Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

FC Barcelona Başkanı Joan Laporta, Spotify Camp Nou’nun yenileme projesini, “en iyi fiyat” ve “en kısa süre” teklif eden Limak’a verdiklerini belirtirken, “Türklere güveniyoruz” mesajı verdi.

Türk müteahhitlik sektörünün global çapta yapımına imza attığı en prestijli projelerden biri olan Barcelona’nın efsane stadı Spotify Camp Nou’nun 1 milyar euro büyüklüğündeki yenileme ihalesini, 6 Avrupalı rakibini (3’ü İspanyol) eleyerek kazanan Limak Grubu, stadı devralarak İspanya’da bugün iş başı yaptı.

Avrupa Birliği (AB) dışından bir firmanın Avrupa’da aldığı en büyük taahhüt işi olmasıyla dikkat çeken projenin grup için stratejik önemine vurgu yapan Limak Holding Onursal Başkanı Nihat Özdemir, “Bugüne kadar dünyanın 22 farklı ülkesinde pek çok proje tamamladık. Bunlar arasında havalimanları, köprüler, barajlar, otoyolları, stadyumlar, tüneller, limanlar gibi birçok önemli altyapı projesi yer alıyor. Ancak bu proje bizim açımızdan bugüne kadar içinde yer aldığımız en simgesel, en anlamlı projelerden birisi olacak. Sadece Limak için değil, Türk müteahhitlik sektörü ve Türkiye için de önemli bir proje hayata geçecek” dedi. Nihat Özdemir, grup olarak bugüne kadar yurtdışında 7 milyar dolarlık taahhüt işi aldıklarını ve bir bu kadarının da şu anda devam ettiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

İşin sırrını çözdü Batı’da fethe çıktı

‘Türk malı’ transferi

Stat projesinin inşasında Türkiye’den de hem malzeme hem de işçi desteği alınacağını dile getiren Özdemir, şöyle devam etti: “Proje için Türkiye’den 100 beyaz yakalı çalışanın yanı sıra 1000 inşaat işçisi getireceğiz. Statta kullanılacak çelik konstrüksiyon, seramik, ahşap imalatlar, cam, alüminyum gibi malzemelerin yüzde 30-40’ını Türkiye’den tedarik edeceğiz. Türkiye’den yaklaşık 100 milyon euro’luk malzeme alımı planlıyoruz.”

Avrupa’yı hedefliyor

Limak olarak bu projeyle birlikte şimdilik Batı’da en uç noktada iş yapmaya başladıklarını, bunun Batı’daki farklı ülkelerde devamı için çaba harcayacaklarını açıklayan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, bu amaçla İspanya’da bir firma kurduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Özdemir, “Avrupa’da alt ve üst yapılar çok eski. Bu yapıları yenilemek, enerji verimli, çevreye saygılı hale getirmek istiyorlar. Türkiye müteahhitlik sektörü dünyada aldığı işlerin büyüklüğü ile ikinci, iş kalitesi ile ilk sırada. İnanıyoruz ki büyük potansiyel barındıran yenileme pazarında Türkiye’nin payı artacak. Spotify Camp Nou’yu görünce Avrupalı diğer takımların da statları yenilemek için bizi çağıracağına inanıyoruz” diye konuştu.

Barça’nın 125. yıl maçına yetişecek...

Yatırımcıların da bulunduğu statta düzenlenen törene katılan FC Barcelona Başkanı Joan Laporta, “Dünya çapında referans sahibi olan Türk şirketi Limak, stadımızın yenilenmesinde en iyi fiyatı ve en kısa sürede teslimatı bize garanti etti. Biz Haziran 2026’dan önce projenin tamamlanmasını istedik. Limak teklif veren şirketler arasında kulübün talep ettiği zamanlamayla ilgili şartları karşılayan tek şirket oldu. Bunlar arasında 2024 Aralık ayından önce stada dönmek de yer alıyor. Çünkü Barcelona’nın 125. kuruluş yıldönümüne (Kasım 2024) yetişmesi bizim için önemli” dedi.

Haberin Devamı

İşin sırrını çözdü Batı’da fethe çıktı

‘1.5 milyar euro’luk finansman  sağlandı

- 1957’de yapılan stadın tarihi alanları yenilenirken, kimi alanlar da yıkılıp yeniden yapılacak.

- 1 Haziran’da başlayan yıkım ekim ayında bitecek.

- İlk etap yenileme çalışması Kasım 2024’te tamamlanacak ve kulüp evine dönerek maçlarına devam edecek.

- Eş zamanlı inşaat da sürecek ve tüm proje Temmuz 2026’da teslim edilecek.

- Yenileme sonrasında stadın koltuk kapasitesi 99 binden 105 bine, VIP odası ise 84’ten 121’e çıkacak. 840 araçlık otoparkı iki katı büyüklüğe ulaşacak.

- Kısmen kapanacak olan stadın çatısına güneş panelleri yerleştirilecek ve enerji ihtiyacı bu yolla karşılanacak.

- Yenileme sonrası sağlanan ilave koltuk kulübe önemli ek gelir sağlayacak.

- Stadın maliyeti ve kulübün diğer ihtiyaçları için gerekli 1.5 milyar euro’luk finansman bu yolla sağlandı.

Rakipleri dev vinçlerle eledi

Limak Grubu stat ihalesinde İspanyol, Fransız ve Belçikalı 6 önemli firma ile yarışarak galip geldi. Projenin teslim edildiği isim olan Limak İnşaat’ın Genel Müdürü Haldun Fırat Köktürk’ün verdiği bilgilere göre ulaşılan bu zaferde iki önemli kriter vardı; “Dev vinçler” ve “hızlı inşaat teknikleri”. Köktürk, “Stadın yenilenmesi için gerekli vinçler diğer firmalarda yok. Sipariş vermeleri halinde gelmesi 1-1.5 yıl sürüyor. Bizim ise elimizde hazır bulunan 6 vinci bir ayda Kuveyt’ten (Ülkede havalimanı projesi yapıyor) Barcelona’ya getiriyoruz. Kulüp için kritik noktalardan biri de hız. Bu yüzden ihaleye verdiğimiz teklifte özellikle çatının kapatılması için sürece hız katacak alternatif teknikler ile avantaj sağladık” dedi.