Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İş dünyasının gündemi şu sıralar çok yoğun. Yay gibi gergin piyasada iş yapmanın incelikleriyle uğraşan iş alemi, bir yandan erken seçim ve sonrası için planlarını yaparken, diğer taraftan kendi seçim telaşına düşmüş durumda. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’ndeki (TİM) Başkanlık seçimlerinden bahsediyorum.

Ülke genelinde TOBB’a bağlı tüm oda ve borsaların seçimleri nisan ayıyla birlikte tamamlandı. Tüm başkanlar seçildi ama her şey bitmedi. Şimdi TOBB’un Başkanlık koltuğu için seçim yapılması lazım. Yasal olarak zamanlama bu ay (mayıs) olarak görünüyor. Ancak ortada büyük bir sessizlik hakim. Seçim takvimi hâlâ açıklanmış değil.

Haberin Devamı

‘TOBB’ ile ‘TİM’de  Başkan kim olacak

Bu ortamda yılların Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu adaylığını açıklamadı. Kendi seçimlerini kazanan etkili oda başkanlarından da şimdilik bu koltuk için adaylığını duyuran bir isim yok.

Adaylar pek sessiz

Sessizliğe bakıp da “Bu seçim yapılacak mı, yapılmayacak mı?” diye düşünenlere verilecek yanıt tarafında ağırlık “Yüzde 51 erteleme olmayacak” noktasında. Çoğunluk “seçim yapılacak” dediğine göre, TOBB Başkanlığı için en güçlü aday kim olacak?

TOBB’a delegeler seçildi. Dolayısıyla Başkanlık seçimi için oy verecek isimler belli oldu. Hatta içlerinde adaylar da var. Hisarcıklıoğlu’nun bir kez daha aday olmasına ise kesin gözüyle bakılıyor. Seçildiği taktirde 4. kez TOBB Başkanlığı görevini yürütecek. Adaylığı konusunda kanunen bir sıkıntı da yok.

Hisarcıklıoğlu’nun arkasındaki en büyük güç, TOBB’un etkinliğini ve ağırlığını artırma noktasında altına imza attığı önemli projeler olacak. Teşkilata ve Anadolu’ya hakim. Nisan seçimlerinde başkanların yüzde 80’inin koltuklarını korumuş olmaları da elini güçlendiriyor.

‘TOBB’ ile ‘TİM’de  Başkan kim olacak

Şimdi herkesin gözü kulağı Ankara’da. Geçmiş örneklerden yola çıkarsak, seçimlerin de yapılacağı genel kurula Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılması büyük olasılık. Bu yüzden il il halk buluşmalarına sahne olacak erken seçim maratonunda Erdoğan’ın takvimi önem kazanıyor. Toparlayacak olursak; TOBB Başkanlığı seçimleri bu ay yapılacak, en güçlü aday yine Hisarcıklıoğlu olacak, hâlâ açıklanmayan seçim günü ise Erdoğan’ın takvimine bağlı.

Haberin Devamı

Kimler var kimler?

Bir diğer Başkanlık koltuğu seçimi de TİM cephesinde yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyük sürpriz yaparak 24 Haziran’ı erken seçim tarihi olarak açıkladığında, herkes bir anda aynı tarihte yapılacak olan üniversite sınavlarına dikkat çekmişti.

Bu konuda YÖK hızla devreye girdi, sınav tarihini bir hafta sonraya aldı.

Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan, “YÖK bana bağlı olduğu için sınavı hemen bir hafta öteye aldık. Bu şunu gösteriyor, Başkanlık Sistemi seri adımlar atmayı sağlıyor” açıklamasını yaptı. İlginç olan, 24 Haziran, TİM Başkanlığı seçimleri için de belirlenen tarih idi. Ama bu konuda yeni bir takvim açıklanmış değil.

‘TOBB’ ile ‘TİM’de  Başkan kim olacak

Kıyasıya yarış

Sayısı 60’ı bulan ihracatçı birlikleri seçimlerini tamamladı. Başkanlar ve vekilleri belli oldu. Sırada TİM Başkanlığı seçimi var. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi kendi getirdiği 3 dönem kuralından dolayı bu kez aday olmayacak. Bu da adayların kendi güçlü oldukları kollar üzerinden şimdiden isimlerini öne çıkarmasına yol açmış durumda.

Haberin Devamı

Buna karşılık 24 Haziran olarak belirlenen seçim tarihini bir hafta öncesi veya sonrasına almak için uğraşan TİM yönetimine henüz bir yanıt gelmiş değil. Bu yüzden kimse öne çıkmak istemiyor. Adaylık açıklamıyor.

Yarışa hazırlanacak adaylar denildiğinde Tahsin Öztiryaki ve İsmail Gülle’nin adı öne çıkıyor. Eskiden bu koltukta oturmuş olan Oğuz Satıcı ile Bülent Aymen diğer isimler. Bir de sürpriz isim var; stratejik hamleyle hububatçıların birlik başkanlığına seçilen Simit Sarayı’nın ortağı Haluk Okutur.

‘TOBB’ ile ‘TİM’de  Başkan kim olacak

ODA VE BORSALAR

- Ticaret, sanayi ve borsa başkanlık seçimleri Ekim-Kasım 2017’de yapılacaktı.

- 24 Eylül’de yayımlanan KHK ile tüm seçimler 6 ay ertelendi.

- Yeni seçim tarihi böylece Nisan 2018’e sarktı.

- Oda ve borsa seçimleri geçen hafta bitti.

- Takvime göre bu ay içinde TOBB Başkanlığı seçimi için delegeler sandığa gidecek.

‘TOBB’ ile ‘TİM’de  Başkan kim olacak

İHRACATÇI

- Türkiye genelinde 60 ihracatçı birliği seçimlerini nisan ayında tamamladı.

- TİM Başkanlığı seçimi için tarih 24 Haziran 2018 olarak belirlenmişti.

- Erken seçim tarihiyle aynı güne denk geldiği için yeni tarih bekleniyor.