Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ekonomik sıkıntılardan, ayrımcılıktan yakınan astsubaylar sosyal medya aracılığıyla boykot çağrısı yaptı. “Bu kadarına da pes diyen astsubaylar” grubunun çağrısında “2 haftalık boykottayız. Lojman kantinleri, birlik kantinleri, büfeler, orduevleri, kuaför, pastaneler, sosyal tesislerden alışveriş yapmıyoruz” denildi. Twitter ve Facebook gibi sosyal ağda 30’a yakın grubun destek verdiği boykot 28 Şubat’a kadar sürecek.

Ekonomik sıkıntı
TSK’da 34 bin subay, 97 bin astsubay bulunuyor. Uzunca süredir ekononomik sıkıntılardan yakınan astsubaylar (muvazzaf - emekli), mobing ve keyfi uygulamalar, eşitsizlik nedeniyle bunaldıklarını iddia ediyorlardı. TBMM gündemindeki disiplin yasa tasarısına da baskıları artıracağı gerkçesiyle itiraz ediyorlardı. TEMAD (Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği) de geçtiğimiz ay hükümet yetkilileriyle görüşerek astsubayların sıkıntılarını iletmişti.
2012 yılına kadar tepki ve taleplerini dar alanda ve idari görüşmelerde paylaşan astsubaylar 2012 yılının Nisan ayından itibaren “Bu Kadarına Pes” adı altında Ttwitter ve Facebook gibi sosyal ağları kullanarak seslerini duyurma yolunu seçmişti. O zamanda TSK bünyesinde ayrımcılığa maruz kaldıklarını dile getirmiş, sorunlarına çözüm bulunmasını istemişlerdi.

‘Servise binmeyelim’
Dünden itibaren sosyal ağda yer alan görüşlerden bazıları şöyle:
“Özlük haklarımızı alıncaya kadar boykottayız, Servislere binmeyelim, arabası olanlar olmayanı götürür, katılım çok olur. En güzel boykot ayın 15’inde bütün astsubyların 10 günlük izin dilekçesi vermesi, herkes icraata biz büyük bir aileyiz. Bizim lojman dışındaki mahalle bakkalı daha ucuz. Adalet istiyoruz. Kantinden alışveriş yapmayalım. Vakıflara üye olmama ses getirmeye başladı.”