Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın piyasalarda parasal olarak değil ama duygusal olarak “şok” etkisi yaratan ve “Acaba neye güveniyor?” sorusunu gündeme getiren önceki günkü kritik açıklamalarından sayılı dakikalar sonra Levent’te bir yemekteyiz.
Masada Şekerbank’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan ile bankanın Genel Müdürü Meriç Uluşahin olunca yemek menüsüne pek ilgi gösteren yok. Önceliğimiz Başçı’nın piyasalara alışılmadık bir tarz ve tonda sunduğu dolar ve faizdeki “diyet menüsü”...
“Dolar kuru bu yılın sonunda 1.92 TL olacak. Faizde oranımız şu. Herkes buna göre adım atsın” mesajlarına “aslanlar ve belini kırmak” gibi ifadeler de eklenince gazeteci olarak merakımız bu yönde açıklamaların piyasada nasıl değerlendirildiği oluyor.
Hasan Bey, Merkez’in böylesine bir ortamda (Fed ve Suriye gerginliği) doğru adımlar atmasına inanmak zorunda olduklarını çünkü önlerinde bir alternatif olmadığını belirtiyor.
Meriç Hanım net rakam ve hedefler öngörülmesine karşılık piyasaların bir işleyişi olduğu konusunda hatırlatma yapıyor.

Dolar kaç lira olur?
Yükselen tansiyona karşılık Türkiye adına ilginç bir tespit Hasan Bey’den geliyor: “İstanbul’da iş dünyası piyasayla yatıp piyasayla kalkıyor ama Anadolu’da durum böyle değil. Onlar bir şekilde işlerini büyütmek için uğraşıyor. Dolar şu olmuş, faiz bu olmuş takip etmek yerine ‘Nereye, nasıl mal satarım, hangi ülkeye ihracat yaparım’ diye düşünüyor. Bu yüzden piyasadaki oynaklıklarla zaman geçirmek yerine işiyle uğraşıyor. Kredi taleplerindeki canlılık da bunu gösteriyor.”
Hasan Bey, Suriye etkisinin alarm verdiği bir dönemde Türkiye adına Fed etkisinin daha riskli ve kalıcı olduğu hatırlatmasını yapıyor.

İncesu’ya dev yatırım
“Şekerbank için 2013 nasıl geçiyor?” dediğimizde bankanın 60. yılı gündeme geliyor.
Şube sayısında son çeyrekte yüzde 10’luk büyümeye işaret eden hamleye hazırlanan Şekerbank, bankacılıkta girilmemiş yerlere adım atmaya hazırlanıyor. Banka, ihtiyaçlarını karşılamak adına girdiği ancak sonrasında başka firmalara da hizmet vererek büyüttüğü ‘çağrı merkezi’ yatırımlarına devam etmeyi planlıyor.
Kayseri’nin İncesu ilçesinde küçük bir girişim olarak başlayan fakat şimdilerde 1.300 kişilik çağrı merkezi üssüne dönüşen bu operasyonda iki bina kullanılıyor. Bir yenisinin inşaatına başlamak gündemde.
Projeyi oldukça stratejik bulan Hasan Bey, bu işle bölgede gençlere istihdam yaratmanın önemine değiniyor. Ve açıkça söylemek gerekirse bir İncesulu olarak bu yatırımdan gurur duyuyor.
Son bir not: Hasan Basri Göktan, devletin yüzde 25’lik katkı payı getirdiği Bireysel Emeklilik Sistemi’ni (BES) örnek reform projesi olarak görüyor.
Bu noktada grup şirketi SBN Sigorta’nın tabelasının yanına yakında BES yani “emeklilik” kelimesi eklenebilir.