Tutsak cinsellik

8 Mart 2022

Tutsak diyorum çünkü içimize hapsolmuş, derinlere bastırılmış fakat tamamıyla yok olmamış ve olmayacak bir şeyden söz ediyorum. Cinsellik Maslow'un hiyerarşisinde yemek, uyumakla aynı kategoride yer alan temel ihtiyaçlardan biridir. Gel gelelim bazı durumlarda özellikle kadınlarda oldukça derinlere itilip cinsel isteksizlik olarak kendini gösterebiliyor. Peki bunun sebebi ve çözümü ne biraz bunun üzerinde duralım.

Öncelikle kadın ve erkek olarak cinsel ihtiyaçlarım ve döngülerimiz birbirinden farklı. Bizler öncelikle bu farklılıklar konusunda bilgi edinmeliyiz. Kadınlar yaratılışsal bir farklılık olarak cinselliğe romantizm üzerinden ulaşırlar yani kadınların cinsel doyuma ulaşmasının yolu partnerinin ona sevgisini ifade etmesinden, ilgisini göstermesinden, ona kendini değerli ve özel hissettirmesinden, onunla kaliteli zaman geçirmesinden geçiyor. Kadınlar bu noktada ihmal edildiklerinde toplumunda bize dayattığı o korkuyu derinden hissediyorlar, ''ben cinsel obje miyim?'' erkek seks dışında partnerine ilgi ve sevgi göstermeyince kadın

Yazının Devamı

Mutlu cinselliğin sırları

4 Kasım 2021

1. Penisin erekte olması, vajinanın ıslanmış olması ne kadının ne erkeğin cinselliğe hazır olduğu anlamına gelmez bu yüzden sevişmeden önce partnere uyarılıp uyarılmadığını sormak, uyarılmak için nelere ihtiyacı olduğunu öğrenmek, erojen bölgelere daha fazla dokunmak, beklentilerin konuşulması, ön sevişmenin uzun tutulması size doyumlu cinselliğin kapılarını aralayacaktır.

2. Kadının cinsel doyuma ulaşmasının yolu duygusal yönden sevildiğini arzulandığını değerli olduğunu hissetmesi gerek. Eğer sevişeceğiniz günün sabahında eşinize kaba davrandıysanız, onu incittiyseniz telafi etmediyseniz o gece eşinizle doyumlu bir cinsellik yaşamanız neredeyse imkansız.

3. Türkiye'de özellikle kız çocuklarının yetiştirilmesine bağlı olarak cinsel ihtiyaçların, beklentilerin dile getirilmesi epey zor. İşte bu yüzden kadınlar cinsel birliktelik esnasında talep etmekle ilgili zorluk çekeceğinden, erkeklerin kadınların yaptıklarını gözlemlemesi ve aynısını ona yapması uygun olabilir. Elbette ki cinsel iletişimin artması birinci tercihimizdir. Taleplerin, kaygıların rahatlıkla dile getirilmesi ve reddedilmesi gibi..

Yazının Devamı

Mastürbasyon bağımlılığı

12 Nisan 2021

Mastürbasyon bağımlılığı aşırı ya da kompulsif mastürbasyon anlamına gelir. Cinsel davranışlarını kontrol edemeyen kişilerin günlük hayatları bundan oldukça olumsuz etkilenir.

Mastürbasyon zararlı bir aktivite değildir hatta bilinen birçok faydası da vardır fakat kontrol çıkmış bir mastürbasyon eylemi yani aşırı derecede yapılan mastürbasyon kompulsif hale gelebilir ve mastürbasyon bağımlılığına neden olabilir.

Semptomlar; Düzenli olarak yapılan her mastürbasyon sizi mastürbasyon bağımlısı yapmaz fakat aşağıdaki semptomların sizde olduğunu düşünüyorsanız bu konuda yardım almanız gerekebilir.

-Mastürbasyon zamanınızın çoğunu alıyorsa

-Kişisel ya da iş hayatınız bundan olumsuz etkileniyorsa

-Yüz yüze aktiviteler yerine mastürbasyon yapmayı tercih ediyorsanız (partnerle olmak yerine mastürbasyon yapmayı tercih etmek gibi)

-Kendinizi umumi tuvaletlerde ya da halka açık alanlarda mastürbasyon yaparken buluyorsanız

-Olumsuz duygularla baş etmek için mastürbasyon yapıyorsanız

Yazının Devamı

Düzenli seksin faydaları

17 Şubat 2021

Biliyoruz ki seks haz almanın en keyifli yollarından biri, bu sayede hem duygusal hem fiziksel bir doyuma ulaşıyoruz. Bütün bunlara ek olarak düzenli olarak seks yapmanın bize türlü faydaları var.

Orgazm olmak kan akışını hızlandırır ve dolaşımı arttırır. Bu sayede beyne giden kan miktarı artar ve kanın taşıdığı oksijen miktarı beyin hücrelerine daha fazla ulaşır. Bununla birlikte anlama, düşünme gibi bilişsel becerilerimiz gelişir. Bunun yanı sıra bir çok ruhsal sorunun iyileşmesine yardımcı olur.

Düzenli olarak seks yapmanın sağlığımıza bir çok faydası var.

1.Bağışıklık sistemini güçlendirir. Düzenli seks yapmak antikorların daha fazla salgılanmasını sağlar, bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir ve bizi mikrop, virüs gibi bakterilerden korur.

