Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

İstanbul’da Can Sigorta’nın sahibi, yaşı kemale ermiş bir ağabeyimiz var. Lakabı ‘Başbakan’. Adı, Turan Sürücü. Türkiye’nin her yerinde 7’den 70’e seveni, arkadaşları bulunur. Dostlukları ömür boyudur. Tanıştığı insanlara her yıl doğum gününde çam ağacı hediye eder. Müthiş bir enerjiye sahiptir.

Turan Ağabey bir Ankara seyahatinde, Trilye’de genç bir kaymakama randevu verip benimle tanıştırdı. Adı Tuncay Sonel. Böyle insanların sayıları çok fazla olsa, Anadolu’nun kalkınma hızına kimse erişemez. Tuncay Bey, uykunun dışında devamlı ülkesi için çalışır. O zamanlar iki yıl üst üste ‘Yılın Kaymakamı’ seçilmişti. Daha sonra benim memleketime yakın bir yere tayin oldu. Tam Bandırma’ya hayırlı olsun ziyaretine gidecektim ki, Kadıköy Kaymakamlığı’na atandı. Sevinmiştim sık görüşürüz diye ama iki ay sonra Tunceli Valisi oldu.

Haberin Devamı

TUNCELİ, VENEDİK Mİ OLUYOR

Tabuları yıktı

Endemik bitkileriyle, serin sularıyla, 36 km.’lik rafting parkıyla eşsiz bir nehir olan Munzur’a, geçtiğimiz hafta gondollar geldi. Tunceliler artık gondol sefası yapacak. Terörün sona ermesiyle atağa geçen bu ilimize Vali Tuncay Sonel ivme kattı. Yüreği ülke sevdasıyla dolu olan Sonel, tam bir virtüöz. Görev yaptığı yerlerin şerefiyesini artırıyor. Girişimcilerin elinden tutuyor. Yolu hep açık olsun.

Yıllardır, Avrupa’daki Lugano ve Como göllerindeki tekne sayılarına bakıp, üzülürüm. Van Gölü, Siirt’teki Kezer ile Botan Çayı (ismi çay ama aslında nehir) ve Munzur Çayı gibi duru akarsuların neden Avrupa ülkelerindeki gibi kullanılmadığına yıllardır hayıflanırım. Benim hayalimi ilk gerçekleştiren Vali Sonel oldu.

TUNCELİ, VENEDİK Mİ OLUYOR

Benekli alabalık

Türkiye’nin en lezzetli alabalığı (kırmızı benekli) Munzur’da yaşar. Çok lezzetlidir ve yöre halkı ilaç niyetine tüketir. Önümüzdeki sezon Munzur’da benekli alabalıkla ilgili TV programı çekimi yapıp, dünyaca ünlü ve ilk kez Michelin yıldızı alan Türk şef Ali Güngörmüş’le balık pişireceğiz. Ali Güngörmüş, Hamburg’taki Le Canard isimli restoranına Michelin yıldızı almıştı. Şu anda Münih’te Pageou’yu işletiyor. Kendisi de Tuncelili. Gondol sefası yapmak için artık Venedik’e gitmeye gerek kalmadı. Üstelik döviz bu kadar pahalıyken, kaynakları yurt dışında harcamaya gerek yok.

Haberin Devamı

Haydi Tunceli’ye gidelim, var mısınız?

TUNCELİ, VENEDİK Mİ OLUYOR

DENİZ ÜRÜNLERİ KAVURMASI

Malzemeler:

4 adet orta boy karides

3 adet kültür mantarı

5 adet halka kalamar

3 diş sarımsak

4 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet yeşil sivri biber

2 adet domates

1 su bardağı sıcak su

5 yemek kaşığı balık bulyon

1 tutam taze fesleğen

2 çay kaşığı toz kırmızı biber

Karabiber ve tuz

Yapılışı: Zeytinyağını geniş bir tavada ısıtın. Üzerine dörde böldüğünüz sarımsakları, kalamar ve karidesleri, ortadan ikiye böldüğünüz mantarları, doğradığınız biberleri ve domatesleri ekleyin. Yüksek ısıda 6 dakika kavurun. Ocağı kısıp üzerine taze fesleğen, toz kırmızı biber, karabiber ve tuz serpiştirip, balık bulyon ve sıcak suyu ekleyin. 15 dakika pişirin. Afiyet olsun.

TUNCELİ, VENEDİK Mİ OLUYOR