Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Tunca BENGİN

       CHP, yaza toplantıyla geçirecek. Tüzük ve Halkla Birlikte Çözüm adları altında 11 Mart - 23 Temmuz arasında 109 etkinlik (17 tüzük, 12 bölge, 80 il) gerçekleştirilecek. CHP Genel Sekreteri Tarhan Erdem, 'Bunlar programlanmış ve merkezden katılımlı olanlar. İlçe ve beldedekilerle bu sayı binin üzerinde' diyor.
       Seçimden yenilgiyle ayrılan CHP, Erdem'in deyimiyle taşları yerine koyuyor. Politikanın halkta başladığını belirten Erdem, şöyle konuşuyor:
       "Diyelim ki Kütahya ya da Kastamonu örgütü, ilinin sorunlarını tartışacak. Bir kitapçıkta topladığı çözüm önerilerini genel merkeze iletecek. Tüm illerden gelen bilgiler Ankara'da değerlendirilecek. Ardından bölge toplantılarında konu masaya yatırılarak raporlaştırılacak. Bu Türkiye sorunlarının çözüm anahtarı olacak."
       Toplantı maratonunun diğeri de yapılanmaya yönelik. Parti tüzüğüne yönelik çalışmalar bir süredir devam ediyor. İlçe örgütleri olası değişiklikler üzerinde görüş bildiriyor. Bir sonraki aşama 81 il bazında olacak. Ve buna yönelik 17 bölge toplantısı gerçekleştirilecek. Çıkan sonuçları Merkez Yönetim Kurulu tüzük tasarısı haline getirerek, Parti Meclisi'ne sunacak. Ve eylül ayında da tüzük kurultayı yapılacak.
       Parti içi toplantılara yoğunlaşan CHP, vatandaşla nasıl buluşacak? Nasıl politika üretecek? Bu CHP'de sıkıntı yaratıyor. Muhalifler, söz konusu toplantıları zaman kaybı olarak görüyor.
       Tarhan Erdem ise kendi programından örnek veriyor. 5 Nisan'da Van'dan başlayıp Batman, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep'i turlayacağını söylüyor. Ardından da diğer bölgeleri...
       Dedik ya; CHP yazı toplantıyla geçirecek. Bu arada, parti üye sayısı 132 bine çıkmış. Erdem, 2000 sonunda bu rakamın 300 bin civarında olacağını belirtiyor.

Foklar ölmesin

       Akdeniz foklarından çağrı var: 'Çin'deki 1000 pandayı sevin ama; bizleri unutmayın...'
       Malumunuz, Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu Foça'da 1987'den beri hummalı bir çalışma içinde. Nesli tükenen (dünyadaki toplam sayısı 400) fokların sayısı çoğaldı. Grup bu çalışmasıyla dünyanın en büyük çevre ödüllerine layık görüldü. Ama bugün durum tatsız. Para da yok, destek de... Harun, Yalçın, Serdar, Cem, Ali, Yeşim, Ahmet, Hasan, Funda, Shannon, Marianne, Kati, Asuman ve Foça halkı adına mesaj gönderen gazeteci ağabeyimiz Engin Bilginer, şöyle diyor:
       "Elimizden ne geliyorsa yaptık ama, onlar çoğaldı biz tükendik. Eğer önümüzdeki birkaç ay içinde sponsor ya da destek bulamazsak grup çalışmalarına son verecek. Akdeniz uygarlığının bize, bu coğrafyaya yani Türkiye'ye emanet ettiği bu canlılar, Akdeniz fokları korunmasız kalacak. Sponsorlara, Akdeniz'i tüm canlıları ile seven dostlara ihtiyacımız var. Bizler şimdiki çalışmalarla ilginizi çoktan hak ettik. Bizler yalnızca foklar için değil, Akdeniz'deki deniz çayırlarının, ekolojik dengenin, geleneksel Akdeniz kültürünün üç bin yıllık mirasçıları kıyı balıkçılarının da yardımcısıyız..."

Demir değil örümcek ağı

       Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, 'Anadolumuzun Batısından Doğusuna Çağdaş Demiryolu ve Çağdaş Trenler' sloganıyla imza kampanyası başlatıyor. Gönüllüler yarın Haydarpaşa, Pendik, Sirkeci, Bakırköy tren istasyonlarında olacak. Toplanan imzalar daha sonra başta Ulaştırma Bakanlığı, olmak üzere tüm siyasilere gönderilecek.
       İyi de neden 1 Mart?.. Çünkü tam 76 yıl önce, yani 1 Mart 1924; Meclis'in açılışında demiryolu yapımına başlanması için Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk konuşmasını yaptığı tarih. Hedef, yurdu demir ağlarla donatmaktı. Bugün geldiğimiz nokta ortada; otoyollar demiryollarını solladı. Japonya 35 yıl önce mermi treni devreye soktu, bizdeki ise hala kağnı tren...


Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr