Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Viyana Kuşatması’ndan sonra idam edilen Kara Mustafa Paşa’nın Viyana sırtlarındaki ordugah çadırının kurulduğu yeri iki kez ziyaret etmiş ama memleketi Merzifon’a hiç gitmemiştim. Geçtiğimiz hafta sonu dostum emekli Tümgeneral Zekeriya Öztürk, eski valilerimizden Orhan Taşanlar, eski emniyet müdürlerimizden Kemal Bayrak ve iş insanı Osman Uzun’la Merzifon’daydık. İlçenin insanları o kadar nazik ki, fotoğraf çekerken bile arabalarını durdurup işimizin bitmesini beklediler.

Çalışkan ve vizyon sahibi belediye başkanı Alp Kargı, Kara Mustafa Paşa’nın yüzyıllar önce şehrin altyapısını yaptırdığını ve geniş kanalizasyon kanalları açtırdığını anlatınca, şehircilik konusundaki uzmanlığına hayret ettim.

Haberin Devamı

MERZİFON’UN SIR LEZZETLERİ

Kaz cenneti

Zekeriya Paşa’nın Yalnız isimli köyüne giderken, yoldaki kaz sürüleri dikkatimi çekti. Kazın tüyü, ciğeri gibi bölümleri de ilçenin ekonomisine katma değer yaratabilir. Merzifon’daki Beyti Restoran’da yediğim kaz, şu ana kadar tattıklarımın en lezzetlisiydi. Üçüncü kuşak yönetimindeki Rumi Usta’nın Yeri’nde hayatımda içtiğim en lezzetli işkembe çorbasının yanında pide, keşkek ve tandır da muhteşemdi.

Kara Mustafa Paşa’nın Külliyesi ve Taşhan, buram buram tarih kokuyor. İşini çok seven, gönüllü bir işletmeci olan Filiz Yıldırım, Taşhan’da çalıştırdığı butik otel ve restoranda harikalar yaratıyor. Duvarlarındaki balık ve gemi figürleri tabii ki ilgimi en çok çekenler oldu. İngiltere Bournemouth’ta JJS Thai Cuisine adlı lokantayı işleten Merzifonlu Sedat Özkanca’yla, Taylandlı şef Jasmine bir gün önce burada evlenmişler.

Tarihin izleri

Paşa Hamamı, Piri Baba Türbesi, Kızlar Mektebi, Üç Değirmenler Kır Kahvesi, Prof. Dr. A. Haluk Özen Bilgi ve Öğrenme Merkezi bu şirin ilçenin gezilmesi gereken, tarihin derinliklerinde tur attıran yerler. Eşek sütü sabunu, Merzifon köy ekmeği, kuşburnu marmelatı, elması, katmer peyniri alışverişte öncelikli ve özellikli olan ürünler. Merzifon, yüzyıllardır çeşitli kültürlerin harmanlandığı bir barış şehri. Farklı milletler ve inançlar bu şehirde bir arada yaşamış, ortak bir kültür meydana getirmişler. İlçenin mutfağında da bu etkileşimin zengin izlerini görebilirsiniz. Merzifon’a gitmek için o kadar çok nedenim var ki artık...

Haberin Devamı

Taşhan’da tarihin sayfalarında dolaşmak, Anadolu’nun lezzet dolu yemeklerini tatmak, pazarında gezmek, temiz havasını teneffüs etmek gibi…

MERZİFON’UN SIR LEZZETLERİ

BEĞENDİLİ BALIK KÖFTE

Malzemeler:

300 gr. balık kıyması

1 adet közlenmiş patlıcan

2 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı galeta unu

1 tutam kaşar peyniri rendesi

1 adet yumurta

1 bardak süt

Yarım adet taze soğan

Yeterince karabiber ve tuz

Yapılışı: Kabın içinde, balık kıyması, galeta unu, kaşar peyniri, doğranmış taze soğan, yumurta, tuz ve karabiberi iyice yoğurup köfte haline getirin ve ızgarada pişirin. Beğendi için tereyağıyla unu kavurun, süt ekleyin. Karıştırırken doğranmış patlıcanları ve tuzu ilave edin. Servis tabağına beğendiyi yerleştirip, üzerine köfteleri koyun. Afiyet olsun.

MERZİFON’UN SIR LEZZETLERİ