Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Emre Eczacıbaşı’nın ortağı olduğu The Bootstrap Project, “Beraber dünyayı değiştirelim” diyor. New York merkezli projeyle zanaatkârlar önce iş sahibi sonra işveren oluyor. Emre Eczacıbaşı para yardımının işlemeyeceğine inanıyor

Emre Eczacıbaşı. 1984 doğumlu, 29 yaşında. Eczacıbaşı Holding’in patronu Bülent Eczacıbaşı’nın (64) iki çocuğundan biri. Bülent Bey’in kızı Esra (24) grup bünyesindeki İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde çalışıyor. Şimdilik işin sanat tarafıyla meşgul. ABD’deki eğitiminin ardından New York’ta yaşamaya devam eden Emre Eczacıbaşı ise grubun dev operasyonlarından uzak, kendi anlatımlarıyla “dünyayı değiştirecek” bir girişime imza atmış durumda.
Hatırlatalım, Eczacıbaşı grubu Türkiye ve yurtdışındaki operasyonlarıyla 41 farklı şirketle ilaçtan yapıya, gayrimenkulden bilgi teknolojilerine 11 bin 730 kişiye istihdam sağlıyor. Grubun 2012 cirosu 6 milyar TL’ye işaret ediyor. Vitra, Selpak, Kanyon, Burgbad grupta öne çıkan markalardan birkaçı.

Haberin Devamı


Eczacıbaşı’nın veliahtı dünyayı değiştirecek mi

Maxine Kaye’le birlikte...
ABD’nin ve dünyanın sayılı üniversitelerinden Harvard’daki eğitiminin ardından New York’un ünlü okulu Columbia Business School’da master yapan Emre Eczacıbaşı, “The Bootstrap Project” oluşumunun kurucularından. ‘Columbia’da tanıştığı Güney Afrikalı Maxine Kaye ile birlikte başlatılan proje “sosyal girişimcilik” tarafında yeni bir kapıyı aralamayı hedefliyor. Amaç, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ölmeye yüz tutmuş geleneksel el sanatlarına yeniden hayat vermek.
Tanzanya’ya yaptığı bir gezide görünce oldukça etkilendiği el sanatlarının ülkede değersizleştiğini, çoğunluğu Çin üretimi malların ise yok sattığını gören Maxine Kaye’in buradan yola çıkarak geliştirdiği proje Emre Eczacıbaşı’nın katılımı sonrası bir yatırım havuzuna dönmüş durumda.

Para yardımı değil, iş!
“Yardımların para olarak verilmesini değil, istihdam (iş) olarak karşılık bulmasını daha anlamlı buluyorum” diyen Emre Eczacıbaşı, Türkiye ayağında hızlı yol aldıklarını belirtiyor.
Van’da geleneksel kilim adına başlatılan girişime destek verdiklerini, yaklaşık 9 ayda tek tezgâhtan birçok tezgâhta üretim yapılan bir sürece girildiğini anlatan Emre Eczacıbaşı, bu girişimin geçen yılın sonunda New York’ta bir galeride düzenlenen sergiyle karşılık bulduğunu anlatıyor. Eczacıbaşı, dokunan kilimlerin ABD’de alıcı bulduğunu, bu sergide iş ve sanat dünyasından ABD’li yardımseverlere “The Bootstrap Project”in anlatıldığı bilgisini veriyor.
Türkiye’den Sibel Tan’ın Antep’te tasarımına imza atıp ürettiği geleneksel eşarplar da bu oluşumun ağında pazarlanıyor.

Haberin Devamı

5 ülkede 100 zanaatkâr

Bootstrap’in yardım ve destekle hızla büyümesi hedefleniyor. Projenin internet sitesinde hazırlanan kısa videoda konuşan Maxine Kaye, “geleneksel sanatları hayata döndürerek işsizliği azaltmak” hedefiyle yola çıkıldığı anlatıyor ve şimdilerde 5 ülkede 100’ün üzerinde zanaatkârla iş ortaklığı yaptıklarını ifade ediyor.
“Bu işin başlangıcı” diyen Kaye, önümüzdeki yıl 1000’in üzerinde kişiye istihdam sağlayan bir yapıya ev sahipliği yapacakları iddiasını ortaya koyuyor. Kaye’nin proje hakkındaki son sözü ise, “Sizsiz yapamayız. Yardım edin, beraber dünyayı değiştirelim” şeklinde oluyor. Projenin hayat bulduğu bölgeler arasında Kenya, Nepal, Tacikistan, Zambia da yer alıyor.

Haberin Devamı

Geleneksel ürünler ABD’de pazarlanıyor

* Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerde önce geleneksel sanatlar ardından zanaatkârlar bulunuyor.
* Kendi işlerini yapabilmeleri için finans desteğiyle birlikte bir ortam yaratılıyor ve üretilen eserler yine projenin bünyesindeki e-ticaret sitesi yoluyla ABD’de satışı yapılıyor.
* Satıştan gelen kaynak zanaatkarlara aktarılıyor ve bu yolla işin boyutunun büyütülmesi planlanıyor.
* Zanaatkârlar sürekli gelen para yardımlarıyla ayakta kalmak yerine, kendi işleriyle büyüme yolunu seçmiş oluyor.
* Kâr amacı gütmeyen proje, verilen ilk sermaye desteğinin ardından zanaatkârların işveren olmasına kadar uzanıyor.

New York’tan İstanbul’a taşınarak holding bünyesinde mesaiye hazırlandığını söyleyen Emre Eczacıbaşı, ABD’deki projesine devam edeceğini belirtti.