Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

PKK’nın en tepe isim-lerinden sözde başkanlık ve yürütme konseyi üyesi Diyar Garip Muhammed’in etkisiz hale getirilmesi Türkiye’nin terörle mücadeledeki kararlılığının yanı sıra imkân ve kabiliyetini bir kez daha çok net ortaya koydu. Çünkü Diyar Garip Muhammed de birkaç gün öncesine kadar yeri bulunamaz, hele de kendileri açısından karargâh olarak gördükleri Kandil’de ona kimse erişemez diye gizemli havaya sokulan lider kadrosundaki teröristlerdendi. Ama ne oldu? İninden kafasını çıkardığı anda onu adım adım takip eden MİT daha önce “Mam Zeki Şengali” kod adlı KCK yürütme konseyi üyesi İsmail Özden ve Cemil Bayık’ın en yakın adamlarından Rıza Altun’da olduğu gibi, bulunduğu yeri noktaladı, TSK da anında işini bitirdi... Hem de o bölgede cirit atan ve artık alenen PKK’yı koruyup, kollayan CIA, MOSSAD’a rağmen... Yani MİT ve TSK öyle gizli, öyle seri hareket etti ki bölgedeki ABD ve İsrail ajanlarının dahi haberi olmadı, olmuyor... Dolayısıyla da akla gelen soru da şu:

Haberin Devamı

Sıradaki isim Murat Karayılan mı Cemil Bayık mı ya da Duran Kalkan mı?.. Soruya terör ve güvenlik uzmanı, eski bordo bereli Abdullah Ağar yanıt veriyor:

“Onlar hep sıradalar zaten. Yaşıyorlarsa hâlâ çok iyi korundukları için, çok iyi gizlendikleri için yaşıyorlar. Sürekli yer değiştiriyorlar, iz bırakmıyorlar, gizlilik esaslarına göre hareket ediyorlar. Şaşırtma, aldatma tekniklerini çok iyi uyguluyorlar. Bunu yaptıkları için hayattalar yani. Bu adamların tespit edilmeleri halinde takip edilip anında vurulması çok kısa fırsatlarla yakalanıyor öyle her an fırsat var gibi bir şey de yok. Şimdi böyle bir mücadele içerisinde bunlardan bir tanesi temizlendi. Bunun örgütte çok ciddi bir moral çöküntüsüne sebebiyet vereceği aşikâr, bir koltuk kavgasını da tetikleyecektir.”

Nasıl?

“Düşünsenize en erişilemez adamlar bunlar. PKK’nın başında oturan 7 barondan bir tanesi. Bunlardan bir tanesini avlıyorsunuz, şimdi diğerleri de bunlardan psikolojik olarak çok etkilenecek. Sonra bunun bir iletişim ağı var, o çökecek. Sırları vardı, sırlarıyla beraber gitti. Bağlantıları vardı. PKK’nın hiyerarşisi içinde çok önemli bir pozisyon, para, güç, silah ve terörist trafiğini yönetiyor, operasyonları yönetiyor, karar veriyor bu adam. Bunların hepsi akamete uğrayacaktır. Yani üst ve alt bağlantıları var bu adamın, bunların hepsi çökecek, kopacaktır. Yeniden onarmaya çalışacaklar, çok zaman geçecek falan.”

Haberin Devamı

Sırlarıyla gitti derken?

“İnsanlar karşı karşıya kaldıkları ayak kaydırma, yok etme tehditlerini bildikleri için herkesle paylaşmadıkları sırları vardır. Bu bir örgüt, adamın hem kendini güçlü hissetmek hem de angaje olduğu alan açısından hesapları var. Bu anlamda sırlar yani.”

TSK’nın aman vermeyen operasyonları nedeniyle PKK’nın bölgede sürekli yer değiştirdiğini belirten Ağar, devam ediyor:

“Biz hep dağlık bölgeyi konuşuyoruz ama PKK çok yer değiştirir. Örneğin şu anda Germiyan bölgesine indi, ondan sonra Süleymaniye’nin daha aşağısında Şaho Dağı’nda konuşlanıyor. Yani Türkiye’nin erişiminin uzak olduğu yerlere çekiliyor. Oralarda çok kuvvetli yığınaklanması var şu anda.”

Haberin Devamı

Pençe Harekâtı etkili oldu o halde?

“Olmaz mı? Arı kovanına çomağı soktuğunuz zaman kovan hareketlenir, kovan hareketlendiği zaman dışarı çıkan arıları avlayabilirsiniz. Özellikle Zap’taki, Avaşin-Basyan bölgesindeki vuruşlar bununla ilgili. Yani dışarı çıkmak amacıyla arayış içinde olanlarda vuruldu. Siz girdikçe, o kaçmaya çalışıyor. Kaçmaya çalıştıkça da yakalayabilirsiniz...”