Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’nin tepkisine rağmen bugüne kadar terör örgütü YPG/PKK’nın yanında saf tutan ve Suriye’nin kuzeyine binlerce TIR silah gönderen ABD’nin Suruç’un karşısındaki Ayn el-Arab’a (Kobani) yerleştirdiği mobil radar da doğrudan PKK’nın lider kadrosunu korumaya dönük bir hamle. Çünkü kafasını çıkardığı anda teröristlerin tepesine binen Türk SİHA’ları PKK’lılar kadar ABD’yi de panikletmiş durumda. Özellikle de PKK’nın lider takımından, “Mam Zeki Şengali” kod adlı İsmail Özden’in ikinci Kandil denilen Sincar’da nokta atışıyla yok edilmesinden sonra. Yani korku dağları bekliyor... Sincar operasyonunun PKK ve ABD dışında adrese teslim daha başka mesajlar da içerdiğini belirten Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin, nasılını anlatıyor:

Haberin Devamı

“Türkiye’nin yaptığı bu operasyonun bir çok mesajı var. Biri ABD’ye ve terör örgütüne PKK’nın liderlerini vurabilirim mesajı. Diğeri de Türkiye’nin böylesine bir istihbarata ve teknolojiye sahip olmasından rahatsız olan bölge ülkelerine. Çünkü onlar da kontrolündeki bir takım adamları vekalet savaşları için besleyemez barındıramaz, barındırdığı zaman Türkiye’nin vuracağını değerlendirirler. Yine bu operasyon FETÖ ve onu destekleyenler açısından da çok önemli bir mesaj...”

Sincar’daki operasyonun benzeri FETÖ’ye de mi yapılabilir?

“Tabii ki yapılır. Türkiye’nin yeni geliştirdiği bir sistem var uydu vasıtasıyla SİHA ve İHA’ları kontrol ediyor o zaman mesafe mefhumu kalkıyor. Mesela normal SİHA ve İHA’ların yer sistemleri var. Bunlar vasıtasıyla 150-200 kilometre çapında bir bölgede hareket edebilir, yani Batman’dan 200 kilometre ilerde bir yere kadar kontrol altına alırsınız. Ama Türksat uydusu vasıtasıyla geliştirilen yeni sisteme baktığınız zaman Ankara’da bir SİHA, İHA merkezi kurup buradan mesela ABD’nin Pensilvanya kentinde bir adamın havalandıracağı İHA’yı kontrol altına alırsınız. Sonra da onu Ankara’dan istediğiniz yere yönlendirir, vurabilirsiniz...”

Sistemin şu anda denendiğini söyleyen Pekin, devam ediyor:

Haberin Devamı

“ANKA’larla test ediyorlar. Büyük ihtimalle önümüzdeki günlerde faal hale gelebilir. Yani İHA, SİHA bir şekilde Türkiye’den oraya gidecek, monte edilecek. Bu ABD’de olabilir, Avusturya ya da başka bir yer de olabilir. Yani dünyanın herhangi bir yerinde Türk İHA’sını kaldırdıktan sonra bunun kontrolü Ankara’daki merkeze geçecek. Uydu vasıtasıyla da bu SİHA, İHA istenilen yere yönlendirilecek. Uçuş süresi diyelim ki 16 saat o zaman onu uçuran yerdeki pilotun kontrolüne geçer ve indirilir. Türkiye şu anda bunu denedi. Önümüzdeki günlerde, aylarda artık SİHA’lar tek merkezden yönlendirilecek. Böyle bir imkanı var artık Türkiye’nin.”

ABD radarı kolaylıkla yakalayamaz mı?

“Yakalanır tabii ama sen radar görünceye kadar bölgeyi halledersin. Amaç SİHA’ların, İHA’ların menzilini artırmak. Sanıyorum şu anda yapılan 2 bin kilometre civarında bir şey. Bu eldeki mevcut uydu kapasitesine göre istenildiği gibi artırılabilir. Tabii ki bu iki ülke arasında farklı sorunlara neden olabilir o ayrı ama Türkiye’nin Ortadoğu’da böyle bir imkan ve kabiliyet kazandığını söylüyorum.”

Haberin Devamı

FETÖ’nün tepesine bile SİHA gidebilir yani?

“Gidebilir. Türkiye böyle bir şey yapıyor, dolayısıyla bu imkan ve kabiliyet hem FETÖ’yü ve FETÖ’yü destekleyenleri hem de PKK liderleri ve terör örgütünü destekleyenleri korkutmuş vaziyette. Türkiye’nin bunu yapabileceğini bildikleri için de radar açıklarını kapatıyorlar...”