu ifadeler başarıya ulaşmanın stratejik düşünmeyle mümkün olduğunun ipuçlarını veriyordu: “Teknolojiye, üretime ve ihracata daima yatırım yapılması gerektiğini düşündüm. Hayatım boyunca bu konularda hep hayaller kurdum ve kurmaya devam ediyorum. Dürüst olmanın, çok çalışmanın, zorluklar karşısında yılmadan hedefler peşinde koşmanın ve topluma geri vermenin başarılı girişimcilerin ortak sırrı olduğuna inanıyorum.”

Endeavor girişimcileri 91 ülkeye ihracat yapıyor

Zorlu şapkadan holding çıkardı

Endeavor, Türkiye’de faaliyet gösterdiği 10 yılda, 3 bin girişimci adayıyla buluştu. Uluslararası seçim sürecini tamamlayan 54 girişimci şirketi temsilen 86 girişimciyi ağına dahil etti. Ağdaki girişimciler 1.5 milyar doları aşkın ekonomi yarattı.

Haberin Devamı

Ağ girişimcilerinin yüzde 50’si 91 ülkeye satış yapıyor. 30 ülkede faaliyet gösteriyor. Akbank, Fiba Holding, Koç Holding, Mynet, Tahincioğlu Gayrimenkul, Yemeksepeti, İyzico, Officine Panerai, Zorlu Holding, Infinity, AKG Holding 10. yıl gecesinin sponsorluğunu üstlenmişti. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Endeavor Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, “Endeavor topluluğu hayatımda gördüğüm en hızlı gelişime sahip olan ekosistem. Sahip çıktığımız dayanışma ilkesine ve Türkiye’nin küresel girişimcilik gücüne desteğim ve inancım tamdır” dedi.

Globalleşme çağrısı

Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli ise vizyon konuşmasında, “Dünya hızlanıyor. Bu değişime ya seyirci kalacağız ya da elimizi hızlı tutacağız. Endeavor olarak gelecek hedefimizi Endeavor girişimcilerinin globalleşmesi olarak koyduk. Bugüne kadar desteklediğimiz girişimcilerin yarattığı 1.5 milyar dolarlık değerin kısa sürede katlanarak artmasını bekliyoruz” dedi. Gecenin sponsorlarından Akbank’ın Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Endeavor ağındaki girişimcilere desteklerinin banka olarak artarak devam edeceğini söyledi.