Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Tunca BENGİN

Helal olsun sana Bay Abdulgaffar Yıldırım. Bu yıl da koruma altındaki Apollon Tapınağı'nı parselledin. Ne Anıtlar Kurulu, ne Kaymakam ne de Belediye Başkanı'nın gücü tarihi mekandaki barını yıkmaya yetmedi.
Side'de yıllardır göz yumulan tarih yağmasını bir hafta önce gündeme getirmiştim. Devletin kuruluşu "yıkılmasını" istiyor, devletin kaymakamı disco - bar ruhsatı veriyordu. Aradan bir hafta geçti. Bar faaliyette, iptal olan sadece diskotek ruhsatı. Yani gecekondu işyeri aynen duruyor.

İşte yık emri

Kültür Bakanlığı, 10 Mayıs 1999 tarihinde bakan adına Genel Müdür Kemal Soyer imzasıyla Manavgat Kaymakamlığı'na gönderdiği yazıda şöyle diyordu:
"Antalya İli, Manavgat İlçesi, Side Antik Kenti 1. Derece Arkeolojik SİT alanında Apollon ve Athena Tapınakları bitişiğindeki 448 numaralı taşınmazdaki izinsiz uygulamanın kaldırılması; İçişleri Bakanlığı, Antalya Valiliği, Manavgat Kaymakamlığı, Side Belediye Başkanlığı, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Müdürlüğü'ne bildirilmiştir. Sözkonusu taşınmazdaki izinsiz uygulamaların devam ettiğinden, kurul kararlarını yerine getirmeyen ilgililer hakkında yasal işlemlerin yapılması, yıkım işlemlerinin gerçekleştirilmesi..."
İşte devletin kararı ve sesi... Ama devletin kaymakamı ne yapıyor? Vatandaşın kazanılmış hakkı(!) gerekçesiyle ruhsat yeniliyor...

Başkan suskun

"Bakalım Kaymakam Bey'in 'yıkma işi yerel yönetimin' diyerek topu attığı Side Belediye Başkanı Abdülkadir Uçar ne diyor" düşüncesiyle telefona sarıldık. Öyle ya; kararı ısrarla yerine getirmemenin bir nedeni olmalıydı... Tabii; başkana ulaşamadık, çünkü meclis üyeleriyle istişaredeydi!..
Ama Side Belediyesi'ndeki bir yetkiliyle sohbet olanağı bulduk. Dehşete düşüren açıklamalarını aktarıyorum:
"Orayı yerle bir etme planındaydık. Fakat bazı bakanlıklardan 'yıkmayın' diye büyük baskı geldi. Buranın sahipleri çok güçlü. Turgut Bey (Özal) döneminde de belediyenin avukatlığını yapan bir vatandaş var o uğraşıyor. Rantı kaybetmemek için bu güzelim yeri öldürüyorlar."
Vallahi bravo Bay Abdulgaffar Yıldırım.
Yerinde olsam Aspendos, Perge'ye de talip olurum. Örneğin; Aspendos'un göbeğine Lunapark açardım. Panayır da olabilir. Ya da Perge'de havuzlu bir restoran ruhsatı alırdım. Ne de olsa kolay işler, hatırlı kişiler sağ olsun...
Bu arada; birkaç söz de Kültür Bakanlığı'na... Yık emri tamam; ama devamı yok. Mutlak bir müeyyidesi olmalı. Durumu Kültür Bakanı İstemihan Talay'a da ilettim. Konuya duyarlılığını biliyorum, ancak doğruyu söylemek gerekirse "Genel Müdür yurt dışında, gelince soracağım" yanıtından tatmin olmadım...



Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr