Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ataşehir’i iki cümle ile tanımlamak gerekirse;
Bir yanda geleceğin çağdaş kenti ve varlık
Öte yanda geçmişin gecekonduları ve yoksulluk...
Gerçekten de her geçen gün finans ve yaşam merkezi olarak “marka” değeri yükselen genç ilçe Ataşehir’in görkemli silüetiyle, diğeri arasında yaşam kalitesi açısından uçurumlar var. Bunu görmek için de uzağa değil, gökdelenlerin gölgesinde kalan arka mahallelere uzanmak yeterli...
Diyeceksiniz ki; İstanbul’un diğer ilçeleri farklı mı? Oralarda da gökdelenler ve gecekondular içiçe değil mi? Zengin yoksul farkı yok mu? Elbette var, ancak buradaki kadar keskin değil. Bir başka özellik de buradaki yapısal değişim ve sosyal gelişimin hızı.
Bu konuda 2010 ve 2013’de iki ayrı araştırma yapan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Murat Şeker, üç yılda yaşanan değişimi şöyle özetliyor:
“Özellikle demografik yapısı ve eğitim durumu açısından bir çok ilçenin önüne geçti. Son üç yılda nüfusu yüzde 5’in üzerinde arttı. Toplam üniversite mezunu oranı yüzde 17 iken, kadınlarda bu oran yüzde 16. Nüfus ve eğitim demografisi İstanbul ortalamasının üstünde seyreden ilçede 2012 yılında 100 metrekarelik satılık bir dairenin ortalama metrekare değeri 2.500-3.000 lira,kiralık değeri 1.500- 2.000 lira düzeyinde. İstanbul’da son 3 yılda açılan yeni işletme sayısı ortalama yüzde 2,5 iken Ataşehir’de bu oran yüzde 4’ün üzerinde. Tüm bu göstergeler buradaki talep potansiyelinin, tüketim eğilim düzeyinin, firma ve sektör yoğunluğunun, dolayısıyla ilçenin sosyo-ekonomik yapısının giderek yükseldiğini gösteriyor.”
Bu olumlu gelişmelerin yanında,ilçedeki gelir adaletsizliğinin keskinleştiğine dikkat çeken Doç. Şeker’in Ataşehir’in ikinci yüzüne yönelik tesbitleri ise şunlar:
“Kentsel mimarisiyle öne çıkan ilçede sosyo-ekonomik açıdan oldukça yetersiz mahalleler, semtler mevcut. Burası başka bir Ataşehir. Bu açıdan bakıldığında gelir dağılımı sorunu Ataşehir’de kendini gösteriyor. Sosyo ekonomik statüye göre de gruplaşmayı hissediyorsunuz. Öte yandan toplu ulaşım imkanlarının sınırlı olması ilçenin dezavantajlı olduğu bir başka alan.”

İlçenin MR’ı çekildi
İlçedeki sosyal değişim ve gelişime yönelik Yeditepe Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Aykut Toros’un yaptığı bir başka bilimsel çalışma daha var. Ataşehir Sosyal Ekonomik Araştırmalar ve Eğitim Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen bu çalışmada da ilçenin farklı iki yüzü ve gelir dağılımındaki adaletsizlik ön plana çıkıyor. Ataşehir’in zengin ve yoksulların içiçeliği açısından enteresan bir labaratuvar olduğunu belirten Prof.Toros, son üç ayda bin hanede yüzyüze yapılan görüşmelerle toplumun sosyal, kültürel, ekonomik yapısını ve hasasiyetlerini analiz ettiklerini söylüyor. Eğitimden, komşuluk ilişkilerine ve okunan gazetelerden izlenen televizyon programlarına kadar bir çok detayın yer aldığı çalışmanın sonuçlarını önümüzdeki ay kamuoyu ile paylaşacaklarını anlatan Toros,”Ataşehir çok hızlı bir nüfus artışı yaşayan ve yapısal değişiklik gösteren bir sosyal yapıya sahip” diyor.

Haberin Devamı

İki Ataşehir