Bir sabah uyanıp mahallesindeki merdivenleri gökkuşağı renklerine boyamayı hayal eden bir adam; Hüseyin Amca... Bir belediye başkanı; Ahmet Misbah Demircan... Bir ahali, sosyal medya ahalisi... Ve bir masal, bir belediye masalı...

Hüseyin Amca, 64 yaşında. Orman mühendisi. Cihangirli. Belli ki, “renkleri” olan bir beyefendi. Muhitinde bulunan ve Fındıklı’yla Cihangir’i birleştiren Salı Pazarı Yokuşu merdiveninin kasveti onu rahatsız etmiş.
“İnsanlar gülümsesin diye yaptım” diyor. Mahallenin gençlerinin yardımıyla, boya parasını da cebinden vererek 142 basamağı gökkuşağı renklerine boyamış Hüseyin Amca. Bunun için tam 1 hafta uğraşmış. Sonra da tatile gitmiş. Daha önce kimsenin dönüp bakmadığı o merdiven, herkesin ilgi odağı olmuş sonrasında.
Uzak semtlerden hatta şehirlerden görmeye gelenler, basamaklara oturup hatıra fotoğrafı çektirenler...
Sonra ne olduysa birden; 29 Ağustos’u 30 Ağustos’a bağlayan gece “kimliği belirsiz” bazı kişiler merdivenleri yeniden kasvetin rengine boyamışlar; griye...
“Kimliği belirsiz kişiler” diyorum çünkü sosyal medyada çığ gibi büyüyen tepkiler üzerine açıklama yapan Beyoğlu Belediyesi; “Biz yapmadık, kimin yaptığını araştırıyoruz!” demiş.
Ancak merdiveni griye boyayan ve boyası kuruyana kadar başında nöbet tutan 2 belediye görevlisinin fotoğrafı Twitter’a düşünce çareler tükenmiş.
Haberi, tatildeyken kızından alan Hüseyin Amca çok üzülmüş. Apar topar geri dönmüş. Hatta kendini “herhangi bir grup ya da eylem için boyamadım” demek zorunda hissetmiş adamcağız.
Sosyal medyadan bu gelişmeleri takip eden ve ilham alanlar; boya ve fırçaları ile bazı umutlar boyamaya karar vermişler. İstanbul Bakırköy’de, Kuzguncuk’ta; Ankara Seyranbağları’nda, Diyarbakır Sanat Sokağı’nda, İzmir Hatay’da, Batman Gülistan Caddesi’nde; daha birçok yerde; hatta İstanbul Kızıltoprak Tren İstasyonu’nun 13 basamaklı merdiveninde bile yeni gökkuşakları belirmiş.
Bu arada Beyoğlu Belediyesi hızlıca bir toplantı tertip etmiş.
Toplantıya Başkan Ahmet Misbah Demircan bizzat iştirak etmiş. Sayın Demircan’a göre; Hüseyin Amca kendi inisiyatifiyle yapmış bu işi. Bu nedenle Belediye; tüm izinsiz boyamalara yaptığı uygulamayı bu merdiven için de uygun görmüş. Yani griyi...
Ancak sosyal medyada büyüyen tepki nedeniyle “semt sakinlerinin onayını almak kaydıyla, merdivenin renklendirilebileceğine” karar vermiş.
Gri operasyonunun hemen ertesi gecesi; mahalleli ve Hüseyin Amca’yla yapılan toplantı sonrası karar çıkmış ve hemen 2 saat içinde yeniden renklendirilmiş merdivenler.

Haberin Devamı

KISSADAN HiSSELER

Haberin Devamı

Gökten üç elma düşmüş biri Hüseyin Amca’nın biri Sayın Başkan’ın biri de sizin başınıza...
Bir belediye masalı bu ancak kıssadan hissesi de vardır elbet:
* Yaptığınız ilk açıklamada neden “Biz yapmadık, kimin yaptığını araştırıyoruz” dediniz? Belediye kendi memurundan bihaber midir?
* Kendi inisiyatifiyle merdiveni boyarken Hüseyin Çetinel ve mahalleliye 1 haftalık boyama süresince neden müdahale etmediniz?
* Halkın ilgi gösterdiği renkli merdiveni gece operasyonuyla griye boyamadan önce toplantı yapılamaz mıydı, merdivenin gökkuşağı haliyle kalması için çaba gösterilemez miydi?
* Merdivenin gökkuşağı haline ilişkin mahalleliden
şikâyet geldiğini söylüyorsunuz, toplantı sonrası yeniden boyama kararı alan aynı mahalleli değil midir?
* Dünyanın her yerinde belediyeler sokak sanatçılarıyla işbirliği yapar, sizin böyle çalışmalarınız oldu mu?
* Sosyal medyada tepki görmeseydiniz merdivenleri yeniden boyamak aklınıza gelir miydi?
* Gri bulutlar bir yağmurla dağılınca eninde sonunda gökkuşağı çıkmaz mı?

Haberin Devamı