Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları


TSK’daki intiharların nedenleri arasında “özel hayatın gizliliğini ihlal eden soruşturmalar ve bu yöntemle ilişik kesmeler var mı yok mu? Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) “son iki aylık dönemde üsteğmen Nazlıgül Daştanoğlu’na benzer yöntemle Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda ilişiği kesilen subay- astsubay sayısı 150’ye yakın”dedi. Genelkurmay Başkanlığı anında cevap verdi; “İlişik kesmeler var ama sayı 150 değil 23. Gerekçe de iffetsizlik değil, kumar ve hırsızlık.”
Nazlıgül Daştanoğlu’nun ölümüyle ilgili son gelişme de Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’nca verilen “Kovuşturmaya gerek yok” kararı. Ve devam eden askeri adli soruşturma süreci. Yani durum hala net değil.

Bu soruların kumarla ilgisi var mı?
TEMAD; keyfi, hukuka aykırı delil toplama, sorgulama ve ilişik kesmelerin insanların ruh sağlığını bozduğu konusunda ısrarlı. Hukuk Bürosu’nun verdiği bilgiye göre; ilişiği kesilen personel hakkında yapılan işlemlerin bir çok ortak yanı var. Sorulardan başlayalım...
* Birlikte görev yaptığınız bayanlarla ilişki yaşayıp yaşamadığınızı anlatınız.
* İlişki yaşamak maksatlı astınızın evini kullanıp kullanmadığınızı anlatınız
* ...nın eşi hakkında bildiklerinizi anlatınız.
* Evlendikten sonraki süreçte yaşadığınız diğer ilişkiler hakkında bildiklerinizi anlatınız.
* Görev yerinizde porno film bulundurup bulundurmadığınızı belirtiniz.
* ...da ilk görev yaptığınız dönemdeki sosyal ortamınız hakkında bilgi veriniz (10 yıl önceki dönemi sorguluyorlar).
l Bugüne kadar eşcinsel şahıslarla ilişki yaşayıp yaşamadığınızı, aynı ortamda bulunup bulunmadığınızı söyleyiniz.

Şimdi de sorgulama
Genç astsubaylar apar topar birliğe getirtiliyor, 14-15 saat zemini ıslak soğuk bir odada resmi kıyafetle bekletiliyor. Yorgunluk ve bıkkınlık sürecinden sonra kamera kayıtlı (muvafakat alınmadan) sorgulanıyor.
Cevap vermek istemeyenlere, hiçbir dinleme veya kayıt altına alma kararı olmadan elde edilen facebook, msn, twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinden sözde deliller veya telefon kayıtları gösteriliyor. Otel kaydı, araç kiralama, banka hesabı gibi kişisel belgelerle personel baskı altına alınıyor.

İntihara sürükleniyorlar
Emekliliği gelmiş, çoluk- çocuk sahibi bir çok personel, yıllarca öncesine dayanan bilgilerle ilişiklerinin kesildiğini eşlerine dahi anlatamıyorlar. Birçoğunun ruh sağlığı bozuluyor, Nazlıgül Üsteğmen gibi intiharın eşiğine sürükleniyorlar.

Haberin Devamı

Bu da Nazlıgül bilgilendirmesi

Haberin Devamı

Astsubaylardan gelen mailler arasında, TSK bünyesinde intiharlarla ilgili bilgilendirme toplantıları yapıldığına ilişkin ayrıntılar da var. Balıkesir’den M.B’nin gönderdiği mail şöyle:
“İntiharlarla ilgili üste bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Balıkesir Askeri Hastanesi Psikiyatri Bölümü doktoru ( albay) komutanımız elinde gazete sayfasıyla (Üsteğmen Nazlıgül Daştanoğlu’nun intiharıyla ilgili Ayşe Arman’ın yazısını gösteriyor) sahneye çıktı. ‘Dinleme ya da kayıt cihazı yok değilmi sonra başımız ağrımasın’ diye konuya girdi. Ardından da Ayşe Arman hanımefendiyi hedefe oturtarak başladı veriştirmeye;
İntihar edenler çokmuşda bilmem neymişde kardeşim bizim TSK bir şehir nüfusu büyüklüğünde. Şehirdeki intiharları bu kadın neden sorgulamaz.”
İlaçlarını verdiysem daha ne yapacağım? Sadece şunu bilin maiyetinizde bir kişi intihar ettiğinde yasal olarak olması gereken yerde mi, hastaneye gitmek istediyse gönderilmiş mi ilaçları düzenlendiyse sizi bağlamaz. Medyaya bakmayın, yasal olarak kendinizi sağlama alın.

Haberin Devamı

‘Sayın başkan, lütfen gereğini yapın’

Bakırköy İncirli’deki 54 yıllık binanın hikmetini anlayamadım. 39 ayrı duvar yıkılarak bodrum ve zemi katı işyerine dönüştürülen bina için, mahkeme, kat malikleri riskli diyor. Bakırköy Belediyesi sağlam diye ısrar ediyor. Şimdi konuya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da dahil oldu. Bu konuda Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen’e yapılan son başvuru da şöyle:
“Sn. Başkan,
Öncelikle belirteyim; bu satırları resmi kayıtlara geçmesi için belediyenizin internet sitesinden de Zat-ı Alinize gönderdim.
28 yıllık bir gazeteci ve duyarlı bir vatandaş olarak, 08.01.2013 yaşadığımız ve Bakırköy’de de iliklerimize kadar hissettiğimiz 6.2’lik depremin ardından sizden bir defa daha özellikle rica ediyorum.
İncirli Caddesi 82 numaradaki 54 yıllık binamızla ilgili bütün şikâyetlerimize bugüne kadar neden duyarsız kaldınız bilmiyorum. Ama artık lütfen gereğini yapın.
Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında Sn. Bakan Erdoğan Bayraktar’a bizzat yaptığım başvuru sonrası; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı binamızdaki hasarın 6306 sayılı yasa kapsamında değerlendirilmesi görevini Bakırköy Belediyesi’ne verdi. Bakanlığın yazısı; 02.01.2013 tarihinde 1 numaralı evrak olarak İmar ve Şehircilik Müdürlüğü kayıtlarına girmiştir.
Sizden ricam, bakanlığın yazısına ek olarak gönderdiği dosyayı önyargısız olarak lütfen bir kez inceleyin.
“Bize ulaştırılırsa gereğini yaparız” dediğiniz bilirkişi raporlarının tamamı o dosyada mevcuttur.
Binamızda 6306 sayılı yasanın uygulanması için gereken bütün şartlar mevcuttur. Belediye başkanımız olarak sizi binamızdaki vehameti bizzat yerinde görmeye ve gereğini yapmaya davet ediyoruz
Saygılarımızla, Mağdur Kat Malikleri adına Ercan Seki