Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

PKK Amerika’nın resmi terör örgütleri listesinde. Hatta ABD’nin son açıklamasına göre; Abdullah Öcalan saygı görmeye değer bir şahsiyet değil. Fakat PKK’nın kardeşi, Suriye’deki kolu PYD\YPG ise ABD için dost ve müttefik. O nedenle de açıktan silah ve mühimmat desteği yapıyor, dahası onları düzenli ordu haline getiriyor. Bu durumda da Suriye’den Sincar’a gelen YPG’li PKK’lı terörist oluyor ya da tam tersi Sincar’dan Suriye’ye geçen PKK’lı terörist YPG’li sayılıyor. Adam aynı adam, silah aynı silah. Yani ABD’nin DAEŞ’le mücadele diye verdiği silahların Türkiye’ye karşı kullanılacağı,kullanıldığı çok açık ve net. Dolayısıyla da artık PKK tehdidi deyince sadece Güneydoğu Anadolu ve Kuzey Irak’taki teröristlerin gücünü, varlığını değerlendirerek bir sonuca ulaşmanın mümkün olmadığını belirten emekli tuğgeneral, Dr. Naim Babüroğlu şöyle diyor:

Haberin Devamı

“İçişleri Bakanlığı veya Genelkurmay, PKK bölücü terör örgütünün mevcudu dediğinde yanıt hep yurt dışında 3-4 bin yurt içinde 2 bin yaklaşık 6-7 bin kişi olurdu. Şimdi Kuzey Irak’taki mevcut zaten arttı bir de geldik YPG 60-70 bin kişi. Yani bunu artık tümüyle değerlendirmek lazım. Tabi ona göre de önlem almak.”

Nedir önlem? Örneğin TSK Kandil ya da Sincar’a operasyon yapabilir mi?

“Tabi yapar. Bence yapması da lazım. O bölgede iki üç defa görev yapmış biri olarak söylüyorum terörle mücadelenin esası şuna dayanır; kaynağında kurutmak ve lojistik desteğini kesmek. Diyelimki Türkiye şu anda ABD’nin, batının belki de Rusya’nın PKK’ya yaptığı desteği kesemiyor. Kesemiyorsa kaynağında kurutması lazım. Sincar Türkiye’ye 80-90, Kandil’e 180 kilometre uzakta. Kandil’e harekat zor olabilir ama Sincar ve diğer kamplar yakın. Hangi kampta ne var zaten Türkiye biliyordur şu anda o istihbarat doğrultusunda bence bu ortamdan faydalanarak Irak hükümeti ve İran’lada anlaşıp oraya bir operasyon yapması lazım. Hatta Kandil’e İranla ortak bir harekat da yapabilirler.”

İran ve Irak merkezi hükümeti anlaşmaya yanaşır mı?

“Üç ülkenin de şu anda ulusal güvenliği ulusal çıkarları burada birleşiyor. Çünkü PKK üç ülke için de tehdit. O halde şu andaki zamanın ruhuna uygun davranarak üç ülke böyle bir ittifakla bölücü terör örgütüne karşı bir mücadele konsepti geliştirebilir. Hatta İranla aynı anda Kandil’e Irakla da aynı anda Sincar bölgesine PKK’yı etkisiz hale getirmek için bir operasyon düzenleyebilirler.”

Haberin Devamı

Peki ya Afrin ve Menbiç, oraya da operasyon mümkün mü? Babüroğlu devam ediyor:

“TSK kuzeye Afrin’in sınırlarına doğru yöneldi. Çünkü dağlık alandır, orada konuşlandığında Afrin’i de kontrol eder. Güneyden de hem kuşatır hem kontrol eder. TSK onu yaptı. Şimdi Türkiye’nin İran-Irak-Suriye ile 1937’deki Sadabat Paktı gibi bir ittifak yapması lazım. Çünkü O zaman Suriye TSK’ya toprağımdan çık diyemez. Belki ilerde de Menbiç, Afrin, hatta Telabyad’daki PKK varlığını yok etmek için Türkiye’ye beraber operasyon yapalım diyebilir. Onun için artık Suriye ile doğrudan temas ve ittifak şart. Yoksa Afrin ve Menbiç’teki tehdidi yok etmek için şu anda yapılabilecek bir şey maalesef yok...”