Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD’nin PYD/YPG ve Suriye politikası tam anlamıyla yalandan burnu uzayan Pinokyo serisi gibi. Trump, Suriye’den çekiliyoruz, hatta başladık dedi, bir gün sonra ise “Hemen demedim, zamanı gelince” diye çark etti. Çekilme takvimi ve teröristlere verilen silahların akıbetinin konuşulması beklenirken de Dışişleri Bakanı Pompeo ve Trump’ın Güvenlik Danışmanı Bolton, YPG/PKK’Kürtlerle özdeşleştiren abuk sabuk açıklamalarla terör örgütüne sahip çıktı. Yani Menbiç’le başlayan teröristleri koruma amaçlı oyalama ve yutturmaca taktiği aynen devam ediyor. Tabii Türkiye’nin bölgedeki teröristleri temizleme kararlılığı da... Ki buna dönük tüm hazırlıklar da tamamlanmış durumda... Dahası, ısrarla en net uyarı mesajları verildi, veriliyor. Aynen Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtları öncesinde olduğu gibi. Dolayısıyla da masada ABD ile görüşmeler sürerken, sahada da Fırat’ın doğusuna yapılması beklenen harekâtın zamanlaması ve koordinatları hesaplanıyor. Bu noktada da olmazsa olmaz hamlelerin başında DAEŞ tehdidi nedeniyle geçici olarak taşınan Süleyman Şah Türbesi’nin eski yerine konuşlandırılması var. Niyesini emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu anlatıyor:

Haberin Devamı

“ABD ile teknik düzeyde görüşmeler devam ediyor, onun için Fırat’ın doğusuna operasyon şu an beklemede. Ama Süleyman Şah Türbesi’nin eski yerine konuşlandırılması kesin olur ve Türkiye de bir an önce yapmalıdır. Orası Türk toprağı. ABD’nin çekilmek için öngördüğü 120 günü bekleyemez. Bu süre içinde Körfez ülkeleri gelip konuşlanırsa Fırat’ın doğusuna ya da Rusya ile S-400/Patriot nedeniyle umulmayan bir gerginlik olursa ne yapacağız? Onun için bence uygun zaman. Askerler de hazırlanmış orada ve diğer ülkelerin yapılacak herhalde diye beklentileri de var. Yani atmosfer de müsait.”

Gelişmelere bakıldığında bir asker olarak ABD ile masada uzlaşma çıksa da çıkmasa da Süleyman Şah Türbesi’nin her halükârda eski yerine taşınacağını öngören Babüroğlu, devam ediyor:

“ABD ile uzlaşma olursa, en kısa zamanda Fırat’ın doğusunda Afrin gibi yapılacak 2-3 cep harekâtıyla birlikte Süleyman Şah Türbesi de Menbiç yakınlarındaki eski yerine konuşlandırılır. Yok uzlaşma olmazsa da behemahal oraya yerleştirilir. Yani marta kadar Süleyman Şah Türbesi eski yerine taşınır ve Türk bayrağı orada dalgalanır. Şubatın başında da olabilir, ortasında olabilir.”

Haberin Devamı

Nasıl bir harekât?

“Fırat’ın doğusunda Telabyad’dan aşağı, Menbiç’e doğru koridor açarak kama gibi girip ilerleme. Çünkü geniş bir alandan girip terör koridorunun bölünmesi önemli. Onun için Türkiye onu tercih eder ama olmazsa da o zaman Aynel Arap yani Kobani’den de olabilir. Ancak o Türkiye’nin daha az tercih edeceği bir seçenektir. Çünkü Fırat’a yakın ve Fırat’ın doğusunu tam bölmüyor. Yani birinci seçenek Telabyad.”

Peki ya ABD karşı çıkarsa?

“O zaman Türkiye diyecek ki orası benim toprağım. Ankara ve Lozan antlaşmalarında var bu, daha önce DAEŞ tehdidi nedeniyle geçici olarak taşımıştım, şimdi o tehdit kalktı kendi toprağıma gidiyorum. Buna bir şey diyemez ABD. Ancak bilgi verilir, biz böyle yerine konuşlandıracağız, yerine konuşlandırırken de şu istikametten gideceğiz, buradaki teröristleri çekin ya da askerleriniz varsa bu bölgede bulunmasın demek zorunda zaten. Ha ABD belki hava sahasında problem yaratabilir ama o riski de göze alacak Türkiye artık...”