Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cemal Kaşıkçı’nın infazındaki pervasızlık, olayın örtbas edilme çabasıyla bir kez daha pik yapmış durumda. Hem de yine insan aklıyla dalga geçercesine. Şöyle ki; daha önce Kaşıkçı için binadan ayrıldı diyen Suudi Arabistan sıkışınca “konsoloslukta çıkan arbedede öldü” açıklaması yaptı, buna da anında Trump’tan “güvenilir buldum” yanıtı geldi. Hemen sonrasında da diğer müttefikler Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Yemen, Suudi Arabistan’ın yanında saf tuttu. Yani daha Kaşıkçı’nın cesedi ortada yok, tek parça mı, ya da nasıl, kim tarafından öldürüldüğü belli değil ama Trump ve müttefikleri ikna (!) olmuş havasındalar. Dolayısıyla da tam anlamıyla “şıracı, bozacı” hikayesi gibi bir durum söz konusu. Üstelik de Suudi yetkililerin Cemal Kaşıkçı’yı yakalamak üzere kendi aralarında yaptıkları görüşmelerin CIA’nın dinlemesine takıldığının bilinmesine rağmen... Tabii Trump biliyorsa ya da ne kadarından haberdarsa? Çünkü bu dinlemeyle bağlantılı olarak CIA’nın Kaşıkçı’nın öldürülmesine göz yumduğu, ABD isteseydi Türkiye’ye haber verirdi veya bu adamı uyarır, “gitme oraya” derdi gibisinden “derin” senaryolar var. Hatta daha “derinleri” de... Örneğin dün konuştuğum bir istihbarat yetkilisi bu olayın Trump’ı zora sokma boyutu da olan şöyle bir olasılıktan söz etti:

Haberin Devamı

“Prens Muhammed bin Selman’ın hedefindeki Cemal Kaşıkçı sıradan bir evlilik belgesi için niye Türkiye’ye gönderildi? Aslında oraya ne amaçla gitti, ne alacaktı? Bunu yönlendiren bir grup var o da büyük olasılıkla CIA. Tabii CIA bunu baştan Trump’a söylememiştir ama olay olduktan sonra Suudi’ler böyle bir karar aldılar bu adamı temizlemek istediler. İlişkilerimiz nedeniyle de biz de Türkiye’ye yönlendirdik demişlerdir. Ancak bunu yaparken ABD’nin çıkarları mı düşünüldü, Türkiye ile Suudi Arabistan’ın arasını açmak mı hedeflendi yoksa Trump’ın kuyusunun kazılması gibi başka planlar da var mı onlara iyi bakmak lazım.”

Nasıl yani?

“Çok fazla dinleme kaydından söz ediliyor. Bunlar bir şekilde servis edilirse Trump’ın işi iyice zorlaşır. Çünkü CIA’nın içinde anti Trump’çılar da var. Kaldı ki iki gün sonra Kaşıkçı’nın 15 parça cesedi bulunursa Trump hala “Suudi Arabistan’ın açıklamalarını ikna edici buldum” diyebilecek mi? Aksine çok zorda kalacaktır. Bunlar da Trump’ın gönderilmesi, önümüzdeki seçimlerde kaybetmesine neden olabilecek bir koz olarak da kullanılacaktır. Dikkat ederseniz Demokratlar daha tepki göstermedi. Her şeyin ortaya çıkmasını bekliyorlar. Bunu Trump’ın aleyhine sonuna kadar kullanacaklardır. Bir de şu var: Senato’dakilerin hepsi ABD’nin menfaati için çalışmıyor. Aralarında başka ülkelerin, görüşlerin lobiciliğini yapanlar da var.”

Haberin Devamı

Trump bunları kestiremez mi?

“Trump anlık davranışlar gösteriyor çevresindekiler de hep onu örtbas etmeye çalışıyor. Trump bir devlet adamı, siyaset adamı gibi davranmıyor ki, çok kolay gaza gelebilir.”

Özetle; Kaşıkçı cinayetinde an itibariyle somut olan tek bir şey var. Suudi Prensi Muhammed bin Selman adamlarını yollattı ve öldürttü. Şimdi de olayı örtmeye çalışıyor. Dolayısıyla da bu olay hem kriminal yönden hem de “derin” bağlantılar açısından daha çok su kaldırır. Kolay kolay da kapanmaz...