Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

New York, her bütçeye hitap eden ve sürekliliğini koruyan mekanlarıyla gastronominin mabedi olma özelliğini devam ettiriyor. Manhattan bölgesinde uygun ve çeşitli fiyatlardaki temiz otellerde kalıp, benim gibi günde
25 bin adım atmayı göze alırsanız, işiniz kolay. Ama dolar’ın seyrettiği seviye, hesaplarınızı altüst edebilir.

57’nci ve 5’inci caddelerin kesiştiği köşenin az ilerisinde, Central Park’a bakan tarafta, Pret A Manger’ın lezzetleri özenle hazırlanmış. Organik ürünlerden hazırlanan sandviçle güne başlayıp, sağlıklı takılmak istiyorsanız, burada alışveriş yapıp, 50 metre ilerideki Central Park’ta banklara oturabilirsiniz. Can dostlarıyla yürüyüşe çıkan ve koşan binlerce insanı seyrederek, ciğerlerinize oksijen doldurabilirsiniz. İster yürüyün, ister bisiklet kiralayın ama erken saatlerde mutlaka Central Park’ta dolaşın.

Haberin Devamı

AYAKÜSTÜ NEW YORK

Öğle molası

Katz’s Delicatessen, 205 E Houston St.’te, öğle saatlerinizi ayaküstü rozbif sandviçle geçireceğiniz, lezzet harikası yaratan bir mekan... Önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Sıranız gelince, aşçıya siparişinizi söylüyorsunuz. Çıkışta ne yediğinizi belirtip, hesap ödüyorsunuz. Aşçılara bahşiş bırakmak gelenek haline gelmiş.

Hot dog ile final

New York, 24 saat yaşayan çok canlı bir şehir. Gece, insanların enerjilerini yenilemeleri gerekiyor. Sokak satıcıları ön plana çıkıyor. Amerika’da sokak satıcıları o kadar önemli ki, her sene Vendy yarışmaları yapılıyor ve birinci belirleniyor. Times Meydanı, Rockefeller Center ve 57’nci Cadde gibi ünlü yerlerde, hot dog’dan, waffle’a varıncaya dek çeşitli tatlar denedim. Kalabalıkların arasından ilerlerken, birbirinden ilginç sokak gösterilerini izlemeden edemiyorsunuz. Her köşe başında hot dog satan sokak satıcılarının ürünleri, birbirine yakın lezzette. Seyyar arabaların bazılarında döner de var. ‘Halal’ yazanlarında domuz eti kullanılmıyor. Standart, küçük ve jumbo boyundalar. Hardal, ketçap ve bol acılı gibi özellikli olanlar, daha çok rağbet görüyor.

AYAKÜSTÜ NEW YORK

New York’ta gün boyu ayaküstü lezzetlerle karın doyurmak ve şehrin içindeki ormanla, modern dev binaların arasında yürümek, gerçekten çok keyifli. Bir güne çok fazla aktiviteyi sığdırabilirsiniz. Çünkü New York, uyumayan ve her zaman keyif alabileceğiniz bir kent.

Haberin Devamı

İDES BURGER

Malzemeler:

10 adet haşlanmış karides

1 adet yumurta

1 bardak galeta unu

1 çay kaşığı kimyon

Bir tutam kaşar peyniri rendesi

1 bardak sıvı yağ

1 adet hamburger ekmeği

Yeterince karabiber ve tuz

Yapılışı: Karideslerin kabuklarını soyun ve temizleyin. Ardından kıyma makinesinde çekin. Bir kabın içinde malzemeleri iyice yoğurun. Tavada yağı kızdırıp, karides köftesinin bir tarafını üç, diğer tarafını da iki dakika pişirin. Hamburger ekmeğine dilediğiniz malzemeleri ekleyip, patates cipsiyle servis edin. Afiyet olsun.

AYAKÜSTÜ NEW YORK