Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

HSK müfettiş-lerince nasıl kırıldığı araştırılan 51 no’lu DVD Ergenekon kumpasının en kritik ve tartışmalı deliliydi. Hem içerik hem de varlığı açısından. Çünkü yüksek yargı mensuplarına ait gizlice çekilmiş uygunsuz görüntüler ile çok sayıda gizli askeri bilgi, belge ve Balyoz gibi harekât planlarının da bu DVD’de yer aldığı iddia ediliyordu ama bunların detaylarını soruşturmayı yürüten savcı, davaya bakan hâkimler dışında bilen, gören olmadı. Dahası, adli emanette güvence altına alınan o DVD’nin aslının sonradan kırık olduğu da ortaya çıktı. Dolayısıyla da savunmanın “İçerik düzmece araştırılsın” talepleri ve “DVD nasıl kırıldı?” soruları hep havada kaldı. Ta ki bunların FETÖ’nün tezgâhı olduğu anlaşılana dek. Şimdi ise tam tersi bir durum söz konusu. Bu kumpasa dahil olan savcı, hâkimlerden kimi yargılanıyor, kimi içeride, bazıları da kaçak. Polisler de öyle. Bu konudaki son gelişme de en korunaklı yer olarak bilinen adli emanetteki 51 no’lu DVD’nin nasıl kırıldığının müfettiş incelemesine alınması. Üstelik de “Neden kırıldı?” sorusu eklenerek. Yani 51 no’lu DVD nihayet mercek altında.

Haberin Devamı

Peki, onca yıl geçtikten sonra yapılacak böyle bir araştırmanın yararı ne olacak? Ya da FETÖ’nün bu kumpastaki elemanları deşifre olmuşken, 51 no’lu DVD’nin nasıl ya da neden kırıldığının ortaya çıkmasıyla nereye varılacak? Soruya ofisinde o DVD bulunduğu iddiasıyla suçlanan Mustafa Levent Göktaş’ın avukatı Hüseyin Ersöz yanıt veriyor:

“Bu kumpası kuranlar kendileriyle ilgili bir bilgiyi, izi DVD’nin içerisinde bırakmış olabilirler. Ya da daha sonra anlaştıkları bir kişiyle ilgili bilgiler içindedir, onu ortadan kaldırmak istemişlerdir. Olaya bugünden bakmayın, 2009 senesinde kırılıyor bu DVD. 2009 senesinde ortaya çıkan DVD’yle ilgili bir şeyi saklıyor olabilirler. 2009 senesinde cemaat terör örgütü değildi ki. Yani 2009 senesinde bu DVD’yi kıran, ortadan kaldıran bir adam ya da birileri var, bunlara ulaşmak amacındalar. Bizim şikâyetimiz üzerine bunları tespit etmeye çalışıyorlar.”

Haberin Devamı

Bu araştırmadan ne bekliyorsunuz?

“Kim kırdı, neden kırdı ve 51 no’lu DVD’nin içerisinde, 51 no’lu DVD’yle ilgili gizlenmek istenen gerçek neydi? Çünkü içerikteki hâkim, savcılarla ilgili görüntüler onların özel hayatlarına ilişkin şeyler, onlarla ilgilenmiyoruz ama devletin güvenliğiyle ilgili gizli bilgilerin nereden ve ne şekilde ya da kimin tarafından temin edildiğini yani askeriyedeki uzantılarını merak ediyoruz.”

FETÖ’yle bağlantılı yeni kilit isimlere ulaşılabilir yani?

“Tabii bu DVD’nin içerisinde Genelkurmay Karargâhı’ndan çıktığı ileri sürülen devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeler de var. Biz bunları hiç görmedik, mahiyetini bilmiyoruz ya da bunlar gerçekten gizli bilgiler mi o konuda fikrimiz yok ama gerçekten öyleyse bunların nasıl sızdırıldığını ortaya çıkaracak deliller ortadan kaldırılmak istenmiş olabilir. Kendi kendine kırılamayacağına göre kırmalarının bir nedeni var. O nedenin de ortaya çıkması lazım.”

Özetle, 2009’da ortaya çıkan 51 numaralı DVD Ergenekon kumpasının en büyük muammasıydı. O günden bu yana onca yıl geçti ama hâlâ öyle...