Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TİFLİS


Türkiye’de konut balonu patlayacak, reel sektörün açık pozisyonu riski büyük, bankalar borçlarını çevirebilecek mi, faiz lobisi... Bu başlıklar ve daha benzeri birçok konunun Türkiye’de zaman zaman gündeme getirildiğini söyleyen İş Bankası’nın Genel Müdürü Adnan Bali, aslında bunların dönemsel olarak ikide bir türeyen tartışmalar olduğunu söyledi.
İş Bankası’nın yurtdışı atağında önemli rol üstlenecek Gürcistan’ın Tiflis kentindeki şube açılışı için düzenlenen buluşmada konuşan Bali, hükümetin de tartışmanın parçası olduğu ‘büyümenin kompozisyonunda inşaat sektörünün ağırlığının artması risk’ konusundaki tartışmalarla ilgili görüşünü şöyle paylaştı:

Türk bankacılar çırılçıplak yakalandı

“Ben şahsen bu tür konuların da çok yeteri kadar sayısal veriye, analize imkân verecek kadar donanımlı yapıldığı kanaatinde değilim. Kanallar üzerinden yapılıyor bu tartışmalar, bir nevi dönemsel olarak ikide bir türeyen bir tartışmadır. Mesela biri ‘reel sektörün açık pozisyonu’, bir tanesi ‘bankalar roll edebilir mi borçlarını’... Bunlar böyle dönem dönem servis olur, yeniden konuşulur. İçinde rakam yoktur, doğru dürüst bir tahlil yoktur. Severiz o konuları. Türk bankacıların da yabancılar nezdinde kendilerini daha objektif hissettirebilmek için memlekete dair ne varsa, aslında kendilerinin de bir kısım subjektif olan algılarını çırılçıplak taşırlar oraya. Onlar ‘Türk bankacılar böyle söylüyorsa doğrudur’ der onlar da, sonra onların yeniden söylediğine biz yeniden inanmaya başlarız. Böyle çoğaltıla çoğaltıla yürür.”

Faiz lobisi ve matematik!
Adnan Bali’ye “Peki faiz lobisi konusundaki görüşünüz nedir?” diye sorulduğunda, yanıtı şu oluyor: “Türk bankacılık sisteminin öteden beri yapısal bir özelliği olarak aktifin vadesi pasifin vadesinden uzundur. Onun için faaliyetine devam etmekte olan bir kuruluşun faiz yükselişinden zarar görmesi söz konusudur, fayda değil. Biz yüksek faizle değil düşük faizden daha fazla yarar görürüz.”
“Peki lobi var mı?” sorusu yöneltildiğinde Bali, “Ben matematiğini anlattım. Bunun üzerine lobi olur mu olmaz mı onu da size bırakıyorum” diyor.

Haberin Devamı

‘BALİ DİYETİ’ ÇIKTI... TEK RAKİBİ DUKAN!

Haberin Devamı

Adnan Bali ve İş Bankası yönetiminden isimlerle bir araya geldiğimiz nehre bakan Gürcü restoranındaki öğle yemeğinde, masadaki sohbete “Beş ayda 10 kilo verdiren bir diyet” damgasını vuruyor. Üstelik bu diyet, ne ünlü Fransız Doktor Pierre Dukan’dan, ne de Karatay Hoca’dan geliyor. Diyeti bizzat hazırlayan isim İş Bankası’nın Genel Müdürlük koltuğunda oturan Adnan Bali.
Bali, diyet kararı alır ve bunun için bankacılıktaki alışkanlığı olan “detaylara gömülüp, çok çalışmaktan” yola çıkarak kitapların, araştırmaların içine dalar. Haftalarca mesai harcadıktan sonra Bali’nin kendi özel diyeti de ortaya çıkar.
Yüzlerce yiyeceğin tek tek araştırılması sonucunda ‘kırmızı, sarı ve yeşil’den oluşan bir liste oluşor.
Glisemik endeks ve kan şekerinde yükselme temalı “Bali Diyeti”ne göre pizza, sushi, patates, bira, ekmek ve daha birçok yiyecek hiç dokunulmayacak ürünler listesine girer.
Beş aydır bu diyeti sıkı sıkıya uygulayan ve listeye uygun beslenen Bali, diyete yürüyüşleri de ekleyerek bu sürede 10 kilo verir. Tiflis’teki yemekte de diyet bozulmaz.
Bu arada hatırlatalım bu listeyi cep telefonunda görünce hemen isteyenler arasında sadece biz gazeteciler bulunmuyor. İş Bankası yönetim takımı, işadamları ve birçok bankacının telefonunda da Bali Diyeti yerini alıyor.

