Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

'Yaz aylarında balık yenmez mi?' Temmuz ayının ilk günlerinde, balıkseverlerin en çok sorduğu sorularla ilgili konuları açıklamakta yarar var. Nisan ayında başlayan balık yasağı sürerken, hâlâ daha tezgahlarda balık görüyoruz, bunun nedeni nedir?

Avlanma yasakları nisan ayında başlar ve eylüle kadar sürer. Bakanlık net tarihleri, her yıl sirkülerle açıklar. Trollerin hangi tarihten itibaren avcılığa çıkamayacağı ve ne zaman başlayacağı, burada belirtilir. Gırgır ve trolle avcılık, büyük teknelerle yapılır. 12 metreden uzun teknelerin yıllık yakaladıkları balık miktarı, Türkiye’deki balıkçılığın yüzde 90’ını teşkil eder. Yani sabahtan akşama kadar iskelede olta sallayanlarla, küçük teknelerin avladıkları balıklar yüzde 10’luk dilimdedir. Yaz aylarında bu teknelerle, üreme döneminde olmayan balıklar avlanabiliyor.

Haberin Devamı

BALIK MEVSİMİ GEÇTİ Mİ

Ne yiyelim?

Önümüzde yasağın bitmesine iki ay kaldı. Moritanya, Senegal ve Fas gibi ülkelerden ithal edilen mercan, lagos ve dil balığı, soğuk zincirle ülkemize getiriliyor. Damağınız çok duyarlı ise, Türkiye sularına ait olup olmadığını ayırt edebilirsiniz. Ama besin değeri ve omega 3 yağ asitleri açısından pek kaybı yok. Norveç’ten ithal edilen somon da yaz boyunca sizi hiç yalnız bırakmaz ve tezgahlardan eksik olmaz.

Uskumru, istavrit bolluğu

Keyifçi olarak adlandırdığımız, ellerindeki kamışlarla balık tutanların yakaladıkları istavritle, sandallarla denize açılıp çapari (misinanın ucunda tüylü, çoklu olta) yöntemiyle tuttukları uskumru, bu yıl azalmadı. Yaz aylarında da bizi kendilerinden mahrum etmeyecekler.

Çiftlik balıkları tam bir kurtarıcı... Denizdekilere oranla, soğuk sularda kurulan balık çiftliklerinde yetiştirilen hayvanların yağ ve lezzet oranı daha yüksek. Denizlerin sonsuz protein kaynağı olduğunu kabul etmeliyiz.

BALIK MEVSİMİ GEÇTİ Mİ

Balık, diğer tüm hayvanlara göre daha kaliteli bir ete sahip, ayrıca yüksek miktarda vitamin, mineral ve oligo elementi içeriyor.

Gelişmiş ülkelerdeki sağlıklı beslenmeye ilişkin tüm senaryolar, artık balık üzerine kurgulanmakta ve bu sürekliliği, çiftlikler sağlamaktadır. Çipura, levrek ve alabalık gibi yaz döneminde bizi yalnız bırakmayan kültür balıkçılığı ürünleri, fiyat olarak da uygundur.

Haberin Devamı

Balıksız kalmadan beslenmenize devam edin. Birazcık da dişinizi sıkın, kaldı sekiz hafta!

BALIK MEVSİMİ GEÇTİ Mİ

ELMA PÜRELİ BALIK

Malzemeler:

2 adet elma

500 gr levrek

Yarım adet soğan

1 çay kaşığı tarçın

1 su bardağı su

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yeterince karabiber ve tuz

Yapılışı: Tavada zeytinyağını ısıtın. Doğranmış soğanları ve yeşil elma dilimlerini ekleyin. Tarçın ve su ilave edip, 10 dakika pişirin. Ayrı bir tavada üç ayrı parçaya böldüğünüz levrek filetosunu, derili kısmı altta kalacak şekilde zeytinyağında üç dakika pişirin. Ardından fırında da üç dakika ısıtın. Elma karışımını mikserde püre haline getirin. Servis tabağına elma püresini koyun, üzerine balıkları yerleştirin. Afiyet olsun.

BALIK MEVSİMİ GEÇTİ Mİ