Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yaşanan krizlerin etkisini üzerinden atan Türk Hava Yolları, 2017’de 11 milyar dolar gelir elde ederken, faaliyet kârında ilk kez 1 milyar doları aştı. 2018’den umutlu olan THY, yeni havalimanıyla bu uçuşu sürdürmeyi planlıyor.

Art arda yaşanan krizlerin etkisini 2017 yılıyla birlikte üzerinden atmayı başaran Türk Hava Yolları (THY), toplam gelir, kâr rakamı, yolcu sayısı ve doluluk oranlarında ciddi mesafe kaydetti. THY’nin Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, “iyi bir 2017” geçirdiklerini ifade ederken, 2018’den de umutlu olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

“2017’yi, 2016’yı unutacak, 2015’i hatırlatacak, 15 yıllık muhteşem ivmemize yakışacak bir şekilde yaşamak istiyorduk. 2017 yılını başımız dik, alnımız açık kapattık” ifadelerini kullanan Aycı, ileri rezervasyonlara ve yaşanan hareketliliğe baktıklarında “iyi bir 2018” olacağını öngördüklerini de açıkladı. Aycı, “Tüm zamanların en iyi ocak ayını geride bıraktık. Şubat ayıda iyi geçti. Martta böyle giderse çok uzun bir aradan sonra yaşadığımız en iyi ilk çeyrek olacak” diye konuştu.

Çok havalıyız

2018 kâr beklentisi

THY’nin Yeşilköy’deki merkezinde ekonomi gazetecileriyle kahvaltıda buluşan Aycı, 2018 beklentileri, yeni havalimanı için hazırladıkları sürprizler ve yeni projelerini anlattı. 2016’da havalimanı saldırısı, darbe girişimi ardından 2017 başındaki kötü hava koşulları derken nisan ayında başlayan çıkışın, temmuz ve ağustosta yerini yolcu rekorlarına bıraktığını hatırlatan Aycı, “THY tarihinin en başarılı yıllarından birini geride bıraktı” dedi.

“THY, 2017’de global ölçekte bayrak taşıyıcı havayolları arasında 3 milyar dolar FAVKÖK (faiz, amortisman, vergi ve kira gideri öncesi kâr) değeri ve yüzde 27.5 FAVKÖK marj ile üst sıralarda yerini aldı” diyen Aycı, son beş yılda ortalama yüzde 21 FAVKÖK marjı yaratan THY’nin, sektördeki en kârlı havayollarından biri olmaya devam ettiğini duyurdu. Aycı, “2018’de de EBITDA marjı 5 yıl ortalamasının üzerinde olur. Konsolide bilançoda yüzde 23, soloda yüzde 21-22 civarında olur” şeklinde konuştu.

Bu yılın ikinci çeyreğinde canlanmaya başlayan talebin, devam eden dönemde daha da güçlenmesi ile birlikte, 2017 sonu itibariyle yolcu sayısını 68.6 milyon olarak gerçekleştirdiklerini anlatan Aycı, “Yolcu sayısındaki artış iç hatlarda yüzde 10,4, dış hatlarda yüzde 8.4 oldu. Bu yılın sonunda yolcu hedefi 74 milyon. 2019 ise 80 milyon yolcu” ifadelerini kullandı. Oldukça yoğun şikâyet alan THY’nin internet sitesinden kendilerinin de memnun olmadığını aktaran İlker Aycı, “Sitemiz, kabin içi müziğimiz ve üniformalarımız değişecek” dedi.

Haberin Devamı

Yeni havalimanına taşınma maliyeti: 600 milyon dolar

İstanbul’da yapımı süren ve 29 Ekim’de açılışı planlanan yeni havalimanı için tüm planlama ve stratejilerinin hazır olduğunu anlatan İlker Aycı, tüm yatırım harcamaları dahil taşınmanın maliyetinin 600-650 milyon dolar olacağını hesapladıklarını açıkladı. Yeni havalimanı operasyonunda yüzde 100 randımanla çalışmaya başlamalarının, 29 Ekim’deki açılış sonrasında 2-3 gün sürebileceğini belirten Aycı, yolcu almadan geçecek 12 saatin olacağını anlatırken, taşınmanın öz kaynaklarla yapılmayacağını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Çok havalıyız

Şerefiye hakkımız free shop’u isteriz

Yeni havalimanını anlatırken “Hayalimiz sadece yolcu taşıyarak bilet satarak para kazanmak değil” diyen İlker Aycı, şöyle devam etti: “THY iş ortaklıkları üzerinden oluşturacağı şerefiye değerleri ile kendi kendini finanse edecek matematiği oluşturacak güce sahip. Yeni bir havalimanına gidiyoruz, ölçeklerimiz büyüyor dolayısıyla da ortaklıklarımızı yeniden konuşmamız lazım. Yeni ölçek var. Yer hizmetleri, yakıt, kargo ve yeme içmede ortaklıklarımızı yeni boyuta taşıyoruz.” Yeni havalimanında ‘free shop’ geliri üzerinden de pay almak istediklerini, üstelik talep ettikleri rakamın atla deve olmadığını ifade eden Aycı, “Büyük değer katıyoruz, bunun karşılığını almalıyız” dedi. Aycı ayrıca körük noktasında da işletmecilerden kendilerine özel bölüm istediklerini anlattı.

Bavulu metro çıkışında alalım

Dünya havacılığında trendlerin farklılaştığını artık yolcuyu çekmek için her ülkenin bu yarışa hızlı yatırım ataklarıyla girdiğine işaret eden İlker Aycı, “En büyük havalimanı tamam. En verimli, en iyi işletilen ve yolcu dostu havalimanı olmak da önemli. İnce detaylarda da muhteşem bir havalimanı olabiliriz. Mesela havalimanına metroyla gelen birisi neden hemen check-in bankosuna yanaşamasın? Bavulunu burada bize vermesin. Bunları düşünmeliyiz” dedi.

Boşluk sevmeyiz cereyan yapıyor!

Hem yolcu sayısı hem kargo tarafında proaktif yönetim tarzlarını sürdüreceklerini anlatan İlker Aycı, “Uçakta hava uçurmayı sevmiyoruz. Sonra cereyan yapıyor” dedi. “Dünyada en çok sayıda ülkeye uçan havayoluyuz” şeklinde konuşan Aycı, “2018’da planlanan 5 yeni hat ile birlikte nokta sayımız 305’e, ülke sayısı 122’ye ulaşacak. Bu yıl açılacak yeni hatlar Sierra Leone Freetown, Özbekistan Semerkant, Rusya-Krasnodar, Komorlar Birliği Moroni, İtalya Palermo” dedi.