Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İstanbul’a günübirlik geliş gidişlerim hızlandı bu aralar. Dönüş uçağını geç vakitlere çekince birkaç saatim kalıyor. Fazla zaman kaybetmemek için Bebek yakınlarında güzel yerler arıyorum. Herkes gibi benim de zamanım çok kıymetli olduğu için iyi yerler seçmeye özen gösteriyorum. Geçtiğimiz hafta ziyaret ettiğim Alaf, tam isabetli bir tercih oldu benim için.

AŞKLA YAPILAN YEMEKLER
Şef Murat Deniz Temel, yaratıcılık,

KURUÇEŞME’DE LEZZET MOLASI
çalışkanlık ve dürüstlük gibi vasıflarıyla yıllardır ön planda olan genç bir isim. Geleneksel lezzetlere sınırlı yorum katmış, iyi de yapmış. Aşırıya kaçanlar, şeklin maksada kurban edilişi ve lezzetin katledilişi bence. Şekle zaman harcarken yemek ve sos soğuyor, tat elden gidiyor. Şef Murat, bu konuya özelikle dikkat etmiş, yediğim her çeşit lezzetliydi. Odun ateşi, zaten büyük farklılık yaratıyor. Yörük şivesinde ‘közlü alev’ anlamına geliyormuş.
Doğru malzemeler
Mutfakta ziyaret ettiğim Murat Şef, yemekle birlikte kendi de pişiyor. Doğru malzeme kullanıyor, pırıl pırıl bir mutfakta harikalar yaratıyor. Yanında minik gözlemelerle verilen sokak pilavı, ekşi maya ekmekle sunulan obruk peyniri, tahinli ve kavrulmuş fıstıklı bulgur köftesi batırık, isli yoğurtla servis edilen semizotu gölevez, çiğ köfte, sazan yumurtasından tarama ve nar ekşisiyle masaya gelen hafif mühürlenmiş dananın lezzeti kadar sunumları da yaratıcıydı. Övmeç sürk salatasının tadı, uzun süre damakta kalıcı cinsten. Çiğ köftenin şekli şemali yok ama lezzet mükemmel. Midye dolma, tam kıvamındaydı. Kaç tane yedim, sayısını hatırlayamıyorum!
Doymaya doğru paylaşımlıklardan uykuluk, kokoreç ve yaprak ciğer baş tacıydı. Tatlılarda zeytin reçeli, dondurma, cezerye ve Kanlıca yoğurdu, finali unutulmaz kılıyor. Tabii bu kadar çeşitli lezzetleri tek başıma değil, üç kişi denedik. Damaklarına güvendiğim gelinim Ayşe ve oğlum Koray daha önce buraya gelmişler. Ama Alaf, sürekli gidilecek bir yer. Garsonların hepsi işlerini çok severek yapıyorlar, mesleği benimsemişler. Tekrar buraya gelmem için nedenlerimin bir parçasını oluşturuyorlar.
Menüde dikkatimi çeken beyin tava, yürek şiş buğday patlağı ve deve sucuğuna yer kalmadığı için bir dahaki ziyaretime bıraktım. Anadolu gerçekten lezzet dolu. Umarım İstanbullular büyük emekler harcayarak güzel lezzetler sunan böyle mekanın yaşaması için gayret gösterirler.

KURUÇEŞME’DE LEZZET MOLASI