Haberin Devamı

AZ YA DA HİÇ

Şeker, Ekmek, Beyaz un, Pizza, Sushi, Makarna, Patates, Pirinç, Kereviz, Kuru bakla, Karpuz, Muz, Bisküvi, Reçel, Bal, Bira, Kolalı içecekler, Çikolata, Üzüm suyu

MAKUL MİKTARDA

Et (kırmızı et-tavuk-balık), Süt, Kuru fasülye, Bulgur, Bezelye, Üzüm, Peynir, Hurma, Tahin, Kuru incir, Ayçekirdeği, Rakı, Viski, Şarap, Portakal-greyfurt suyu

SERBEST

Yoğurt, zeytin, Erişte, Domates, Enginar, Patlıcan, Lahana, Salatalık, Marul, Maydonoz, Mercimek, Humus, Armut, Mandalina, Elma, Siyah çikolata, Turşu,?Kayısı

Gürcistan’da bankası olacak

İş Bankası’nın yurtdışında başta Rusya ve Almanya olmak üzere 55 şubesi olduğunu kaydeden Adnan Bali, 100 milyar dolarlık büyüklük içerisinde, yurtdışı operasyonlarının ağırlığının yüzde 10’lara, bir diğer ifadeyle 10 milyar dolarlık büyüklüğe karşılık geldiğini söyledi.
Tiflis’te şube açmalarının ardından Gürcistan’da Batum’la birlikte iki şubeye ulaştıklarını hatırlatan Bali, ülkenin yatırım yapma ve gelecek fırsatları liginde uluslararası arenada öne çıktığını ifade ederek, önümüzdeki 5 yıl içinde buradaki şube sayısını 5 ya da 6’ya çıkarmayı planladıklarını kaydetti.
Gürcistan’da içlerinde 19’u uluslararası sermayeli olmak üzere 21 banka bulunduğunu anlatan Bali, “Şu anda Batum ve Tiflis’te birer şubemiz var. BDDK’dan iznimizi almış durumdayız. Burada bir bankaya dönüşerek faaliyetlerimizi sürdüreceğiz” diyor. Bali, Gürcistan’da 5 yıl içinde 800 milyon dolarlık büyüklük ile ilk 10 banka arasına girmeyi hedeflediklerinin de bilgisini veriyor.
İş Bankası ile Gürcistan’ın aktif büyüklüğü açısından en büyük bankası Bank of Georgia arasında, işbirliğine yönelik bir mutabakat belgesi de imzalandı.

Üçüncü havalimanı finansmanı ne oldu?

Balçık tartışmalarıyla yeniden gündeme gelen üçüncü havalimanıyla ilgili olarak, İş Bankası da teklif hazırlayan bankalar arasında yer alıyor.
“Üçüncü köprüye finansman sağlayan bankalardan biri olan İş Bankası için, üçüncü havalimanındaki süreç hangi aşamada?” diye sorulduğunda Adnan Bali, “Finansman görüşmeleri sürüyor. Biz bir teklif verdik zamanında ama verdiğimiz tekliften daha cazip koşullar öneren bankaların olduğu bilgisi ulaştı bize. Aldığımız bilgi, bundan daha cazip koşullarda bir paketin, başkaca bankalarca sağlanabildiği yönünde, süreç devam ediyor.”
Adnan Bali, cazip teklif veren bankalar arasında yabancı olmadığını da sözlerine ekliyor.