Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu yıl THY için en büyük meydan okumanın İstanbul Havalimanı’na taşınma operasyonu olacağını kaydeden İlker Aycı, “Çok çalıştık, başaracağız. Nisanda bu iş bitmiş olacak. Yolcularımızı mutlu edeceğiz” diye konuştu

Rekorlara havalandı İstanbulu uçuracak

Geçen yılı gelir, kar ve yolcu sayısında rekorlarla kapattıklarını belirten Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, 2019’da büyümenin süreceğini, bu sene odaklanacakları en önemli konunun ise İstanbul Havalimanı’na planlanan taşınmayı yüz akıyla gerçekleştirmek olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bir grup ekonomi gazetecisiyle dün THY’nin Yeşilköy’deki merkezinde bir araya gelen Aycı, kor işleri olan havacılıkta en iyiyi yapmak için çaba harcadıklarını anlatırken, “Yeni Havalimanını santim santim çalışıyoruz. Oraya da hakim olacağız. Şu anda bizim için en büyük meydan okuma bu. Bizim işimiz bilet satmak değil yolcuyu mutlu etmek, bunu göstereceğiz” dedi.

Barcelona gibi oynayacak

Yeni havalimanında kompakt, ekonomik hareket edeceklerini, bir anlamda futboldaki gibi iyi bir taktikle sahaya çıkacaklarını ileten Aycı, “Barcelona gibi oynayacağız. İnce eleyip, sık dokuyacağız. O büyük taşınma günü geldiğinde bu işi başaracağız. Çok zorlanacağımız anlar olacak ama zorlanmadan bu işi başaramayacağımızı da biliyoruz” şeklide konuştu.

1.100 kişi yol gösterecek

Yeni havalimanının büyüklüğüne vurgu yapan Aycı, hiçbir yolcunun zamanından 1 dakika bile almamak için çalışacaklarını belirtirken, sadece bu amaçla TGS’nin 1.100 personel işe aldığını ve bu ekibin tek işinin yerli, yabancı yolcuları yönlendirmek olacağını kaydetti.

Rekorlara havalandı İstanbulu uçuracak

Uçağı kaçıran üzülmesin

İlker Aycı, taşınma sürecinde kaçırılacak uçakların suistimal olmadığı taktirde bir dönem THY tarafından telafi edileceğini de sözlerine ekledi.

Taşınma planlarına bakıldığında hedeflerinin ilk 6 ayda hiç aksaklık olmayacak hale gelmek olduğunu anlatan Aycı, ilk 3 ayın ise en zorlu dönem olacağını söyledi. Aycı, yolcu alışkanlıkları noktasında ise bir kış bir yaz sonrasının beklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Aycı, şu anda operasyonların yüzde 10’unun taşındığını, asıl büyük taşınmayı tek seferde yapacak olmalarının sebebinin ise 3 limanda aynı anda operasyon yapılamayacak olmasından (transit yolcu sebebiyle) kaynaklandığını açıkladı.

Haberin Devamı

‘8 bin kişiyi işe alacağız’

17 iştirakiyle birlikte 60 bin kişiyi istihdam eden THY, 2019 için 8 binin üzerinde işe alıma imza atacağını açıkladı. İlker Aycı, “Bu planın 3.200’ü THY’yi kapsayacak. 17 şirketimizle birlikte toplamda 70 bine dayanacağız” dedi.

“2018’da 124 ülkede, 49’u yurtiçi, 257’si yurtdışı olmak üzere toplam 306 noktaya uçuş gerçekleştiren bir konuma geldik” diyen Aycı, geçen sene 9 hat açtıklarını, bu yıl da yeni açılışların süreceğini açıkladı. 2019’da açılması planlanan hatlar arasında, Denpasar-Bali, Mexico City, , Rovaniemi-Finlandiya, Luxor-Mısır da yer alıyor.

Rekorlara havalandı İstanbulu uçuracak

Kargoda hedef büyüttü

Turkish Cargo’nun 2018’i yüzde 25 büyümeyle 1.4 milyon tonluk taşımayla kapattığını ifade eden İlker Aycı, kargo gelirlerinin benzer şekilde yüzde 25’lik artış ile 1.6 milyar dolara çıktığını açıkladı. Aycı, “En çok noktaya uçan havayolu şirketi ünvanı sonrasında en çok noktaya kargo taşıyan şirket haline geldiklerini belirten Aycı, “Yeni havalimanında yapımı süren 2 milyon tonluk kargo yatırımıyla global arenada ilk 5’i hedefliyoruz” dedi. Aycı, bu yatırım bitene kadar kargo taşımasının Yeşilköy’den yapılacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün de, sosyal medya hesabından THY'nin Esas Faaliyet Karı'na ilişkin paylaşımda bulundu:

Rekorlara havalandı İstanbulu uçuracak

İŞTE 2019 HEDEFİ

14 milyar $ gelir 80 milyon yolcu

-THY 2018 yılında 1.2 milyar dolar esas faaliyet kârı gerçekleştirdi. 4 yıl önce bu rakam 600 milyon dolardı.

- Hem yolcu hem de kargo gelirleri arttı. 2018’in 4. çeyreğinde gelir rakamı 3 milyar dolara dayandı. 2018 toplam geliri 2017’ye göre yüzde 17 artarak 12.9 milyar dolar oldu.

- Karlı büyüme performansına sürdüren şirket, 2018 yılında net karını 2.5 kat artırarak 753 milyon doları yakaladı.

- Ortaklığın nakit yaratma potansiyeline işaret eden FAVKÖK (EBITDAR) 2018 yılında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 3.3 milyar dolara, FAVKÖK marjı ise yüzde 26’ya yükseldi.

- Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA) 2018 yılında global havacılık sektöründe kapasite yüzde 6, talep ise yüzde 6.5 oranında artışa işaret ederken. THY bu iki alanda sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 9 rakamlarına ulaştı.

- 75 milyon yolcu taşıyan şirket yolcu sayısı yüzde 10 artırmış oldu.

- 2018 yılında toplam yolcu doluluk oranı 2.8 puanlık artış ile yüzde 81.9’a ulaştı. Bu alanda da tarihi rekor kırıldı.

- 2019 için şirketin gelir hedefi 14 milyar dolar, yolcu hedefi ise 80 milyon kişi olarak açıklandı.

Rekorlara havalandı İstanbulu uçuracak

Sıfır atık hamlesini tam gaz sürdürüyor

THY, 2018 yılında tehlikesiz atık noktasında ulaşılan rakamları da paylaşı...

- 1.7 ton cam atık geri kazanıma gönderildi. Yeni cam yapımında gerekli 2 ton hammadde tasarrufu sağlandı.

- 851 kg plastik atığın geri dönüşümü ile 32 kg sera gazı oluşumu engelledi.

- 47 ton atık kağıdın geri dönüşümü ile 800 adet ağacın kesilmesi önlendi.

- Uçaklarda yolcuların kullanımı sonrası atık olarak oluşan yastık kılıfı, battaniye gibi 16.3 ton tekstil atığın geri dönüşüm ile tekrar iplik yapılmaları sağlandı.

- Uçuşlarda 24 ton plastik ambalaj, 84 ton cam ambalaj, 1200 ton gazete, dergi kaynağında ayrıştırılarak geri dönüşümleri sağlandı.