Süleyman Ateş

Süleyman Ateş

suleyman.ates@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hocam, 2 hususta yardımınıza ve bilginize ihtiyacım var. 1. Yazılarınızdan birinde Sünnet namazlar ile ilgili Efendimizin farz namazdan önce cemaatin camiye gelmesini beklediği zamanda camide namaz kıldığını söylemişsiniz. Bu demek oluyor ki farzdan önce sünnet var. Peki, hocam farzdan sonra da kıldığımız son sünnetler var. Bunlar Efendimiz zamanında olan durumlar mıdır? Bir de Akşam namazının farzı neden sünnetten öncedir?
2. Üniversite öğrencisiyim ve ayda bir yolculuk yapıp memleketime gidiyorum. Bu yolculuk esnasında 1 veya 2 vakit namazı geçebiliyor; aynı şekilde okulda dersteyken de bazı vakitler geçiyor. Bu vakte kadar bu geçen namazları kaza yaptım. Peki, hocam o namazları kaçıracağım belli iken yolculuktan önce veya dersten önce kaçıracağım vaktin namazını, vakit gelmeden kılsam olur mu? Kılabilirsem sünnetleri de kılabilir miyim? Şimdiden çok teşekkür ederim... Cem Süngü

Haberin Devamı

Cevap: Peygamberimiz her camiye geldiğinde tahiyyetulmescid (mescidi selamlama) namazı kılardı. En az iki rek’at, sünnetleri ikişer ikişer kılmak da Peygamberimizin uygulamasıdır. İki rek’at kılar, selam verir, yine iki rek’at kılardı. Namazdan sonra da yine kendi başına ya mescitte veya evine çekildikten sonra iki rek’at veya artırımlı olarak namaz kılmışlardır. İşte bu namazlara sünnet denmiştir. Akşam namazının farzından önce de namaz kılmıştır. Hanefiler bunu mekruh görseler de öteki fıkıh ekollerince camiye gelenlerin, akşamleyin farzdan önce iki rek’at sünnet kıldıklarını biliyorum. Tabii namaza başlanmamış da cemaat bekleniyorsa gelenler iki rek’at kılarlar. Sonra farza başlanır.

Namazların ‘cem’i
Senin seferi durumuna gelince, mesela öğle vaktinde yola çıkacağın zaman içinde bulunduğun öğlenin farzını kılarsın, ardından da ikindi namazını kılarsın. Yani iki namazı birleştirmiş olursun. Sonra otobüs bir yerde mola verince önce akşam namazını, ardından da yatsı namazını birleştirerek kılarsın. Buna namazların cem’i denilir. Cem olayı hem erteleme, hem de takdim şeklinde olabilir. Erteleme cem’i, bir vaktin namazını erteleyip öteki vakit içinde, önce ertelenen namazı, sonra vaktin namazını kılmaktır. Takdim cem’i de bunun tersine, henüz girmemiş vaktin namazını, içinde bulunulan vakit namazıyla birleştirerek kılmaktır. Önce bir kametle mesela öğlenin farzı, ardından bir kametle ikindinin farzı kılınır. Buna da takdim (öne çekme) cem’i denilir. Peygamberimiz genelde seferlerinde her iki cemi şeklini de uyguladığı gibi yolcu olmadığı zaman da bazen cem’i uygulamıştır. Bu uygulama, ümmet için bir ruhsattır. Bu konuda Müslim’de üç sağlam hadis vardır.
Bile bile kılmadığınız namazların kazası yoktur. Onlar için Allah’tan af dilemek yeterlidir.

Haberin Devamı

SORULARINIZI BEKLİYORUM: