Yazarlar UNESCO'da Türkiye - Yunanistan Medya Konferansı

UNESCO'da Türkiye - Yunanistan Medya Konferansı

12.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

UNESCO'da Türkiye - Yunanistan Medya Konferansı

UNESCOda Türkiye - Yunanistan Medya Konferansı

       SİZE daha önce duyurmuş olduğum UNESCO toplantısı bugün Paris'te başlıyor.
       "Barış kültürü doğrultusunda, Türkiye ve Yunanistan için bir gelecek inşa etmek" resmi başlığını taşıyan toplantı Paris'teki UNESCO Genel Merkezi'nde 12 - 13 Mayıs tarihlerinde yapılıyor.
       Toplantıya Genel Direktör Federico Mayor başkanlık edecek.
       Yunan asıllı film yönetmeni Costa Gavras dostumuz ile Ankara'daki eski Fransız Büyükelçisi Eric Rouleau, bu projeye epey emek harcadılar.
       * * *
       İKİ yıl önce Genel Direktör'e önerdiğimiz ve çeşitli engeller sonucunda biraz geciken bu konferans, Türk ve Yunan medya temsilcilerini bir araya getirmeyi amaçlıyor.
       Türkiye'den Hürriyet Gazetesi Atina Temsilcisi Nur Batur, Milliyet'ten Zeynep Oral, Sabah'tan Hasan Cemal ve Zeynep Göğüş, Cumhuriyet'ten Aydın Engin, Yeni Yüzyıl'dan Okay Gönensin, Bilgi Üniversitesi'nden Soli Özel, Kanal D'den Haluk Şahin, Radikal'den Mehmet Yılmaz katılıyor.
       Yunan tarafından ise Elefterotipia, Apoyevmatini, Avgni, Kathimerini, Rizospastis, Antena Televizyonu, Ta Nea gibi gazete ve televizyon temsilcileri bulunacak.
       * * *
       MEDYA temsilcilerinin buluşmasını, Türkiye - Yunanistan ilişkilerinde önemli bir dönüm noktası olarak görmek istiyorum.
       Çünkü iki ülke arasında çıkan krizlerde, medyanın yangına körükle giden bir tavrı var.
       Son olarak Kardak krizinde doruğa tırmanan bu tavır, gerginliği, neredeyse medya savaşları denebilecek bir noktaya sürükledi.
       Her iki ülkede de politikacılar ve hatta askerler, medyanın yarattığı duygusal ve hudutsuz milliyetçilik rüzgarının etkisi altında kalıyorlar ve uluslararası müzakerelerde manevra alanları kısıtlanıyor.
       Diplomasinin gerekleri yerine getirilemiyor.
       Oysa iki ülke medya temsilcilerinin tanışması, birlikte bir kadeh şarap içmesi, telefon numarası alıp vermesi ve muhtemel bir kriz anında o telefonu çevirip doğrudan görüşebilmesi çok önemli.
       * * *
       BU toplantının, UNESCO Barış Kültürü ideali çerçevesinde iki ülkeye de yararlı olmasını diliyorum.



Yazara E-Posta: livaneli@milliyet.com.tr