Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Tunca BENGİN

       Çocuğunu döven, öğrencisine kötü muamele yapan öğretmen yandı. İstanbul'daki çocuklara yönelik SHÇEK (Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu) İl Müdürlüğü'nün Alo İmdat hattı yakında devreye giriyor. Çocukların bildirimiyle harekete geçecek uzmanlar olaya el koyacak, anne - baba, gerektiğinde öğretmen hakkında dava açılacak. Çocuk Vakfı'nca da benzer ama; tüm Türkiye'ye yönelik Çocuk Hakları İletişim Kozası adıyla ayrı bir hat daha oluşturuluyor. Başkan Mustafa Ruhi Şirin bu hattın da her türlü bildirime anında müdahale edeceğini söylüyor.
       Geç kalınsa da sevindirici gelişmeler. Çünkü çocuklara yönelik istismar, taciz, dayak olaylarıyla ilgili veriler ürkütücü. Evde ve okulda dayak yiyen çocuk sayısı düne oranla azalmıyor. Ailesince sokakta çalışmaya zorlanan ya da sokağa itilen çocuk sayısı giderek artıyor. Özellikle de gelir düzeyi düşük semtlerde. Ne acı ki; önleyici doğru dürüst çalışma yok. İşte Alo İmdat ve diğer hat bu yarayı sarmayı amaçlıyor.
       Harekete geçmek için çocuğun 'imdat' demesi yetecek. Hem sadece dayak ya da taciz değil, sürekli bağırmak, küfür hatta ima dahi geçerli olacak. Öncelikle çocuğun doğru söyleyip söylemediği araştırılacak. Ardından okul ve ev çevresinden bilgiler toplanacak. Tabii, son ana dek ne ailenin ne de öğretmenin haberi olacak. SHÇEK İl Müdürü Kahraman Eroğlu, şöyle konuşuyor:
       "Çocuk arayacak, biz ailesine ulaşacağız. Öncelikle çocuğun korunmasıyla ilgili söz alacağız, taahhütünü yerine getirmezse mahkemeye gideceğiz. Çocuğu okula değil çalışmaya zorlayanlara 18 aya kadar hapis cezası öngörülüyor. Çocuk 12 yaşından küçükse 30 aya kadar çıkıyor. Yani anne - baba 'Git mendil sat, günde 5 milyon kazanamazsan gelme' diyemeyecek. Ve çocuğunu dövemeyecek, öğretmen de dahil."
       Bu arada; Beyoğlu bölgesinde zorla çalıştırılan 550 çocuk tespit edilmiş. Aileleri ikna edilen 230 çocuk okula dönmüş. Eroğlu, durumu iyi olmayan 60 aileye çocuğunu okutması için aylık 27 milyon lira yardım yapıldığını anımsatıyor.
       Gelelim; diğer hatta... Mustafa Ruhi Şirin, bu hattın Türkiye'deki tüm çocuklara yönelik olduğunu belirtiyor. 'Ayrıca, her ilde gönüllü çocuk dostlarımız (İstanbul'da 255 kişi) var, onlar da araştırıyor' diyor.
       Haydi çocuklar; haklarınıza sahip çıkın. İstanbul Barosu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi birçok kuruluş ve polis de sizin yanınızda. Çekinmeden, sizi dövenleri, kötü muamele edenleri bildirin. Sakın korkmayın ancak, bunu oyun da sanmayın!..

Mahkum nakilleri

       Terör suçundan hükümlülerin hangi cezaevlerinde barındırılacaklarını öngören genelge yenilendi. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk imzasını taşıyan yazı cumhuriyet savcılıklarına iletildi.
       Buna göre; tahliyelerine 3 yıldan fazla kalanlar ile hüküm kesinleştiğinde şartla salıverilmelerine 2 yıldan fazla süre olanlar Kartal Özel, İstanbul - Ümraniye ile çeşitli illerdeki E ve özel tip cezaevlerine gönderilecekler. İtirafçılar, adli suçlardan hükümlülerin barındırıldığı yerlere de gidebilecek. Şartla salıverilmelerine 3 yıldan az süre kalan itirafçılar ise talepleri halinde ilçe cezaevlerine nakledilebilecek. İstanbul Özel Tip - Bayrampaşa, Metris, Adana, Ankara, Diyarbakır E tipi ve İzmir Buca Kapalı cezaevlerindeki tutuklulardan, hükümleri kesinleşenler de aldıkları cezaya göre dağıtılacaklar. Genelge tamam, aslında hep de vardı. Önemli olan kararlılık. Bakalım, 2000'deki nakillerde kimin borusu ötecek?..

Muhtarlar kırgın

       İstanbul Muhtarlar Derneği Teşkilat Başkanı Yalçın Limon, TBMM gündemindeki Mahalli İdareler Yasa Tasarısı hazırlanırken, neden muhtarlardan görüş alınmadığını soruyor. Limon, 'Mahallenin direkt temsilcisi olan muhtarların fikrinin sorulmaması üzücü' diyor. Ardından da ekliyor:
       "Esas olan sorunun meydana geldiği mahalde ve etkilenenler tarafından çözümlenmesidir. Hükümeti muhtarların yetki ve sorumluklarının artırılması için gayret sarfetmeye davet ediyoruz."


Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr