Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Tunca BENGİN

FP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi BİT’lerindeki (Belediye İktisadi Teşekkülü) tezgah bozuldu. Adil Düzen söylemiyle koltuğa oturanların eş, dost, yandaşları için oluşturduğu Avanta Düzeni çorap gibi sökülüyor. Trilyonluk ihalelerin pompalandığı parti bağlantılı üç - beş firma birer birer su yüzüne çıkıyor.
Olacağı buydu. Çünkü, aynı filmi daha önce de gördük. Süleyman Mercümek örneğindeki gibi hortumlanan trilyonlar yine vatandaşın parası. O dönemde adı Bosna’ya yardımdı, bugün yerel hizmet yutturmacası...
İşte iddialardan bazıları:
l Altın Yıllar diye övündükleri 4 ciltlik faaliyet raporunda yatırımlar kalem kalem yer alırken, hizmet için çırpınan(!) firmaların adı neden yok?
l Albayrak A. Ş’nin hızlı yükselişinde Almanya Milli Görüş Teşkilatı’nın etkisi var mı? Almanya’da toplanan paraların ne kadarı, hangi amaçla bu firmaya pompalandı?
l Metrodan doğalgaza, Haliç’ten temizliğe kadar her işten anlayan(!) Albayrak, Almanya’da açtığı seyahat acentaları kanalıyla hac organizasyonu da yaptı mı?
l Tayyip Erdoğan - Albayrak yakınlaşmasının temelinde FP’deki liderlik hesapları mı var? Kardeşlerden biri Erdoğan’ın İmam - Hatip Lisesi’nden sınıf arkadaşı mı?
l Firmaların sünnetçi diye adlandırdığı başkanlık danışmanı kim? İhalelerin onun okeyinden geçtiği doğru mu?
l Erdoğan’ın başkanlıktan ayrıldıktan sonra gittiği öne sürülen Fatih - Oğuzhan Caddesi’ndeki büro kimin? Belediye ile iş yapan bir firmanın bürosunu kullanmak ne anlama geliyor?
l İGDAŞ doğalgaz işinde ehil firmaları unuttu, 1 - 1,5 trilyonluk 15 ayrı ihale neden seçimden hemen önce dağıtıldı? Üstelik ilk kez yüzde 30 avans uygulandı. Bayram arifesinde 5 trilyon ödendi.
l İhaleleri alan firmalar Aytek (Tuzla), Nazar (Sultanbeyli), Evska (Samandra), Ertuğrul (Sarıgazi), Kıran (Ümraniye), Çelikkol (Üsküdar - Güngören), Birlik (Maltepe), Polimex (Fatih bölgesi doğalgaz döşeme) neden tercih edildiler.
l 18 kilometrelik Anadolu Kuzey Çelik Hattı 1. Kısım ihalesini alan Aytek’in Pendik Belediye Başkanı ile yakınlığı var mı? Şirketin ortaklarından İmam - Hatip lisesi öğretmeni doğalgaz işinden ne anlar?
lDevlet kuruluşu BOTAŞ, Bursa’da metresi 13 - 15 dolardan hat döşetirken, aynı tarihte aynı işi İGDAŞ metresi 60 dolardan nasıl veriyor? Bugüne kadar arada hortumlanan para ne kadar?
l İhale alma şartları arasında Milli Gençlik Vakfı’na yüklü bağış yapmak da var mı?
Ve son söz; İGDAŞ’tan gelen pis kokuları 28 Mart 1999 tarihinde bu köşede yazmıştım. Genel Müdür Fuat Şengün’e apar topar yapılan ihalelerin nedenini sormuştum. Tabii, çıt çıkmadı. Şimdi hesap günü...

Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr