Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Türkler bizi alsın’ listesi

Kale Grubu’nun CEO’su Zeynep Bodur Okyay, “Piri Reis” temalı sanat çıkarması yaptığı son İtalya seyahatinde, iş ve yatırım tarafında önemli görüşmelerin altına imza attı.
İtalya’ya yurtdışından yatırımcı çekmek, özellikle kriz döneminde sıkıntı yaşayan sanayi şirketleri ve geçmişi olan markaları düştüğü durumdan çıkarmak için harekete geçen “Invitalia” (Türkiye’de Başbakanlığa bağlı Yatırım Ajansı benzeri bir oluşum) yöneticileriyle Roma’da masaya oturan Okyay, bu temaslarla ilgili önemli bilgiler veriyor:
“Bundan 2-3 yıl öncesine kadar, bir Türk firmasının, seramiğin ve tasarımın başkenti İtalya’da bir markayı satın alması hayal gibi görünürdü. Ama biz 2011’de bu hayali gerçeğe dönüştürdük. Krizdeki İtalyan şirketler Türkiye’den yatırım bekliyor. Burada (İtalya) sanayi zora düştü. Satın alma çağrısı yapıyorlar. İtalya’da marka var, bizde markalaşma isteği. Her ne kadar krizde olsalar da ‘Made in Italy’ hâlâ önemli bir marka. Fırsatları değerlendirebiliriz.”
Bu sözlerin ardından sürpriz bilgi geliyor: “Invitalia yönetimi şu sıralar Türkiye için özel bir satın alma listesi hazırlığı yapıyor. Burada tekstil, beyaz eşya, seramik ve deri sektöründen markalar öne çıkıyor.”
Okyay: Bize ders olsun...
2013’te Türkiye’nin, Avrupa ülkelerinin rüyalarında bile göremeyeceği yüzde 4-5’lik yıllık büyüme rakamlarını yakalayacağını hatırlatan Zeynep Bodur Okyay, Türklerin markalaşma yönünde adım atmasının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.
Okyay Türkiye’nin, markaların mağbedi İtalya’nın şu an içine düştüğü durumdan ders çıkarması gerektiğinin de altını çiziyor. Burada da yüksek büyüme rakamlarına bakıp rehavete kapılmamak gerektiği sonucu çıkıyor.
“İtalya’da marka almayı düşünenlere, grup olarak iki yıl önce satın alma yapmış bir firma olarak “Made in İtaly”nin taşıdığı yükleri hatırlatmak gerek” diyen Zeynep Bodur Okyay, alımla birlikte ilk iki yıl mutlu bir dönemin yaşanabileceğini ancak sonrasında İtalya’daki yüklerin artabileceğini söylüyor.
Fincuoghi ne durumda?
Hiç şüphesiz İtalya, “Kale Grubu” için oldukça önemli bir ülke. Çünkü İtalya Kale’nin Avrupa’ya açılan kapısı. Şirket, 2011’de Bologna yakınlarında kurulu Fincuoghi firmasını satın alarak, satın alma fiyatı (30 milyon euro) dahil bugüne kadar 45 milyon euro’ya yakın yatırım yaptı.
Bu yıl 33.5 milyon euro ciro hedeflenen Kale Italia’yla ihracatın yüzde 25 arttığı belirtiliyor. Şirket, İtalya’ya önümüzdeki 5 yılda 25 milyon euro daha yatırım yapmayı planlıyor.
Zeynep Bodur Okyay’a “İtalya’da işleriniz beklediğiniz gibi gidiyor mu?” diye sorulduğunda yanıtı, global durgunluğa ve krize de işaret ederek “Kötü döneme denk geldik” şeklinde oluyor.

Haberin Devamı

‘Piri Reis Roma’da

UNESCO 2013’ü Piri Reis’i anma yılı olarak ilan etmişti. Efsanevi Türk denizcinin ünlü haritalarının dünya yolculuğunun geçen haftaki durağı Roma oldu. İstanbul’da sergilenen haritalar Londra ve İtalya’da gösterimde.
Ancak Piri Reis için Roma’da düzenlenen son etkinlik biraz farklı.
Fransa, İtalya, Mısır, İspanya, ABD ve Yunanistan’dan önde gelen seramik sanatçıları Türkiye’ye davet edildi. Kale Grubu, 6’sı yabancı toplam 12 seramik sanatçısına Piri Reis’in haritalarını yeniden yorumlattı.
Bunu yaparken de İstanbul, Piri Reis dünyası ve Kale’nin fabrikalarında uzun mesailer harcandı. Sonuçta da 100’ü aşkın seramik eserle özel sergi çıktı.
Aynı zamanda Roma’da önümüzdeki yıl açılışı yapılacak olan Yunus Emre Kültür Merkezi’nin de ilk etkinliği olan ‘Piri Reis 1513 Dünya Haritası: 500 Yılın Gizemi Sergisi’ 50’yi aşkın eserle bir ay boyunca İtalyanlara sunulacak.
Cuma gecesi serginin açılışını yapan Kale Grubu CEO’su Zeynep Bodur Okyay, İtalya’nın denizci bir ülke olduğuna dikkat çekerek, bu nedenle Piri Reis kimliğiyle uyum sağladığını belirtiyor.