Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Tunca BENGİN

FP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi "altın yıllar" adlı 4 ciltlik faaliyet raporunda Megaköy'e yapılan dev yatırımlarla övünüyor.
Rekortmenler arasında da İGDAŞ'(İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A. Ş.)ın ayrı bir yeri var. Kaynağa göre; adı geçen kuruluş trilyonlarca liralık yatırım hamlesi gerçekleştirmiş. Ancak yapılan işlerin mali portresi ve çalışan firmalar hakkında fazlaca detay yok.

Kafa karıştıran sorular

Bana ulaşan faks ve e - mail'lerde ise İGDAŞ ihalelerinde adam kayırmacılık, kıyak rakamlarla iş verme iddiaları var. Anonim Şirket sıfatıyla İGDAŞ, devlet gibi ihale yapmak zorunda olmayabilir. Ancak bu, hiçkimseye vatandaşın parasını sokağa atma yetkisi vermez. Şimdi bu iddialardan bazılarını aktarıyorum;
. Temmuz 1998'e kadar ihalelere doğalgaz altyapı taahhüdü yapmış olan ya da altyapı inşaatlarında tecrübeli firmalar davet edilirdi. Bu tarihte yapılan 18 kilometrelik Anadolu Kuzey Çelik Hattı 1. Kısım ihalesi AYTEK adında ve bir petrolcü, bir imam hatip lisesi öğretmeni ve Pendik Belediye Başkanı'nın yakınının ortak olduğu şirkete 900 milyar liraya verildi.
. Üstelik hiç görülmemiş bir uygulama ile yüzde 30 avans ve 3 ayda bir fiyat eskalasyonu uygulandı. İhalenin şekline itiraz eden bazı yöneticiler istifa etmek zorunda bırakıldı.
. İhalelerde birim fiyatlar çok fahiş rakamlardan oluştu. 1999'da önce mali portreleri 20 - 30 milyarlık 15 ihale gerçekleştirildi. Eski - yeni 26 firmaya davet geldi.
. Hemen sonrasında ise 1,5 - 2 trilyon liralık büyük ihaleler şişirilmiş rakamlarla 12 firmaya dağıtıldı.
. Aynı tarihlerde BOTAŞ'ın yaptığı ve yeterlik alan her firmanın katılabildiği Bursa Projesi yaklaşık 1 trilyona (malzeme bedeli dahil) ihale edilirken, daha küçük işler, malzemesi de İGDAŞ'tan olmak üzere 4 - 5 katına verildi.
. Trilyonluk ihaleleri alan torpilli firmalar arasında Genel Müdür Fuat Şengül'ün okul arkadaşları çoğunlukta. İhale almanın diğer bir yolu da Milli Gençlik Vakfı'na yüklü bağış yapmaya bağlı.
İGDAŞ, bunları ihale alamayanların iftiraları olarak yorumlayabilir. Ya da "yazmadan önce bize sorsaydınız" diye klasik savunmaya geçebilir. O nedenle hafta başından bu yana İGDAŞ Genel Müdürü Fuat Şengül'e ulaşmak için uğraştığımı belirtmekte yarar var. Yoğun işleri ve toplantıları(!) nedeniyle maalesef kendisiyle görüşemedik.

NOT: Aman kurban derilerini kuzu postuna bürünen irtica odaklarına kaptırmayın. Sevdiklerinizle birlikle mutlu bayramlar dileğiyle...



Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr