Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Herkesin bilip konuştuğu ama darbe girişiminden sonra ete kemiğe bürünen TSK’daki FETÖ yapılanmasının birkaç istisna ve sivil imamlar dışında emir komuta zincirine odaklı olduğu ortaya çıktı. Yani TSK’daki komuta kademesinin yüzde 75’ini astsubaylar oluşturmasına rağmen, FETÖ’cüler ağırlıklı olarak general ve yüksek rütbeli subaylar. Düz mantıkta nedeni açık: Generalleri ele geçirerek ya da kendi adamlarını general yaparak tavandan tabanı kontrol altına almak ve yönlendirmek. Ancak tam tersi bir durum yaşandı, bir astsubay darbeci paşayı alnından vurarak oyunu bozdu, zırhlı birlikler ve hava üssündeki bazı astsubaylar da emirlere rağmen tankların çıkışı ve helikopterlerin uçuşunu engelledi. Tabii Cumhurbaşkanı’nı almaya giden ekipte yer alan, halkın üzerine ateş açan FETÖ’cü astsubaylar da vardı.

Haberin Devamı

Bunlar FETÖ’nün ordu içindeki yapılanmasının rütbe ya da kademe boyutu. Bunun bir de kuvvetler açısından dağılımı var. Orada da TEMAD (Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği) Genel Başkanı Ahmet Keser’e göre, özellikle astsubaylar açısından FETÖ’nün en yoğun (yüzde 40 civarında) olduğu yer Jandarma. İkinci sırada da yaklaşık yüzde 10 gibi bir oranla Hava Kuvvetleri geliyor. Kara ve Deniz kuvvetlerinde ise FETÖ’cülerin etkisi çok az...

Yine 15 Temmuz’dan sonra ortaya çıkan bir başka görüntü de subay yetiştiren okulların FETÖ’nün arka bahçesi olması ve kapatılması, aynı görüntünün astsubay okulları için ise geçerli olmaması...

Kaynak farklı

Bu durumda tümüne birden yöneltilecek tek soru: Neden? “Subaylar da büyük bir kısım Fethullahçı olarak yetişiyor, öyle gidiyordu. Astsubaylarda da büyük bir kısım göreve başladıktan sonra bunlarla tanışıyordu” diyen TEMAD Genel Başkanı Keser nasılını da şöyle anlattı:

- FETÖ’nün askeri okullara öğrenci sokma konsepti ortaokuldan sonra başlıyordu, liseden sonra değil. Astsubay okullarının ise subaylar gibi özel lisesi yok. Sadece bando ve sağlık var (şimdi kapatıldı), onlar da FETÖ’nün işine yaramıyordu. Onun için sivil liselerden gelip Astsubay Meslek Yüksek Okulları’na gidiyorlar.

Haberin Devamı

- Örneğin subay olacak biri ortaokulu bitirince askeri lise sınavlarına giriyordu. FETÖ’den cevap anahtarını alan kazanıp Kuleli Askeri Lisesi’ne gidiyordu. Buradaki eğitimden sonra da Ankara’da Kara Harp Okulu’na geçiyordu. Yani ortaokuldan sonra FETÖ sisteminin içine dahil oluyordu.

- Astsubay olmak isteyen sivilden geliyor. Çağlayan, Erenköy Lisesi gibi herhangi bir okuldan mezun olduktan sonra Öğrenci Seçme Sınavı’na giriyor, aldığı puana uygun Astsubay Meslek Yüksek Okulu’na gidiyor. Bunlarda genellikle cemaatle alakası olmayan kişiler oluyor. Nedeni de şu FETÖ dershanelerinde matematik ve fen ağırlıklı eğitilen ve yüksek puan alan çocuklar dikkat çekmesin diye düşük puanlı bu okullar yerine hukuk gibi alanlara yönlendiriliyorlardı.

Jandarma’da neden fazla?

- Astsubayların cemaatle tanışması subaylar gibi çocukken değil, mezuniyetten sonra oluyordu. Bundan da en çok Jandarma nasibini alıyordu. Çünkü ülkenin her yerinde varlar ve yalnızlar. Okuldan mezun olan bir astsubay, Türkiye’nin herhangi bir köyündeki karakolda göreve başladığında cemaatçiler anında gelip tanışıyorlardı. Sorunlarıyla ilgilenip maddi manevi (eş tayini, çocuklara okul desteği gibi) destek oluyorlardı. Gelişen sempatinin ardından da astsubay kendini onların arasında buluyordu. O nedenle Jandarma kayıp.

Haberin Devamı

- Denizcilerde aynı sistem olduğu halde ele geçiremediler. Çünkü onlar Jandarma gibi siville iç içe değiller. Hepsi bir arada gemiyle gidiyorlar, gemiyle geliyorlar. Havacılarda biraz olmasının nedeni de şu Havacılar yüksek matematik ve fen notuyla öğrenci alıyorlardı. Onların okullarının adı bile Hava Teknik Meslek Yüksek Okulu. Dolayısıyla, yüksek puanlı cemaatçilerin bu okula gelmesi pek sırıtmıyordu.

- Karada da deniz gibi çok az var. Çünkü karada birlikler toplu bir yerde kontrol edilebilir durumda. Örneğin bir tugayın içinde 500 tane astsubay var, herkes birbirini görebiliyor. Jandarma’daki gibi kopuk değil. Kimse dışarıdan gelip kışlaya girdi yapamaz, lojmanlar da aynı şekilde.

- Subay okullarına getirilmek istenen sistem astsubay okullarının benzeri. Şimdi yeni yapılanmada artık herkes girebilecek çünkü dershaneler de kalktı ve FETÖ öğrenci üretmekte zorlanıyor. Bu sistem doğru, yanlış olan TSK sivilleşiyor lafı. Dünyada hiçbir ordu sivilleşmez...