Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türkiye iki aydır bu paketi konuşuyor. Televizyon programlarında, gazete sayfalarında birçok şey söylendi, yazıldı ama, hepsi yarım yamalak. Çünkü; paketi hazırlayan, AKP’lilerden sızan bilgi yok. Yani sır. Tek söylenen “İyi şeyler olacak, Paket çok şaşırtacak, Türkiye’nin ufku açılacak.” O nedenle herkesin kafasındaki soru; yaşamımızın bir çok alanını etkileyecek bir demokratikleşme adımı atılacak mı?
Bugün bu sorunun yanıtını alacağız. Bakalım beklentilere karşılık verecek mi? Bu konuda ana muhalefet ve BDP’nin görüşü belli. “Paketten demokratikleşme beklemek hayal” diyorlar. Nedenlerini de şöyle açıklıyorlar:
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin: Sokağa hiçbir şey yansımayacak. Çünkü; kamuoyunda tartışılmıyorsa, sivil toplum örgütleri dahil edilmiyorsa, baroların, hukuk fakültelerinin bilgisi yoksa, siyasi partilerde müzakere edilmemişsse, hatta daha ileri gidiyorum ana muhalefeti, muhalefeti, iktidar partisinin milletvekilleri bakanları dahi bilmiyorsa bu demokratikleşme değil ancak AKP’lileşme paketidir. Böyle bir durumda da beklentiye girmek hayalcilik olur. Paketten anlaşılan bir başörtü meselesiyse o başka bir şeydir. Farklı Türkiye beklentisi yanlış. Hatta bu paketle Türkiye’de ciddi sıkıntılar çıkabilir.
BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan: Halkla, muhalefet partileriyle, sivil toplum, demokratik kitle örgütleriyle birlikte hazırlanmış bir paket olsaydı gerçekten bugün Türkiye’de büyük bir değişimin önü açılabilirdi. Ama, sadece AKP’nin hazırlamış olduğu bir paketin Türkiye’yi değiştirip dönüştüreceğine inanmıyoruz. Yüzyıllık bir Kürt meselesinden, Alevilerin sorunlarından söz ediyoruz. Bunlar bir paketle çözülecek meseleler değil. O yüzden bir sihirli değnek beklemiyoruz. Ama bir adım olabilir. Paket şaşırtacak diyerek insanları beklenti içerisine soktular. Umarım hayal kırıklığı olmaz.

İstanbul Vatandaş Karnesi
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, ekim ayında 39 ilçede verilen hizmetlerle ilgili vatandaş memnuniyetini sorguluyan bir bilimsel çalışma başlatıyor. Adı “İstanbul Vatandaş Karnesi. “Dünya Bankası’nın desteklediği proje kapsamında, 39 ilçede 3 bin 900 hanede anket yapılarak 10 bin kişiye ulaşılacak. Ayrıca 39 ilçedeki 782 mahalle muhtarı ile de görüşülecek. Sonucunda da belediye başkanları ve diğer kamu yöneticileri hakkında çalışmalarına yönelik notlar içeren birer karne düzenlenecek.
Projenin yürütücüsü İktisat Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Şeker’in verdiği bilgiye göre; 10 ana başlık altında toplanan çalışmanın ilk 6 ana başlığı belediyelere yönelik. Sorular arasında toplu taşıma, temizlik, park, bahçe, su kanalizyon, yol ve kaldırım hizmetleri, kaçak yapılaşmaya kadar bir çok detay var. Kalan 4 ana başlık ise her ilçedeki eğitim, sağlık, emniyet ve asayiş ile genel hizmetleri kapsıyor. Bu bölümün amacı da merkezi yönetimin ilçelere verdiği önemi saptamak.
Alt başlıklarla birlikte toplam 30 farklı alanda vatandaşların 10 puan üzerinden değerlendirmeler yapacağı karnelerin aralık ayında açıklanacağını belirten Şeker,“Her belediyenin başarı ya da başarısızlıkları ortaya çıkacak “diyor.
Bakalım karnelerle, 30 Mart 2014’teki “Büyük sınav”ın sonuçları birbirini tutacak mı?..

KIRMIZI HAT
-Ispartakule parlayan yıldız deniyor fakat dönüş yolu yok, otobüs yetersiz. Bahçeşehir’e bir kilometrede gidilirken, dönüş Altınşehir turu atılarak 6 kilometrede sağlanıyor. Yetkililer bunu umursamıyor ve TOKİ halledecek diye oyalıyor. Facebookta “Ispartakule Bahçeşehir Yol İstiyoruz” adlı forum kuruldu. Bölge halkı burada isyanını paylaşıyor. Kamer Dülgeroğlu

-Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi’ne özellikle de acil servise ayakta giren kişi ya komada ya tabutta çıkar. Hasta ve yakınlarına karşı bu kadar sert tavırlı yaklaşan bir sağlık kurumu olamaz. Acil serviste her akşam kavga var, bu nedenle sürekli 5, 6 tane polis ekibi bekliyor. Sorumlu bulamazsın, uzman doktor hiç bulamazsın. Yüksel Dağcı