Bilinmeyene yolculuk

Bilinmeyene yolculuk


Dünyanın hiç bilmediğimiz bir bölgesine giderken, seyahatin ajandasından da göreceğiniz gibi, mesafeleri Türkiye’deki koşullarda düşünüp çok fazla yer ve mekan gezmeyi planladık. Eh her gün buralara gitmek de mümkün olmuyor, hazır gitmişken görmedik yeri kalmasın istedik



Aslında Sikkim de, Darjeeling de tek başına vakit ayrılması ve sindire sindire gezilmesi gereken iki bölge iken, biz bir de Nepal’i birleştirmeye karar verince ortaya çok yoğun bir program çıktı. İtiraf etmeliyim ki başka hiçbir seyahatte bu kadar erken kalkmadım ve uzun yol gitmedim. Ama her kilometresine ve tüm uykusuzluğa değdi.

Haberin Devamı

Himalayalarda bir krallık: Sikkim
Nepal’in doğusu, Butan’ın batısı, Çin’in güneyi ile Hindistan’ın kuzeyi arasında kalan küçücük, Hindistan tarafından işgal edilmiş bir otonom bölge. Sikkim ve Darjeeling’in ülke statüleri yok, bu nedenle Hindistan’ın işgali de anlamlı değil. Bir krallık iken 1975 yılında Hindistan’a bağlanmış diyebiliriz.
Seyahatimizin yoğunluğu daha yola çıkışta başlıyor. Türk Hava Yolları ile sekiz saatlik bir uçuş sonrası 02:30’da Yeni Delhi’ye varıyoruz. Yatağa girişimiz 04:00’ü buluyor, sabah 07:30 kalkıp, bu kez Bagdogra’ya uçuyoruz.

Otobüsle Sikkim’in başkenti Gangtok’a doğru yola çıkıyoruz. 165 km., normalde üç saatlik bir yol diye düşünürken, yeni muson yağmurlarından çkmış yollar bizi 7 saatte ancak Gangtok’a ulaştırıyor. Sikkim yollarında otobüsle seyahat başlı başına bir macera. Kaymış yollarda bir teker dışarıda uçurum kenarlarından geçmek, hiç bitmeyen her tonda korna seslerini dinlemek ve balçık haline gelmiş yollarda sürekli yarış yapıyor havasında giden kamyon ve arabaları seyretmek gerçekten daha önce hiç yaşamadığımız bir tecrübe. Ama Himalaya dağ zinciri, balta girmemiş orman görüntüleri ve yol kenarlarında cirit atan maymunlar bizi mutlu etmeye yetiyor. Otelimiz Nor-Khill çok güzel, şehrin merkezinde, bölgenin çayı meşhur, hemen ikram ediyorlar, biz de Türklere uygun olarak yorgunluk çayımızı içiyor ve kendimizi Gangtok sokaklarına atıyoruz.
Gangtok’da görülmesi gereken üç önemli yerden Do Drul Chorten Tapınağı’nı (Stupa) ve Rumtek Manastırı’nı geziyoruz ama Tibetoloji Enstitüsü’ne vaktimiz yetmiyor. Do Drul Chorten Stupa’sı Sikkim’in en büyük tapınağı. İçinde budistler için çok önemli binlerce kutsal yazıt ve obje var, etrafında 108 adet dua tekerleği barındırıyor. Budistler onlara dokunarak Stupa etrafında dönüp dua ediyor. Biz de onlara uyuyoruz.
Rumtek Manastırı mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Gangtok’un 25 km. uzağında yemyeşil bir doğa içinde, 14’üncü Gyalwa Karmapa için yapılmış. Ancak Karmapa 1962’de Tibet’e kaçmak zorunda kaldığı için manastırda hiç yaşayamamış. Sonraki liderlerin de Sikkim’e gelmemiş olmasına rağmen, manastır en önemli budizm eğitim merkezlerinden biri.

Haberin Devamı

Hindistan yollarında mücadele
Önümüzde yine muson yağmurlarından harap olmuş yaklaşık 150 kilometrelik yol daha var. Dokuz saatte ancak Darjeeling’e varabiliyoruz. Hava çoktan kararmış, otele kendimizi zor atıyoruz. Allahtan otelimiz çok güzel. HIP (Higly Individual Hotels) kitabında yer alan, İngiltere Kraliçesi’nin de kaldığı Windamere Otel’de, beyaz eldivenli garsonların hizmet ettiği restoranda yerel tatlardan oluşan çok güzel bir akşam yemeğinin ardından, odalarımızdaki şöminede yanan odunların çıtırtısını dinleyerek uyuyoruz. Ertesi sabah programda gün doğmadan kalkıp Tiger Hill’e giderek Everest dahil tüm Himalaya zincirini gün doğarken seyretmek var, ancak hava kapalı olduğu için iptal ediyoruz.

