Geçen haftaki yazımda, "Korsan taksici yoktur, korsan araç vardır" yazdım diye taksi şoförü arkadaşlar içerledi biraz. Halbuki kastım şuydu; taksi şoförü olmak için bir belge sahibi olmak gerekmiyor. Ama bir aracın ticari olması için taksi plakası şart

Geçen haftaki yazımda, "Korsan taksici yoktur, korsan araç vardır" yazdım diye taksi şoförü arkadaşlar içerledi biraz. Halbuki kastım şuydu; taksi şoförü olmak için bir belge sahibi olmak KORSAN HiZMET OLABiLiR Migerekmiyor. Ama bir aracın ticari olması için taksi plakası şart


İstanbul’da maalesef bir sürü insan hizmet alıyor korsan araçlardan. Genellikle şehir merkezine uzak semtlerde faaliyet gösteriyorlar ve uzun mesafe gitmeyi tercih ediyorlar. Tek merkezden yönetiliyor ve faturasız cep telefonu hattı kullanıyorlar.
Sisteme abone olanlara bir PIN kodu veriliyor. Eğer sizi tanımıyorlarsa ve bir PIN kodu sahibinin adını veremiyorsanız (güvenilir değilseniz) hizmet vermiyorlar. Arabaya binerken mümkünse öne oturmanızı rica ediyorlar ve polis çevirip sorarsa “Biz şoför beyle arkadaşız” demenizi tembihliyorlar (şaka değil).
Taksimetre yok, tarife var. Mesela, en uzun mesafe Bakırköy-Ağva; 110 TL. Kilometre başı bir lira talep ediyorlar. Gidiş dönüşlü seyahatlerde ilk 15 dakika müesseseden (yolda harcadıkları saate de bakıyorlar tarife belirlerken). Beş kişi binerseniz beş TL fark ödüyorsunuz. Aracı bekletirseniz bir saat için altı TL ödüyorsunuz. Durum bu kadar net yani. Tarife bastıracak, telefon numarası verecek kadar korkusuzlar demek ki.


SOKAKLARIN KRALI
Okan Bayülgen, sokak müzisyenlerine iyice taktı. Kendisinin stüdyodan sıkılıp sokağa dadanmasına diyecek bir lafım yok. Evinden çıkıp Tünel Meydanı’nda denk geldiği sokak müzisyenlerini tanıtmasından da; bar gruplarına, isimsiz müzisyenlere performans şansı vermesinden de çok memnunuz ama yetmez. Sokağın başka renkleri de var. Canlı yayına çıkarması zor belki ama bir başarırsa o program tadından yenmez.

GRİPİN VE EMRE AYDIN’DA HAVA YAĞMURLU
Şu sıralar radyoların en sevdiği iki albüm Emre Aydın’dan Kağıt Evler ve Gripin’den MS05032010. Satışları da iyi. Ama teması yağmur olan iki çıkış şarkısı; Emre’nin 'Bu Yağmurlar'ı ve Gripin’in 'Durma Yağmur Durma'sı; öte yandan üzücü bir mevzuyu simgeliyor benim için. Bir zamanlar sıkı dost olan Emre ve Gripin’in araları Gripin’in çıkış şarkısı 'Durma Yağmur Durma' yüzünden bozuldu. Şarkının bestecisi Yunanlı Antonis Bardis. Gripin ve Emre Aydın’ın prodüktör olarak Haluk Kuruosman’la çalıştıkları dönemde parça 'Beni Unutma' adıyla Emre’nin albümü için hazırlanıyor önce. Ancak daha sonra Emre Aydın ikinci albümde Mats Valentin’le çalışma kararı alıyor prodüktör olarak. Hal böyle olunca bu şarkı da Haluk Kuruosman’la çalışmaya devam eden Gripin’in yeni albümüne kısmet oluyor. Emre Aydın’ın yazdığı sözler yerine Birol Namoğlu bildiğiniz sözleri yazıyor: 'Durma Yağmur Durma'. Şarkının patlayacağı çok belli, öyle de oluyor. Şimdi durumdan haberdar olan Emre Aydın hayranları ateş püskürüyor Gripin’e.
Bu şarkının haklarını alarak albümüne koyan Gripin de isyan ediyor haklı olarak, "Bizim suçumuz ne?" diye. Müzik piyasası kan ağlarken albüm satan, konser yapan bu iki ismin; 'Sensiz İstanbul’a Düşmanım'ı birlikte sevdiren eski dostların bu nedenle aralarının bozulması en üzücüsü. Çünkü yağmurlar da geçiyor, şarkılar da.


SORMA GİR!
Dalgın ve sinemasever bir arkadaşım, kapısında kocaman 'tadilatta' yazan bir sinema salonuna “Aa ne güzel yeni bir İtalyan filmi gelmiş” diyerek girdiğinden beri ('Tadilatta' kelimesini ilk a’sını dar söyleyerek telaffuz edin, anlayacaksınız) meraklıyım tabelalara ve dükkan isimlerine. Aşağıda okuyacağınız isimler şehir efsanesi gibidir ama büyük çoğunluğunu bizzat yerinde gördüm. İşte o dükkan isimleri, haftaya gülümseyerek başlamak için.

Yeme içme
-Köftehor (köfteci)
-Aralık Sonu Ocakbaşı
-Mü-Dürüm
-Mevlana Döner
-Dünya Döner
-Tıkınak (dönerci)
-Bulgur King (çiğ köfteci)
-Canım Ciğerim (ciğerci)
-Karışma Sen (restoran)
-Fishmekan (balıkçı)
-Takanik (balık ekmek satan tekne, sonra restoran)
-Komagene (çiğ köfteci zinciri)
-Acı Hayat (adana kebap)
-Hamurabi (hamur işleri)
- 1A (birahane)

Haberin Devamı

Emsalsizler
-DNA Kopyalama Merkezi (fotokopici)
-Cillop Oto Yıkama
-Bıcı Bıcı Oto Yıkama
-Sinoptik (Sinop’ta gözlükçü)
-Foto Sentez (fotoğraf stüdyosu)
-Bordo (Mavi Jeans’in yanında Trabzon’da)
-Bakkal Gazi
-Küresel Isınma (kombi vs)

Haberin Devamı

En kötüler
-Kebapchi
-Kumpirji
-Borekchi
- Börek Center
Kokosh
- Künefedji

Haberin Devamı