Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Tunca BENGİN

YASAL hakların kurumlar arası çelişkisi; çifte standart, vurduyduymazlık, devlete olan güveni sarsıyor.
Oysa; vatandaş derdine çare arıyor. Sorunlarına çözüm istiyor. Bulamayınca da haklı olarak isyan ediyor.
Toplumun değişik kesitlerinden gelen bu tepkilere örnekler vermek istiyorum.

Çifte standart

İlki; hükümetin yeni bir umut paketi açtığı Doğu Anadolu Bölgesi'nden.
Ülkesini seven genç bir bayan öğretmen, imzasını taşıyan satırlar devam ediyor:
"Eksi 30 derecede karla kaplı bir Doğu Anadolu köyünden yazıyorum. Yıllarca büyük şehirde yaşamış ve bazı standartlara alışmış olmama rağmen tayinim çıktığında düşünmeden yola koyuldum.
Tüm öğretmenler gibi Emekli Sandığı iştirakçisiyim. Vefat eden babam da öyle idi. Bugün benim durumumda olup da Bayındırlık, Vakıflar Müdürlüğü'nde çalışan arkadaşlarım yetim maaşı alabiliyorlar. Nedeni ise babalarıyla aynı kurumun iştirakçileri olmamaları. Bu durumda SSK'ya bağlı kardeş yetim aylığı alırken, Emekli Sandığı'na bağlı olan yararlanamıyor.
Biz tezek yakarak ısınmaya çalışıyoruz. Elektriğimiz yarım saat varsa iki saat kesik. Tuvalet, kaldığımız yerin 5 - 10 metre uzağında. Ancak haftada bir kez saçımızı yıkayabiliyoruz. En büyük korkumuzda terör. Sevenlerimiz her aradığımızda derin bir oh çekiyor. Kilometrelerce uzaklıktaki ailelerimize maddi yönden destek olabilmek için bu sıkıntılara katlanıyoruz."

Çevre Bakanı göreve

Sırada doğa katliamı var.
Okurumuz, S. Emre Çotuksöken, Çevre Bakanı Fevzi Aytekin'e yaptığı çağrıda, şöyle diyor:
"Çanakkale'nin Mahmudiye beldesinde faaliyet gösteren, kısa adı AKÇANSA olan Çanakkale Çimento Fabrikası büyük bir çevre kirliliğine yol açmaktadır.
Her ne kadar fabrika yetkilileri filtre olduğunu iddia ediyorlarsa da beldedeki evlerin bembeyaz damları onları yalanlıyor. Bacadan çıkan toz, duman vatandaşın sağlığını tehdit ediyor. Yörenin geçim kaynağı zeytincilik de ölüyor.
Kumburun beldesindeki boşaltım limanı da kirliliğin diğer boyutu. Denizin dibi dökülen çimento tozları nedeniyle bembeyaz oldu. Suyun rengi değişti.
Fabrikanın yörede istihdam yarattığı kaçınılmaz bir gerçek, ama çevreyi koruma konusunda daha titiz olabilirler."

Çile yolları

Ve son örnek, yine karayolları!..
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Erbil Dursun, Karayolları'nı "cinayete teşebbüsle" suçluyor. Ödenek yokluğundan yakınan yetkililerin, saçma sapan yatırımlarla trilyonları sokağa attığını söylüyor.
Yürekten katıldığım görüşlerini özetliyorum:
"Otoyol çıkışları ve boğaz köprülerindeki gişeler sinir krizi geçirtecek şekilde ağır işliyor. Bazı noktalarda sayıları yetersiz (Gebze, Bolu çıkışı) veya yeterli de olsa büyük bölümü kapalı (İstanbul gişeleri). Ben her gün İzmit - İstanbul arası yolculuk yapan biri olarak sıkıntı çekmekteyim. Bu gişelerde teknolojinin olanaklarından yararlanılamaz mı? Ödenek yok diyenlere yanıtım; 'bilet alınız uyarısını yapan' yeni sistem.
Hayati bir konu da yol çizgileri. Normalde fosforlu taşlarla donatılması gereken yolda çizgi hak getire. Boya pahalı olabilir ama insan hayatından daha mı değerli? Bu ne sorumsuzluktur, ne vicdansızlıktır!
Trafik işaret levhalarına gelince; maalesef bazı insanlar otoyollarda hız sınırı yok sanıyorlar. Çünkü onları uyaracak tek bir levha yok."
Şimdi soruyorum;
Gerçekten bunları çözmek çok mu zor?
Yoksa, sadece beceriksizlik mi?




Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr