Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD, Fetullah Gülen’i iade edecek mi, ediyor mu?
ABD medyasının “Beyaz Saray,
FBI ve bakanlıklara Fetullah Gülen’in iadesiyle ilgili
neler yapılabileceğinin araştırılması talimatını verdi” haberiyle bir kez daha bu konuyu tartıştık. Hatta CIA’nın FETÖ elebaşının üçüncü bir ülkeye gönderilmesinin hesabını yaptığı konuşuldu. Bu bağlamda da “teslim eder”i savunanlar “ABD insanları kullanır ve daha büyük bir menfaat karşılığı da anında satar. Dahası, ABD Türkiye ile bozulan ilişkilerini düzeltmek için adım atmak zorunda” dedi. ‘Etmez, etmeyecek’ diyenler ise CIA’nın kullandığı birinin teslim edilme kararı çok kolay alınamaz görüşündeydi. Tabii bunların hepsi yine lafta kaldı. Çünkü Trump “Bu şu anda değerlendirdiğimiz bir şey değil” sözleriyle tartışmaya noktalı virgül koydu... Dolayısıyla da bu soruyu FETÖ’nün kullanım süresi doluyor mu ya da ne zaman, nasıl dolar şeklinde revize etmekte yarar var... Soruya eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş yanıt veriyor:

Haberin Devamı

“FETÖ’nün kullanım süresinin dolup dolmadığını anlamak için Türkiye’nin bu konuyla ilgisine bakacaksın. Türkiye yönetimiyle özellikle iktidarıyla FETÖ olayıyla, tehdidiyle ilgisini devam ettiriyor, önemli görüyor ve hala operasyonlar devam ediyor. Yani Türkiye için öncelikli bir tehdit olduğu konusunda hemfikir. Sadece iktidar değil muhalefetiyle birlikte bu düşünce toplumun çoğunluğunda da hakim. Şimdi Türkiye gibi bir ülkenin böylesine ilgili olduğu, önem verdiği bir konu olunca Türkiye’ye ilgi duyan, Türkiye ilişkilerine ilgi duyan ülkelerin de gerek çıkarları çatışsın, gerek çıkarları bütünleşsin önemli olmaya devam eder. Ayrıca FETÖ olayının Amerikan politikası içinde ABD’nin, İslam, Ortadoğu politikası içinde de bir yeri var ve bu yer de devam ediyor. Hatta bunu son Suudi Arabistan olayında da gördüğümüz gibi paralellikler de kurulabiliyor. O halde dolmadı. Hala küresel boyutta teşkilatlanması var, ortadan kaldırılabilmiş değil. O halde kullanım süresi dolmadı demektir.

FETÖ ABD İçin hala çok önemli bir araç o halde?

Haberin Devamı

Şüphesiz. Bir de Fetullah Gülen gibi böylesine geniş organizasyona, teşkilatlanmaya sahip bir yapıdan yararlanmış ve bu yararlanma durumunu da birden Fetullah Gülen’in CIA veya FBI ilişkilerini ya da diğer ilişkilerini hemen böylesine harcayarak kuruluşlarının güvenilirliğini de kaybetmesini istemez. Faaliyetleri açısından.
Tabii ki arka planda
mutlaka görüşmeler yapılıyordur falan ama Amerikan adalet sistemini de düşündüğümüz zaman öyle hemen Fetullah Gülen’i teslim etmek gibi bir olayın kısa vadede olabileceğini düşünmüyorum. Alternatif olarak düşünülen ABD’den başka bir ülkeye çıkarılması meselesi ilerde gündeme
gelir mi gelmez mi o konu tabii ki gelişmelerle görülebilecek bir olay.

ABD’den gönderilirse CIA’nın kontrolünden çıkar anlamına gelir mi?

Elbette gelmez, hiç de gelmez. Ayrıca zaten sadece Fetullah Gülen’in şahsı meseleyi doğrudan mutlaka etkiliyordur ama böylesine küresel çapta Avrupa’da,ABD’de, Afrika’da faaliyetleri devam eden bir organizasyon, yapı varsa Fetullah Gülen’in verilip verilmemesi, gidip gitmemesi meselesi bunu etkilemez. Aynı çalışmayı farklı liderlerle, kadrolarla devam ettirebilirler.

Haberin Devamı

Yani?

Fetullah Gülen devreden çıkarsa dahi böylesine bir yapıdan yararlanmaya devam edebilir. O koşulları yaratabilirler. Bunu PKK gibi söyleyelim. Öcalan’ı bize teslim ettiler PKK ortadan kalktı mı? Aynı şey. Öcalan’ı bize teslim ettiler PKK daha da etkinliğini artırarak bugünlere geldi...