Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Son birkaç aydır hepimiz seçimle yatıp, seçimle kalktık.

Seçimler bitti şimdi de dolarla yatıp, dolarla kalkıyoruz.

Ekonomik gelişmeler hepimizin çok yakın takibinde. Ülkece fakirleşiyor muyuz, zenginleşiyor muyuz, sürekli bunu konuşuyoruz.

Sayfalarımızda ekonomiye dair tüm veri ve yorumları veriyoruz. Bense size bir ülkenin esas zenginlik kaynağından bahsetmek istiyorum.

500 milyon $ gitti

Bir ülkenin en büyük kaynağı iyi yetişmiş, okumuş ve geleceğe yön verebilecek gençleridir. Türkiye tüm imkânlarıyla ve sürekli değişen sistemleriyle gençlerine farklı eğitim fırsatları sunuyor. Bir de okumak için yurtdışını ve özellikle ABD’deki okulları tercih eden gençler var.

Haberin Devamı

Ülkesindeki yabancı öğrencilerin istatistiklerini yayımlayan ulusal kuruluş NAFSA’ya göre Amerika’da şu anda sayısı 11.880’e kadar ulaşan Türk öğrenci eğitim görüyor. İçlerinden 3.750 öğrenci lisans eğitimi alıyor.

2018’de Amerika’ya öğrenci gönderen ülkeler listesinde Türkiye 6’ncı sırada.

Yapılan hesaplamalara göre bu öğrenciler Amerikan ekonomisine toplamda 500 milyon doların üzerinde gelir getiriyor.

Bu gençler arasında 2018 yılının en başarılı mezunları arasından birkaç öğrencinin kısa özgeçmişlerini sizlerle paylaşmak isterim.

Türklerin ‘gurur tablosu’

- Yaşat Berk Manav

2014’te Robert Kolej’i bitirdi. Yale’de Makine Mühendisliği ve Ekonomi alanlarında çift ana dal yaptı. 3.93 not ortalaması ile Magna Cum Laude (büyük onur) derecesi alarak mezun oldu. Aynı zamanda Enerji Bilimleri alanında yan dalını tamamladı ve Enerji Bilimleri fakültesinin yönetim kurulunda lisans temsilcisi olarak yer aldı.

- Ece Nur Şahin

1995’te Koç Özel Lisesi’nden 5.0 ortalamayla mezun oldu. Penn State üniversitesinde dünya çapında yalnızca 50 kişinin kabul edildiği çift diploma programı olan ‘Jerome Fisher Program in Management and Technology’den kabul aldı. Üniversite eğitimine Penn M&T’de devam etti.

- Batuhan Balcı

2014’te Koç Özel Lisesi’nden 5.0 ortalamayla mezun oldu. 2014 yılında Stanford Üniversitesi’nde eğitime başladı ve 2018 yılında Bilgisayar Bilimleri ana dalında Yapay Zeka konsantrasyonuyla mezun oldu.

Haberin Devamı

- Aslı Acar

2014’te Enka Lisesi’nden IB (International Baccalaureate) diploması ile mezun oldu. Türkiye Milli Yüzme takımı için yarıştı, Georgetown Üniversitesi’nde de 1 sene boyunca yüzdü. Aynı üniversitede Psikoloji ana dal, Gazetecilik ve Sanat bölümlerinde çift yan dal yaptı.

- Oğulcan Bayol

2009’da Koç Özel Lisesi’ne tam burslu olarak girdi. 2014’te Princeton Üniversitesi’ne de burslu kabul edildi. Princeton sonrası, şu anda California Institute of the Arts’dan Grafik Tasarım üzerine sertifika almak için çalışmalarına devam ediyor.

- Melisa Özen

2014’te İzmir Amerikan Koleji’nden IB diplomasıyla mezun oldu. Başarılarını Columbia Üniversite’sinde devam ettirerek, burada Psikoloji ve Ekonomi okuyarak çift dal yaptı. 4 sene boyunca Dean’s List de yer aldıktan sonra, 2018 yazında 3.89 ortalamayla Columbia’dan Latin onurla mezun oldu.

- Abdullah Bedel Türker

Elazığ’da doğup eğitim gördükten sonra yerleştirme sınavında Türkiye çapında ilk 10’a girerek Üsküdar Amerikan Lisesi’ni kazandı. Ardından Harvard ve Oxford’dan kabul aldı. Eğitimini Harvard Üniversitesi’nde tamamladı.

Haberin Devamı

Bizim sermayemiz ‘beyin’

Hiç şüphesiz Türk gençlerinin başarıları hepimizin göğsünü kabartıyor.

Bu gençlerin “Türkiye’de okuması için gerekli sistemi kuramamayı” bir kenara bırakırsak buradaki en büyük soru, bu başarılı ve parlak gençlerin Türkiye’ye dönüp dönmeyeceği.

Unutmayalım; ekonominin en büyük sermayesi artık para ya da makinalar değil “beyin”.

Yetişmiş beyinlerimizi ülkemize kazandıramazsak asla istediğimiz “kaliteli büyümeyi” yakalayamayız.