Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

CHP, 7 Haziran seçimlerinde İstanbul adaylarının 14’ünü merkez kontenjanıyla belirleyecek. Daha doğrusu Genel Başkan Kılıçdaroğlu direkt atayacak... Bunların yerleri de her üç bölgede ilk sıralar kadınlara ait olmak üzere 1, 3, 5, 7 diye de belli... Yani ön seçime girecek aday adaylarının liste başı 2 ve 4. sıralardan başlıyor. O nedenle de hedef sandıktan çıkacak ilk 6 -7 isim arasına girmek. Bu da yüzlerce aday arasından binlerce partilinin oyunu almak demek... Yoksa Ankara bileti oldukça zor... İşte bu yüzden de daha başvuru süresi olmasına rağmen bir ay sonraki ön seçime dönük hareketlilik ve kulis çalışmaları çoktan başlamış durumda... Açıkçası CHP’deki dinamikler dıştan ziyade içe odaklanmış halde... Dolayasıyla da gözler 29 Mart’ta kurulacak sandıklardan çıkacak sonuçlarda... Bu konudaki son durumu İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın’la konuştuk:
29 Mart’ta kaç kişi nerede oy kullanacak?
CHP’nin İstanbul’daki üye sayısı 230 bin. Tabii 31 Aralık tarihi itibarıyla üye olanlar oy kullanacaklar. Sandıklar, ilçe seçim kurullarında kurulacak. Sayısını ve yerini onlar karara bağlayacak, biz listeleri sunacağız. Ama şöyle bir durum da var, genel olarak katılım üye sayısına oranla daha düşük oluyor. Örneğin 10 bin üyemiz olan Kadıköy ilçemizde 30 Mart yerel seçimleri öncesinde eğilim yoklaması yapıldı, yaklaşık 3 bin üye katıldı. Yani üçte iki oranında fire verdi. Doğal olarak bu seçimde de olacaktır.
Aday sayısı belli mi?
Henüz değil... 1 Mart’a kadar başvuru süresi uzatıldı. Ama her bölge için ortalama 200’er olmak üzere 600’ü bulacağını tahmin ediyoruz.
Mustafa Sarıgül aday olacak mı?
Bilmiyorum, aday olacak diyen de var, olmayacak diyen de...
Olursa ön seçime mi girecek?
Evet, evet tabii ki...
Bu ön seçimin 7 Haziran’daki yarışa etkisi olur mu?
Adayların nasıl belirleneceği biraz da partinin egemenliğiyle ilgili... Yani patron kim sorusuyla bağlantılı... Genel merkez belirliyorsa, patron genel merkez, örgüt belirliyorsa örgüt... Şimdi örgüt 1999 yılından bu yana böyle bir fırsatı ele geçirdi. Dolayısıyla da örgütün bu seçime asılması açısından bunun çok önemli olduğu düşünüyorum. Ve şu anda 28 olan milletvekili sayımızı artıracağımızı iddia ediyoruz ama varsayalım ki yine aynısı oldu. Sonuçta listenin yarısı parti içi seçimle belirlenmiş isimlerden oluşacak. Bu da müthiş bir gelişme, çünkü son ön seçim yaptığımızda tarih 1999’du. O günden bu yana ilk kez yapılıyor onun için bu bir devrim, örgütümüz ve partimiz adına büyük bir kazanım...

Haberin Devamı

Temiz seçim kuşkusu

Haberin Devamı

Her seçim öncesinde ve sonrasında en çok tartışılan konuların başında seçmen listelerinin sağlıklı olup olmadığı gelir. Bazı bölgelerde bilinçli olarak seçmen listelerinde artırma, eksiltme olduğu iddiaları ortaya atılır. Aynı durum 7 Haziran’da yapılacak seçim için de konuşulmaya başladı. Örneğin Temiz Seçim Platformu’ndan Prof. Dr. Kemal Yıldırım, 10 Mart’ta seçmen listelerinin askıya çıkacağına dikkat çekerek diyor ki:
“Seçmenlerin listelerden düşmesi en büyük sorun. Bunlar adreslerinde varlar ama YSK ya da siyasi partilerin listelerinde görünmüyorlar. Şu an listelerde olmadığını tahmin ettiğimiz minimum 2.5 milyon insan var. Bu çok büyük ve seçim sonuçlarını doğrudan etkileyecek bir rakam. Ve araştırmalar gösteriyor ki, 14 günlük sürede listeleri kontrol edip de kendisini kaydettirenlerin oranı sadece yüzde 2.”
Yani yakınmak ve suçu başkasında aramak yerine listeleri kontrol etmekte yarar var...

Haberin Devamı

Kırmızı hat

- Toplumumuzda kadınlara şiddet ve cinayet olaylarının artması ve buna bağlı sosyolojik analizlerin eksikliği iyice belirginleşti. Özgecan vakaları, öyle görünüyor ki yaşadığımız bu olayla sınırlı kalmayacak. Nitekim de kalmadı. Maalesef ülkemizin değişik illerinden gelen benzer haberlerle yine sarsıldık. O nedenle toplumumuzun bir zihniyet dönüşümüne ihtiyacının olduğu açık. Sadece normatif/kuralcı (idam, müebbet, hadım) bir toplum inşa ederek bu çirkin olayların üstesinden gelemeyiz. Bu sorunla mücadele için yaklaşık 50 bin sosyolog istihdam bekliyoruz.