Çay ülkesi Darjeeling

Haberin Devamı

Darjeeling, yemyeşil doğası, dik yamaçlarını kaplayan çay bahçeleri ile İngiliz sömürgesi olduğu dönemlerde çok popüler olmuş, Kraliyet Ailesi tarafından da bir tatil beldesi olarak kabul edilmiş. Hâlâ da popülerliğini koruyor. Viktorian tarzı binaların, gecekondularla kucak kucağa yaşadığı bir şehir.
Oyuncak Tren dedikleri küçük buharlı bir lokomotifin çektiği trenle dokuz saat süren turu yapmak bölgenin en önemli turistik etkinliği. Biz vakitsizlikten yapamadık, ama buharlı lokomotifin oflaya puflaya çektiği vagonlardan, yamaçları döne döne çıkarken görülecek muhteşem manzarayı hayal edebiliyorum. Darjeeling çayı da çok meşhur. Çok değişik kaliteleri var, turuncu renk ambalajlı karışımı en iyisi imiş. Hindistan-Nepal gümrüğüne geliyoruz. Yol uzun değil ama gümrük demeye bin şahit isteyen küçük binada yüzlerce turist arasında sıramızı bekliyoruz. Fotoğraf meraklıları için inanılmaz bir hazine burası. Tezgahta yiyecek satanlar, bisiklet veya el arabalarında malzeme taşıyanlar, kapılarından pencerelerinden yolcuların sarktığı otobüsler, inanılmaz bir kargaşa ve hareketlilik var sınırda. Gümrük formaliteleri tamamlanınca, Bhadrapur Havaalanı olduğunu söyledikleri minik kırık dökük, büyük kısmı sokağa taşmış bir binaya geliyoruz, gerçekten de uçağa binerek Katmandu’ya uçuyoruz.
Bu yoğun seyahatin birinci etabını, kuzey Hindistan’ı böylece tamamlayarak, daha mistik, daha renkli kısmına Nepal’e geçiyoruz. Haftaya Katmandu’nun Unesco’nun koruma altına aldığı üç eski bölgesini gezeceğiz.


AJANDA

1. Gün: İstanbul-Yeni Delhi uçuş (THY) 02:30’da varış, Grand Hotel’de konaklama.
2. Gün: 08:00’de havaalanına transfer, 10:10 Delhi-Bagdogra’ya uçuş (Jet Airways) 14:05 varış. Otobüsle Gangtok’a gidiş (165 km.), Nor-Khill Otel’de konaklama
3. Gün: Gangtok Rumtek Manastırı, Do Drul Chorten Tapınağı (Stupa) ve Tibetoloji Enstitüsü ziyaretleri, otobüsle Darjeeling’e transfer. (139 km.) Windamere Otel’de konaklama.
4. Gün: Sabah Tiger Hill’de gün doğumu (Darjeeling’e 13 km.) Otobüsle Kakarvitta, Nepal gümrüğüne giriş, Bhadrapur Havaalanına varış. Katmandu’ya uçuş (Yeti Havayolları) Pashupatinath, Boudhanath ve Swayambhunath’ı ziyaret, Dwarika’s Otel’de konaklama.
5. Gün: 06:00’da özel uçakla Everest Dağı Turu, tüm gün 3 ana bölge Bhaktapur, Patan ve Katmandu turu. Dwarika’s Otel’de konaklama.
6. Gün: Sabah 04:00’de gün doğumu için Nagarkot’a gidiş. (32 km.) Megauli’ye uçuş. (Yeti Havayolları) Ciplerle Chitwan Doğal Park’ına transfer. Park’da safari tur. Tiger Tops Jungle Logde’da konaklama
7. Gün: Tüm gün doğal parkta vahşi hayvanları izleme, fil safarisi. Tigers Tops Jungle Logde’da konaklama
8. Gün: Otobüsle Pokhara’ya gidiş. (145 km.) Akşamüstü Feva gölünde gezinti, Fish Tail Lodge da konaklama.
9. Gün: Gün Sarangkot dağına yürüyüş. (3 saat) Pochara serbest zaman. Fish Tail Lodge da konaklama.
10. Gün: Kahvaltı sonrası Katmandu’ya transfer (Yeti Havayolları) Yeni Delhi’ye uçuş. (Sahara Havayolları) Delhi-İstanbul uçuş (THY)


Toplam maliyet: 2 bin dolar+ İstanbul-Delhi Uçuşu
(Diğer tüm local uçuşlar dahil)
Tur şirketi: cem@mergen-mergen.com
En iyi seyahat zamanı Ekim-Kasım.



Bilinmeyene yolculuk
Bilinmeyene yolculuk
Bilinmeyene yolculuk
Bilinmeyene yolculuk
Bilinmeyene yolculuk
Bilinmeyene yolculuk
Bilinmeyene yolculuk
Bilinmeyene yolculuk