Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş’a göre; Çevresel Etki Değerlendirmesi dikkate alınmadan yapılan termik santraller Kazdağları’nı kirletti. Halk artık bol oksijen değil, zehir soluyor. Bölgede son 4-5 yıldır akciğer kanserinde ciddi artış olduğunu savunan Sarıbaş, kanıt olarak devlet hastanelerindeki ölüm raporlarını gösteriyor.
Filtresiz bacalar, projeye uygun yapılmayan kül barajları ve ithal kömür kullanımına dikkat çeken Sarıbaş, şöyle konuşuyor:
“Örneğin 18 Mart Termik Santrali’nin yer seçimi doğru değil. Hava kirliliği, kül atıkları, partikül ve yeraltına sızan kimyasal atıklar sonucunda kanser vakaları arttı. Biga ve Çan’da kanserden ölümler ilk sırada.”
Mevcutlar yetmiyormuş gibi 4 santral daha yapılacağını belirten Sarıbaş devam ediyor:
“Doğanın ve insanların kaldıracağı bir kirlilik oranı var. Karabiga, Kirazlıdere, Lapseki, Adatepe santraleriyle kirlilik daha da artacak. Ve Kazdağları oksijen deposu olma özelliğini yitirecek. Termik santrallerin 50 kilometre yarı çaplı çevresinde yaşayan vatandaşlarımızın tedbir alınmadığı takdirde yaşamları olumsuz etkilenecektir.”
Bugün Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü. Günboyu anma törenleri var. Devlet erkânı Çanakkale’deyken bu konuya dikkat çekelim dedik.

Haberin Devamı

20 bin liraya pazar tezgâhı

Pazarda kavga var. İstanbul Pazarcılar Odası, 6 ilçe belediyesi ile mahkemelik. Nedeni yap-işlet devret modeliyle kurulan pazarlarda tezgâhların parayla satılması. Avcılar, Beylikdüzü, Beykoz, Çekmeköy, Esenyurt belediyeleri ile olan dava pazarcıların lehine sonçlandı. Başakşehir Belediyesi’yle olanı sürüyor.
Yasaya göre; belediyenin sadece işgaliye ücreti alacağını belirten Oda Başkanı Mesut Şengün, Başak Pazar’da 1,5 metrekarelik tezgâhın 20 bin liradan satıldığını söylüyor. Satışa çıkarılan 1800 tezgâhın kapışıldığını anlatan Şengün şöyle diyor:
“Ev kadını, sanatçı, hostes, pilot, parası olan kim varsa tezgâh aldı. Zorlu Center’da boğaz manzaralı lüks konutun metrekaresi 15 bin dolar. Başak Pazar’da tahtanın metrekaresi 20 bin lira. Olacak iş mi? Yatırım diye alanlar günlük 75-100 liradan kira getirir sandı. Şimdi 10 lira verecek adam bulamıyorlar. Mağdur olunca da kandırıldık diye belediyenin kapısına dayandılar. Birçoğu elden çıkarmaya çalışıyor ya da belediyeden parasını istiyor. O nedenle de pazarın yarısı boş.”
Sözlerin doğruluğunu test etmek için internette “Başak pazar satılık” demek yeterli. Satılık onlarca tahta ilanı çıkıyor. Kaç metrekare isterseniz de mevcut.

Haberin Devamı

‘İhanet’

AKP’ye geçen Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal’a rozetini Başbakan Ankara’da taktı. Hafta sonu da Yalova’da Koçal’la birlikte partiye katılan 2071 kişi için tören vardı. “Yalova için AKP’ye geçtim” diyen Koçal’ın “Aday gösterilmezseniz” sorusuna verdiği yanıt şöyle:
“Bir sene uzun bir süre. Önce hizmet.”
Başkan haklı, bir yılda çok şey değişebilir. Koçal’ın kuzeni Yaşar Okuyan bu konuda şöyle diyor:
“Önce ANAP’lıydı, sonra DP’ye geçti. Son seçimde bağımsızdı, halktan AKP karşıtlığıyla oy topladı. Şimdi o partiye kapağı atmak Yalova seçmenine ihanet ve hakarettir.”

Haberin Devamı

* 53 yaşında devlet memuruyum, eşim 5 yıl önce geçirdiği kaza nedeniyle yüzde 90 engelli (el ve ayak fonksiyonları yok). O nedenle hastane ve SGK arasında çekilen çileyi iyi biliyorum. Yaptığım harcamaların ancak yüzde 20-30 gibi bir bölümünü SGK’dan tahsil edebiyorum. (Örnek; havalı oturma minderi (yatak yarası oluşmasını önlemek için) fiyatı 600 lira, SGK 60 lira ödüyor. Basınçlı çorap, fiyatı 30 lira, 6 lira veriyor.) Hasta karyolası aldım 2200 euro, hiç ödeme yapmadı. Hangi malzemeler için ne kadar ödeme yapacağını gösteren tebliğ de her yıl değişiyor. Özer Kaya