Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

RENKLİ UKRAYNA RESEPSİYONU

Geçtiğimiz hafta Ankara Sheraton Otel’de çok renkli bir milli gün kutlaması yaşandı. Son yıllarda gördüğüm en kalabalık etkinliklerden biriydi. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in konuşma yaptığı gecede, Türk firmalarının halen 2.2 milyar dolar olan Ukrayna yatırımının, önümüzdeki dönemde daha da artacağı konuşuldu. Resepsiyona ilgi büyüktü. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Ukrayna’nın önemli inşaatlarını ve yollarını inşa eden Onur Çetinceviz, YDA’nın patronu Hüseyin Arslan, meclisten ve bakanlıklardan çok sayıda bürokratın katılımıyla gerçekleşti.

Haberin Devamı

Müzik ziyafeti

Ukraynalı piyanist Alexey Botvinov ve Türk perküsyon sanatçısı Burhan Öçal, resepsiyonda doğu ve batı ezgilerinin harmanlandığı bir konser verdi. Keyifli anların yaşandığı konser ayakta alkışlandı. “Bugün Ukrayna, özgürlük sembolü olmuş, en zor dönemlerde bile kendi ve Avrupa’nın geleceği için mücadelesini bırakmamıştır ve yanımızda kalıp desteğini esirgemeyen dostlarımıza müteşekkiriz” diyen sempatik Büyükelçi Sybiha, milli günü renklendirdiği için Türk sanatçı Öçal ve Ukraynalı piyanist Botvinov’a da teşekkür etti.

RENKLİ UKRAYNA RESEPSİYONU
Motanka sergisi

Resepsiyona girerken, kız çocuklarının hayran kalacağı ‘motanka’ kukla sergisi, çok ilginçti. Ukrayna’da her bölgenin nakış işleme ve milli kıyafet özelliklerini temsil eden sergide, Osmanlı arşivlerinde yer alan Türkiye-Ukrayna ilişkilerine dair belgeler de sunuldu. Bağımsızlık yıl dönümünün yanı sıra Türkiye’yle Ukrayna arasındaki ilk temasların 100’üncü yılını da kutladıklarını söyleyen Büyükelçi Sybiha, “Siyasi, askeri, ekonomik, sosyal, kültürel ve eğitim gibi birçok alanda iş birliklerimizi geliştirmeye devam etmekteyiz” derken, oldukça mutlu görünüyordu. Ankara ziyareti sırasında akşam yemeği için Trilye’ye gelen Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov ve heyeti sempatik tavırlarıyla iyi ilişkilerin geliştirilmesinde önemli adımlar attı. Türkiye’yi çok seven büyükelçinin düzenlediği gece, bunalan Başkentliler’in stresini aldı!

Haberin Devamı

VONGOLE YAHNİ

Havucun yarısını halka halka, kalanını jülyen doğrayın. Bisque sosu yapmak için yağda halka doğranmış havuçlar, kereviz yaprakları ve karides kabuklarını, 2 dakika soteleyin. Su ilave edip, 45 dakika kaynatın. Ardından mikserde çekip, posasını alın. Vongoleleri seçerken, kabuklarının açık ve kırık olmamasına dikkat edin. Başka bir tavaya sosu, vongoleleri, jülyen doğranmış havuç ve kabakları ekleyin.
10 dakika kapağı kapalı şekilde pişirin. Afiyet olsun.

RENKLİ UKRAYNA RESEPSİYONU
Malzemeler:

- 10 adet haşlanmış vongole

- 1 adet küçük soğan

- 2 adet küçük boy havuç

- 1 adet küçük boy kabak

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

- 3 adet kereviz yaprağı

- 5 adet karidesin kabuğu

- Yarım litre su