Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Türkiye’de balık ihracatının yapıldığı önemli illerden biri Yozgat’tır desem, kim inanır? Merakımı gidermek için geçtiğimiz hafta eşim Mahmure’yle yollara düştük.

Kente bir saatlik mesafedeki Çekerek ilçesi sınırları içinde 1998’de inşa edilen Süreyya Bey Barajı’nda dört çeşit balık yaşıyor. Barajın inşaatını yapan mühendislerden Süreyya Bey, trafik kazasında yaşamını yitirince, anısı yaşasın diye ismi verilmiş. Kafeslerde alabalık üreticiliği var. Sazan, çay ve gümüş balığı bol bulunuyor. Bizim yüzüne bakmadığımız gümüş balığı (aterina) Avrupa ve Kanada’da yemek sofralarını süslüyor. Çerez niyetine tüketilen ve ‘göl çekirdeği’ olarak anılan bu balıktan 680 ton Kanada, Almanya, Fransa ve Hollanda’ya ihraç ediliyor. Bölgeye ekonomik katkı, ülkeye döviz ve insanlara istihdam sağlayan gümüş balığı, bozkırın ortasında adeta bir moral kaynağı.

Haberin Devamı

Hiç denizi olmayan Avusturya’da bile balık tüketiminin ülkemize oranla beş kat fazla olduğu düşünülürse, Anadolu’da balık üretmek hiç şaşırtıcı olmamalı.

YOZGAT’TA BALIK VE TANDIR

Çekerek Kaymakamı Evren Çakır, Süreyya Üzmez, Vali Muavini Salih Altun, Mahmure Üzmez

Hamsiye benziyor

Göllerde ve tatlı sularda yaşayan gümüş balığı, 10-15 cm.’yi geçmez. Kuyruğundan başına kadar gri, parlak çizgiye sahip olduğundan, gümüş adını alır. Hamsiden daha ince bir yapıda, kendine özgü lezzeti vardır.

Yozgat Vali Yardımcısı Salih Altun ve Çekerek Kaymakamı Evren Çakır, genç, dinamik ve heyecanlılar. Eski devlet memuru zihniyeti taşımayan, kendilerini halka ve ülkenin geleceğine adamış insanlar. Üretimden doğan mutluluk, yüzlerine yansımış. Kadışehri ilçesinin Kabalı Köyü’ndeki elma bahçeleriyle başlayan tarım projesi, dudak uçuklatacak cinsten. Starking ve golden elmaları, herhalde dünyanın hiçbir yerinde bu denli lezzetli değildir. Kabalı Meyvecilik Projesi CEO’su Fahrettin Aksakal, kiraz, çilek ve balık üretimiyle yakında çıtayı iyice yükseltmeye kararlı olduklarını söylüyor.

YOZGAT’TA BALIK VE TANDIR

Tescilli tandır

Bozok Yaylası’nın meralarında otlayan kuzular, Yozgat tandırına inanılmaz lezzet veriyor. Tandırda uzmanlaşmış Yozgat, kimse sahip çıkmasın diye coğrafi işaretli ürün başvurusu yapıp, tescil ettirmiş. Yere kazılan çukurlara yerleştirilen küplerin içinde eşit ısıyla pişirilen tandırı yemek için bile Yozgat’a gidilir. Şehrin simgesi Zafer Türk Mutfağı’nda, damak çatlatan lezzetlerle karşılaştım. Finaldeki incir eritme tatlısı tam bir inovasyon örneği.

Haberin Devamı

Kendisini ülkesinin kalkınmasına adamış Vali Yardımcısı Salih Bey çok şanslı çünkü eski Çankaya Kaymakamı Kadir Çakır, Yozgat’a Vali olarak atandı. Tam bir sinerji oluşacak. Yakında ‘Pek Çok Ürünün Anavatanı Yozgat’ diye karşımıza çıkarsa hiç şaşırmayalım.

YOZGAT’TA BALIK VE TANDIR

MAŞ FASULYELİ KARİDES SALATASI

Malzemeler:

5 adet haşlanmış karides

200 gr. maş fasulyesi

Yarım demet maydanoz

Yarım demet dereotu

Yarım demet nane

Yarım demet reyhan

3 adet kuru domates

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet limonun suyu

1 yemek kaşığı balzamik sirke

Yeterince tuz

Yapılışı: Maş fasulyesini haşladıktan sonra tüm malzemeleri derin bir kabın içinde karıştırın ve soğuk servis edin. Afiyet olsun.