Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kuşadası limanıyla başlattığı denizcilikteki yatırım seferini 10 ülkede 18 noktaya taşıyan işadamı Mehmet Kutman, ‘Karayipler’ hamlesinin ardından gözünü yeni pazarlara dikti

Küba’nın ardından, Bahamalar’da dünyanın en büyük kruvaziyer limanlarından ‘Nassau’ ihalesinde en iyi teklifi vererek devralma işlemlerine hazırlanan Global Yatırım Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, tüm coğrafyalarda rotalarını hızlı büyümeye kırdıklarını söyledi.

“Karayipler’de Nassau’nun yanı sıra Porto Riko, St. Martin, Curaçao, St. Lucia gibi görüşmelerini yürüttüğümüz limanlar var. Önümüzdeki 36 ayda 1 milyar dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz” diyen Kutman, “Başka coğrafyalar da takip ettiğimiz fırsatlar var. Toplamda 20 liman hedefimizde. Akdeniz Çanağı, Afrika, Malezya, Tayvan, Japonya, Taylan’da takip ettiğimiz limanlar var. ABD’de Alaska’da iki limanla ilgileniyoruz. Yine ABD’de Seattle ihaleye çıkacakmış. Alaska kruvaziyer seferleri oradan başlıyor. İnceleyeceğiz. Avustralya’da Sydney’den davet aldık” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

MANEVİ DESTEKLE DÜNYAYI FETHEDERİZ

Erdoğan ziyaret etse!

Bu yatırımlar noktasında “Bizim devletten maddi bir destek talebimiz yok. Manevi destek versinler yeter” şeklinde konuşan Mehmet Kutman, talebini şu sözlerle iletti:

“Cumhurbaşkanımız (Recep Tayyip Erdoğan) veya bir bakanımız Karayipler ülkelerini ziyaret etse çok seviniriz. Bu ülkelerin de Birleşmiş Milletler’de (BM) 1 oyu var. Her liman bir Türk büyükelçiliğidir. Ben bu sözü çok ciddiye alıyorum. Yurtdışındaki limanlarımıza Türkiye’den halıcı, mücevheratçı, lokumcu görtürmek üzere çalışıyoruz. Yapılacak bir ziyaret Türkiye’nin ve bizim ticaretimiz için oldukça anlamlı olur.”

Şu anda Nassau hariç Global’in ağında Türkiye dahil 10 ülkede 16’sı kruvaziyer ikisi ticari olmak üzere 18 liman bulunuyor. Grup dünyanın en büyük kruvaziyer yolcu pazarı Karayipler’e geçtiğimiz yıl Havana ile il adımını attı. Son olarak portföye Antigua&Barbuda da ekledi.

30 ülkeye yayılacak

Dünyada kruvaziyer yolcusu olabilecek nüfusun 1 milyar kişi olduğundan yola çizerek bu alanda agresif strateji planı hazırlayan şirket, yeni limanlarla birlikte hizmet verdiği yolcu sayısını 14 milyona çıkaracak. 1 milyar kişi içerisinde bu rakam çok küçük gibi görünse de, dünyada şu anda pazar toplamının 28 milyon kişi olduğu hesap edildiğinde, bunun önemi açıkça ortaya çıkıyor. Mehmet Kutman, “Halen 8 milyon yolcuya hizmet veriyoruz. Akdeniz’de pazar payımız yüzde 31. Yeni alımlar bizim için çok önemli. Devir işlemleri sonrası yolcuların yüzde 50’si bizim limanlarımızdan geçecek” dedi. Kutman, “Ana hedefimiz kruvaziyer yolcularının yüzde 60-70’inin limanlarımızdan geçtiği bir ağ kurmak. 30 ülkeye yayılacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Global Yatırım Holding’in 2018 gelirleri yüzde 40 artışla 1.1 milyar TL’yi aştı. Kutman, “Dört senelik yoğun sermaye taahhütlerimizin ardından bütün işkollarımızın pozitif nakit akım yarattıklarını ve operasyonel amaçlı daha fazla sermaye girişine ihtiyaç duymuyorlar” dedi.

MANEVİ DESTEKLE DÜNYAYI FETHEDERİZ
‘Yolcu garantisi istemiyor, aksine garanti veriyoruz’

Haberin Devamı

Geçen yıl yatırım yaptıkları online kruvaziyer seyahat acentası Dreamlines’ın alanında dünyanın ikinci büyüğü olduğunu aktaran Mehmet Kutman, “Dreamlines sayesinde çeşitli kampanyalar düzenleyip Türkiye’ye yolcu yönlendirmesi sağlayabiliriz. Tabi öncelikle İstanbul’da kruvaziyer limanı gerekiyor” görüşünü paylaştı.

Yılda 2 milyon yolcu

İşadamı Kutman, İstanbul Yenikapı’ya yapılması planlanan projeyle ilgili olarak şunları kaydetti: “Üç yıldır bekliyoruz. Projeyi, çizimlerimizi sunduk. Günde 8 gemiye hizmet verecek bir projemiz var. Bizim rezidanslı, AVM’li bir liman beklentimiz yok. Sadece kruvaziyer limanı yeterli olur. Yenikapı’nın İstanbul ekonomisine katkısı başlangıçta yıllık 300 milyon doları bulur. Ayrıca devletten yolcu garantisi istemiyoruz. Devlete yılda 2 milyon yolcu garantisi veriyoruz. En büyük gemilere hizmet verebilecek bir liman olacak. Günde ortalama olarak 18 bin yolcuya hizmet verebilir. İstanbul ciddi bir ‘turn around’ limanı olabilir. Yani yolculuğa başlanan ya da sona eren liman olur. Bu nedenle THY’ye de ciddi bir yolcu katkısı olur.”