Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

MİT’in yurt dışına kaçan FETÖ’cüleri paketleyip Türkiye’ye getirmesi ilk değil, son da olmayacak. Çünkü Fetullahçı Terör Örgütü’ne yönelik yürütülen soruşturmalar ve açılan davalar sebebiyle yurt dışına kaçan ve haklarında yakalama kararı olan çok sayıda kişi var. Ve bunların hepsi de Türkiye aleyhine faaliyetlere, onlara kucak açan ülkeler de hamiliğe devam ediyorlar. Hem de Türkiye tarafından ısrarla yinelenen iade edilme taleplerine rağmen. O nedenle de daha önce Pakistan, Malezya, Endonezya, Irak şimdi de Kosova’da gerçekleştirilen “paketleme” operasyonlarının, Türkiye’ye getirilen FETÖ’cülerin vereceği bilgilerin ötesinde başka mesajları da var. Öncelikle de yapanın yanına kâr kalmayacağının anlaşılması gibi. Yani artık şunu diyecek insanlar: Biz bu devlete ihanet ettiğimiz zaman, kaçsam da beni bulur, acısını çıkartırlar.

Haberin Devamı

Ki öyle de oluyor, olmalı da...

MİT’in gerçekleştirdiği bu sınır ötesi operasyonlarının bir başka mesajı da doğrudan teşkilatın kendisiyle ilgili. Şöyle ki 15 Temmuz hainliğinden sonra ortaya çıkan tabloya göre, TSK, Emniyet ve yargının yanı sıra FETÖ’cülerin en fazla sızdığı kurumlar arasında MİT de vardı. Dolayısıyla da sır olması gereken pek çok bilginin önceden duyulduğu ya da dinlemelerin yanlış yönlendirildiği gibi sıkıntılar söz konusuydu. Hatta o günlerde konuştuğumuz bir MİT yetkilisi, “Yurt dışına kaçanlar yakalanıp getirilemez mi?” diye sorduğumda şöyle demişti:

“Tabii ki mümkün, yapılır ama çok hassas bir durum. Falso olursa, uluslararası alanda ismin çıkar. Başarılı olursak, kimse bir şey diyemez tabii, sonuçta istediğimiz adamlar. Ancak bugünkü durumda biraz pesimistim, yani teknik olanaklar geçmişe göre çok daha fazla olmasına rağmen ben zor olduğunu düşünüyorum. Çünkü gizli bir şey yapamıyor ki teşkilat, ne yapsa ortaya çıkıyor. Doldurmuşlar bir sürü adamı teşkilata, nereden sızdığı da belli değil. Bunlardan kurtulamadığın sürece hiçbir gizli iş yapamazsın.”

Şimdi ise görüntü farklı. MİT adamların yerini tespit ediyor, 9 ay süreyle takibe alıyor ve dışarı bilgi sızmıyor. Yani bugün itibarıyla henüz tam anlamıyla temizlik tamamlanmasa da epey yol alınmış durumda. İşte bu noktada akla gelen kritik soru da şu:

Haberin Devamı

Dünyanın birçok ülkesinde FETÖ’cülerin peşine düşen ve onları paketleyip Türkiye’ye getiren MİT, aynısını Fetullah Gülen’e de yapamaz mı? Yanıtı MİT Kontrterör Merkezi eski başkanı Mehmet Eymür veriyor:

“12 saatlik bir serüven, alacaklar, kaçıracaklar uçağa koyup getirecekler kolay değil. Fetullah Gülen orada sürekli kontrol altında her şeyi takip ediliyor, dinleniyor. Neticede CIA’nın bir projesi, elemanı. Üstelik bulunduğu yerden de kımıldamıyor...”

Ya bulunduğu yerde yok etme durumu?

“Yok etme olabilir. Fetullah’ın yakın çevresinde MİT’in elemanları vardır muhakkak. Onlar kanalıyla bir şeyler yapılabilir. Kafaya koyduktan, riskini de göze aldıktan sonra her şey olur. Yapılmaz diye bir şey yok.”

MİT ensesindedir yani?

“Olması lazım. Onun niyetlerini okuyabilecek, aktarabilecek birileri vardır. Zaten Türkiye’de bu kadar örgütlenmiş bir adamın yanına bir adam sızdıramadılarsa yazıklar olsun...”