Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

* El Kaide militanlarında Türkiye kimlikleri (18.07.2013 radikal.com.tr)
Suriye’de Kürt silahlı hareketi YPG ile El Kaideci Nusra arasındaki çatışmalarda Resulayn’da ölenler arasında TC kimlikli üç kişinin bulunduğu öne sürüldü.
* ‘Ceylanpınar’da elektrik kesiliyor, El Kaide Suriye’ye geçiyor’(09.08.2013 T24)
CHP Ceylanpınar İlçe Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Kahraman: Ceylanpınar’da ne zaman elektrikler kesilse, silah sevkiyatı ve silahlı grup geçişleri yapıldığını anlıyoruz.
* CHP’li Tanrıkulu: Bolu’da El Kaide kampı mı var?(30.Ocak.2014 DHA)
CHPli Sezgin Tanrıkulu, Başbakan’a, “Suriye’de savaşmak için El Kaide Örgütü bağlantılı kişilerin Suriye’ye gitmeden önce Bolu Dağlarında oluşturulmuş kamplarda askeri eğitime tabi tutuldukları iddiası doğru mudur?” diye sordu.
***
Son dört ayda TBMM’ye çeşitli tarihlerde 12 ayrı soru önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan’dan, Kilis, Siirt, Batman, Şırnak, Mardin, Muş, Bingöl’de “El Kaide ve El Nusra terör örgütlerinin hücresel yapılanmaları mevcut mudur? Şu ana kadar kaç hücre evi dağıtılmış ve kaç kişi tutuklanmıştır” sorusuna yanıt istedi. Tanrıkulu’nun hâlâ yanıt beklediği soru önergelerinden biri de şu:
Türk İstihbarat birimlerinin, El Kaide Kolu Irak Şam İslam Devleti IŞİD’in 20 kişilik bir intihar bombacı timinin, Ankara, İstanbul ve Hatay’da bombalı intihar saldırısı yapacağı bilgisine ulaştığı iddiası doğru mudur? El Kaide Kolu IŞİD intihar timi Türkiye’ye nasıl ve kimlerin yardımıyla gelmiştir? İntihar Timinin yakalanması için başlatılan çalışmalarda gelinen son durum nedir? İstihbarat doğrultusunda alınan güvenlik önlemleri nelerdir?
***
Ve bugün; Niğde - Adana arasındaki otoyolda jandarma Hatay plakalı taksiyi durdurmak istedi. Araçtan inen 3 kişi uzun namlulu silahlarla saldırdı. Bir polis ile bir astsubay şehit oldu, gasp edilen aracın sürücüsü öldü. Saldırganlar büyük olasılıkla El Kaide bağlantılı IŞİD üyesi. Saldırıyla ilgili hükümet üyesi bakanlar, “Türkiye’yi karıştırmak üzere içinde Suriye parmağının da olduğu bir durumdan bahsediliyor” diyor. Tanrıkulu ise doğal olarak farklı düşünüyor:
“IŞİD ile El Kaide’nin Suriye’de Esad’a karşı savaştığı açık. Kimden destek aldıkları da belli. Defalarca bu örgütlere destek sağlayarak, kendi ülkenizi bu örgütlerin ilgi alanına çekiyorsunuz dedik. Şimdi o öngörülerimiz ve dediklerimiz maalesef doğru çıkıyor.”

Haberin Devamı

Sandığa hacker endişesi

Haberin Devamı

Yerel seçimden çok kader seçimine dönüşen 30 Mart’ta sandığa sahip çıkmanın önemi büyük. Çünkü iktidar “paralel” muhalefet “hile” kaygısı içinde. O nedenle her parti yüz binlerce kişilik “sandık orduları” kurdu. Bu görevliler oy kullanım ve sayımı denetiminin yanı sıra, çıkan sonuçları da cep telefonu sistemiyle görüntülü olarak genel merkezlerine iletecekler. Amaç sandıktan çıkanla, bilgisayarlara girilen verilerin doğruluğunu test etmek. Peki bu önlemler, sonuçlarla ilgili herkesin gönlünün rahat olmasına yetecek mi? Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. K. Erçin Kasapoğlu’na göre hayır. Nedeni günümüzde gelişen bilgisayar teknolojisine koşut olarak seçim sonuçlarında “elektronik hile” yapabilme olanağının da oldukça artması. Bunun örneğinin 2004’teki ABD Başkanlık seçimlerinde yaşandığını ve Ohio Başsavcısı’nın Kerry’ye verilen oyları Bush’a aktaran ‘elebaşı saldırısı’nı kanıtladığını belirten Kasapoğlu’nun, önerisi şöyle:
“Açıkçası sonuçlar doğru girilse bile bilgisayara yüklenecek korsan bir yazılımla bir partinin oylarını diğerine aktarmak mümkün. Herkesin gönlünün rahat olması için YSK’daki bilgisayarların uzman kişilerce denetlenmesi şart. Ama buna izin verirler mi bilmem...”

Haberin Devamı

Yurdaer Doğulu’ya saygıyla

Doğulu ailesi geçtiğimiz günlerde acı bir kayıp yaşadı. Medyaya şöyle yansıdı: “Kenan Doğulu ve Ozan Doğulu amcaları Yurdakul Doğulu’yu kaybetti.” Ama rahmetli Doğulu’nun “amca” olmasından önemli bir sıfatı daha vardı: Türk müzik tarihine “yetenek” fabrikası müzik okulu kurarak geçen ünlü sanatçı merhum Yurdaer Doğulu’nun “kardeşi” olması. Genç yaşta aramızdan ayrılan “milli gitarist”, unutulmaması gereken bir değerdi.
Haberlere, olaylara yalnız bugünün “popüler” değerleriyle değil tarihsel ve evrensel değerlerle bakmak sanki daha önemli, daha şık değil mi?

Kırmızı hat

* Son yıllarda ilköğretim okullarımızda engelli kulüpleri kuruldu, ancak öğretmenler ve öğrenciler çoğu zaman ne yapacaklarını ve nasıl davranacaklarını bilmiyorlar. Örneğin ‘sizin için para topladık’ diyorlar. Biz bu işe karşıyız çünkü; çocukların kafasında engelli artı dilenci mantığı gelişmesini istemiyoruz. Onun için de engelli derneklerini ziyaret, engellilerle bir gün yaşama, görme engellilere kitap okuma, engelli - engelsiz öğrencilerin birlikte spor yapmak gibi etkinlikler öneriyoruz. Salih Arıkan
(Beyazay Derneği)