Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TSK, Afrin’deki temizlikten sonra Menbiç’e yönelecek. Bunu hem siyasi irade hem de askeri yetkililer çok net ve kararlı bir şekilde deklare etti. Hem de defalarca. Çünkü Menbiç’teki PYD/YPG yani PKK varlığının da yok edilmesi gerekiyor. Yoksa yapılan Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı harekâtlarından beklenen sonuçların sıkıntıya girmesi söz konusu. O nedenle, TSK’nın Afrin gibi Menbiç’e gitmesi de kaçınılmaz. Tabii sonrası da Fırat’ın doğusu... Yani Türkiye’nin bekası için tehdit oluşturan teröristlerin hepten temizlenmesi. Bir başka deyişle de ABD’nin kirli oyununun bozulması... Nitekim ABD de bunun farkında ve inatla terör örgütü PYD/YPG’ye destek veriyor. Hatta yetkili ağızları ABD askerlerinin Menbiç’ten çekilmeyeceğini, teröristlere kalkan olacağını söylüyor. Dolayısıyla da son günlerde en çok tartışılan konuların başında NATO’nun iki üyesi Türkiye ile ABD arasında doğrudan çatışma olasılığı var...

Haberin Devamı

Gerçekten Türk askeri ile ABD askeri karşı karşıya gelir mi, gelirse de ne olur?

Soruya yanıtı Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski başkanı, emekli Korg. İsmail Hakkı Pekin veriyor:

“Karşı karşıya geleceğini sanmıyorum. Bunların hepsi Türkiye’yi Afrin operasyonundan sonra sıkıştırmaya ve Menbiç’e gelmesin diye caydırmaya yönelik hamleler. ABD Menbiç’i Türkiye’ye bırakmak durumunda, bırakacak. Ama kendi isteğiyle ama Türkiye’nin ilerlemesiyle. Yani Türk askeriyle karşı karşıya gelmemek için ABD’liler itina gösterirler. ABD askeri çekilmezse de Türk askeri gereğini yapar, bu kadar basit. Muharebe sahasında ne oluyorsa, onu yaparlar. Yani Süleymaniye’-deki gibi Türk askerinin başına çuval geçiremezler artık. ABD askeri oradan çekilmek durumunda kalır.”

Türkiye kararlılığını ortaya koydu zaten?

Koydu... ABD bizim burada askerimiz var, Türk askeri buraya bir şey yaparsa ABD’ye yapmış olur diyemez. Bu kadar basit değil bu iş. Türkiye oraya girer ve ABD askeri de geri çekilir, orayı bırakırlar, başka çıkar yolları yok. Karşı karşıya gelirlerse de Türk askeri gereğini yapar. Bu saatten sonra çekinme falan olmaz artık. Ama ben eminim, Türk askeriyle ABD askeri karşı karşıya gelirse ABD’liler çekilirler oradan.”

Haberin Devamı

Ya Fırat’ın doğusu?

“Asıl tehlikeli bölge orası. Bu konuda Türkiye’nin Suriye’yle mutlaka iş birliği yapması lazım. Yapmadığımız sürece daha büyük sorunlar çıkabilir çünkü ABD’nin bölgeyi dizayn etmek için YPG’ye ihtiyacı var, onun için Fırat’ın doğusunu kolay kolay bırakmak istemezler.”

İşte bu noktada kafaları karıştıran bir başka konu da “Al Menbiç’i, Fırat’ın doğusuna gelme” gibisinden pazarlık iddiaları... Pekin devam ediyor:

“Olabilir tabii. Asıl korkulardan birisi de odur zaten. Çünkü İran’da, zaman zaman belki Rusya’da da Türkiye’nin girdiği bölgelerde ÖSO’dan oluşan bir Sünni devlet kurma gibi niyet olabilir çekincesi var. Eğer böyle bir şey olursa, o zaman Suriye parçalanır. Bu da ABD’nin işine gelir. Onun için Türkiye’nin mutlaka Rusya, İran, Suriye’yle iş birliği yapıp YPG’nin kontrolünü ABD’den alması gerekiyor. Bunu Suriye ile anlaşarak yapmazsak, eninde sonunda Türkiye YPG ile çatışmak durumunda kalır...”