Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Televizyonda başlayan PKK’yla ilgili tartışma Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’yi hâkim karşısına çıkardı. Ve bu konuşma toplumda “Terör örgütü propagandası mı, demokrasi mi?” tartışmalarına neden oldu. Nitekim benzer sözler nedeniyle TBMM’de de sıkça tartışmalar yaşanmıştı.

Tarih: 23 Şubat 2015... TBMM’de TSK tarafından gerçekleştirilen, Süleyman Şah Türbesi’nde bulunan 38 personelin Türkiye’ye getirilmesine dönük operasyon konuşuluyor. İşte o günkü Genel Kurul Tutanağı’ndan(24. Dönem, 5. Yasama Yılı, 62. Birleşim) bir bölüm:

Haberin Devamı

AYLA AKAT ATA (Devamla) - Bugün, kabul edilir ya da edilmez Kobani’de bir yönetim var. İlk kabul etmesi gereken ülke Türkiye Cumhuriyeti’ydi, çünkü Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde de Kürt halkı yaşıyor, Türkiye’nin de bir Kürdistan’ı var; nasıl ki Suriye’nin varsa, nasıl ki Irak’ın varsa, nasıl ki İran’ın bir Kürdistan’ı varsa Türkiye sınırları içerisinde de bir Kürdistan var.

AYLA AKAT ATA (Devamla) - Ve bugün, bu parlamento çatısı altında, dünyanın en örgütlü, 2015 yılında en örgütlü, artık eylemleriyle hiçbir tartışma götürmeden terör örgütü olarak kabul edilen bir örgüt karşısında dünyanın takdir ettiği bir direnişi ortaya koymuş bir örgütten bahsederken biraz daha saygıyla, biraz daha o direnişin gereklerini anlayarak ifade etmek lazım...

KEMALETTİN YILMAZ (Afyonkarahisar) - PKK terör örgütü müdür, değil midir?

AYLA AKAT ATA (Devamla) - ...Toprağını savunacaktır, içinde bulunduğu kültürünü...

KEMALETTİN YILMAZ (Afyonkarahisar) - PKK terör örgütü müdür, değil midir; bunu söyle.

NURSEL AYDOĞAN (Diyarbakır) - Değildir.

AYLA AKAT ATA (Devamla) - Ben çok açık söylüyorum, hiçbir koşulda da bunun aksini söylemedik; bugün Türkiye toplumuna empoze edilmek istenen bir “terör” ve “terörizm” kavramı var. Biz bunun doğru olmadığını söylüyoruz.

KEMALETTİN YILMAZ (Afyonkarahisar) - PKK terör örgütü müdür, değil midir?

NURSEL AYDOĞAN (Diyarbakır) - Değildir.

AYLA AKAT ATA (Devamla) - Bugün PKK etrafında...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

KEMALETTİN YILMAZ (Afyonkarahisar) - PKK terör örgütü müdür, değil midir? Buradan değil oradan seslenin.

Haberin Devamı

AYLA AKAT ATA (Devamla) - Ben açık bir şekilde söylüyorum, PKK bir terör örgütü değildir, ben görmüyorum ama sizler tarafından da...

....

OKTAY VURAL (İzmir) - Bize göre PKK bir terör örgütüdür.

YILDIRIM TUĞRUL TÜRKEŞ (Ankara) - Milli Savunma Bakanına soralım.

S. NEVZAT KORKMAZ (Isparta) - Hükümet bir cevap versin.

OKTAY VURAL (İzmir) - Kürt kökenli kardeşlerimiz nezdinde de PKK bir terör örgütüdür. Bunu tarih yazmıştır.

NURSEL AYDOĞAN (Diyarbakır) - Hayal görüyorsunuz siz.

PERVİN BULDAN (Iğdır) - Senin yeğenin de oradadır biliyorsun değil mi? Senin yeğenin de şu anda PKK saflarındadır.

OKTAY VURAL (İzmir) -...PKK, cumhuriyet tarihinin en kanlı terör örgütüdür.

FAYSAL SARIYILDIZ (Şırnak) - Şu an dünyanın onurunu PKK koruyor.

Sandık kuyruğu ‘güvenli’ mi olacak?
Güneydoğu’daki “sandık hareketliliği” devam ediyor. Güvenlik gerekçesiyle bazı sandıkların başka bölgelere taşınma talepleri ya da kararları YSK tarafından oy çokluğuyla reddedilen il ve ilçe seçim kurullarından şimdi de birleştirme hamlesi geldi. Daha doğrusu, tam bir “Demokrasilerde çare tükenmez!” örneği yaşandı. Buna göre Güneydoğu’daki birçok yerde çok sayıda sandık aynı mahallede olmak kaydıyla tek bir okulda toplanacak. Örneğin, Şırnak’ın Cizre ilçesinde 93, Silopi ilçesinde 35, Batman’da da 94 sandık aynı mahallelerde uygun görülen belirli okullara konulacak ve bu karar kesin. Çünkü yasa gereği yetki ve sorumluluk seçim kurulları hâkimlerinde, yani YSK’nın yapacağı bir şey yok...
Bu ne demek? Aynı mahalledeki tüm seçmenler tek bir okula yığılacak, uzun kuyruklar oluşacak. Peki bu durum sözü edilen güvenlik endişesini giderecek mi?.. YSK’nın CHP temsilcisi Av. Mehmet Hadimi Yakupoğlu’nun soruya yanıtı şöyle:
“Beş ya da 17 bin seçmeni aynı okula yönlendirmenin mantığı yok. Seçimlerde hiç okul dışına taşan oy kuyruğu gördünüz mü? Böyle olursa kimse orada oy kullanamaz. Örneğin, geçen hafta sonu Avrupa’da çok sayıda seçmen (1 500 civarında) oy kullanmak isteyince uzun kuyruklar oluştu, bir kısmı da kullanamadı. Binlerce seçmenin aynı yerde toplanması bir güvenlik zafiyeti doğurur mu doğurmaz mı sorusu da başka bir tartışma konusu.”