2.Kalp krizi riskini azaltır. Biliyorsunuz ki orgazm esnasında östrojen ve testosteron hormonları salgılanır. Bu hormonların azlığı kalp krizi riskini arttırdığı için çokluğu kalp krizi riskini azaltacaktır.

3.Felç riskini azaltır. Düzenli olarak seks yapmak yüksek tansiyonu önler, bunun sebebi seks

Yazının Devamı

Sevişmenin önündeki engeller

5 Ocak 2021

Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinde bile yemek içmekle aynı öneme sahip olan cinsellik ne yazık ki toplumumuzda kökleşmiş bir tabu. Yıllardır süregelen ayıp yasak kavramlarının altına gizlenen cinsellik ne konuşuluyor ne de doğru dürüst yaşanabiliyor. Peki hayatta kalmak için gerekli olan diğer ihtiyaçlarımız kadar önemli olan cinselliği sizce neden sağlıklı şekilde yaşayamıyoruz? Gelin nedenlerine bir bakalım..

Cinsel organlarımızı çok küçük yaşlarda keşfetmiş olmamıza rağmen ne ailemiz ne de okullarda buna dair eğitimler neredeyse hiç verilmedi, ee durum böyle olunca iş başa düştü tabii.. Herkes hakkında bir şeyler duydu, konuştu, anlattı. Kimi çok acılıymış dedi kimi çok kanıyormuş dedi kimi bekaret dedi kimi seninkinin boyu kaç dedi. Böyle böyle konuşurken öyle derin mitler oluştu ki, daha deneyimlemeden hakkında çok kötü bilgilere sahip olduk ve korktuk. Sonra dedik neymiş bu nasıl yaşanırmış bir bakalım... Pornolara yöneldik, gizli saklı mastürbasyonlara yöneldik, aman yakalanmayalım dedik. Cinselliği

Yazının Devamı

Cinsellikte altın kurallar

3 Eylül 2020

Cinselliğin yemek, içmek gibi bir gereksinim olduğunu hepimiz biliyoruz ve tabii evliliğin sağlıklı devamlılığı için olmazsa olmazı olduğunu da. Cinsellik birçok insan için hala tabu, bu tabular çoğu kişide cinsel işlev bozukluğuna yol açıyor ve kişilerin cinsel hayatlarını baştan aşağı olumsuz etkiliyor. Peki cinselliğin ilişkinin üzerindeki etkisi ne dersiniz? İyi bir cinsel ilişki evliliği yüzde 10 etkilerken kötü bir cinsellik evliliği tam yüzde 90 olumsuz etkiliyor. İşte bu yüzden sevişmenin önündeki engelleri ve onları nasıl düzelteceğinizi kısa başlıklar halinde anlatacağım.

İletişim

İlişkide her kişinin farklı bir aileden farklı bir kültürden ve farklı bir yaratılıştan geldiğini kabul edersek her ikisinin de cinsel bilgilerinin ve ihtiyaçlarının farklı olduğunu anlayabiliriz. İletişim diyorum çünkü anlatmadan anlaşılmanın bir yolu yok. Partnerinizle cinsellikle ilgili bir kaygınız varsa ya da bir travmanız varsa paylaşmanızı öneririm. Partnerinizin cinsellik esnasında nasıl davranmasını ya da davranmamasını istiyorsanız bununla ilgili geribildirim

Yazının Devamı

Sınav kaygısı yönetimi

28 Mayıs 2020

Maalesef ki pandemi sürecinde yaşadığınız stresin üzerine bir de sınav kaygısı eklendi. Bu hepiniz için oldukça yorucu bir süreç. Hepinizin çok emek verdiğini biliyorum, bu emeklerin karşılığını birkaç saate sığdırmak zorunda kalmanın vermiş olduğu endişeyi de farkındayım ama bir şekilde bunu yönetmek zorundayız. Kaygı, her zaman çok zararlı bir duygudur diyemeyiz, hatta bazen yapıcı etkileri bile vardır. Ama bir sınava girmeden günlerce önce sınavı başarıp başaramayacağınız kaygısı beyninizi aşırı meşgul ediyorsa ve yoğun bir kaygı hissediyorsanız, üstelik bu kaygı gündelik işinizi bozuyorsa, uykularınızı, yeme içmenizi etkiliyorsa, neredeyse başka bir şey düşünmüyorsanız sınav kaygısına adaysınız demektir. Sınav yaklaştıkça uyku tutmuyorsa, sınava girerken elleriniz titremeye başlıyor, beyniniz zonkluyor, sınav kağıdını açmaya cesaret edemiyorsanız, heyecandan soruları okusanız bile anlamıyor defalarca okuma gereği görüyorsanız sınav kaygınız var demektir.

Peki sınav kaygısının belirtileri nelerdir?

Öncelikle Fizyolojik belirtilerinden bahsetmek

Yazının Devamı

Öfke kontrolünü nasıl sağlarım?

12 Mart 2020

Öfke doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere istinaden ortaya çıkan normal bir duygudur. Şiddeti hafif huzursuzluktan şiddete kadar değişebilir.

Öfkenin hem yapıcı hem de yıkıcı etkileri vardır. Kişiler arası iletişimi düzeltici nitelikte de olabilir, kontrol edilmediği müddetçe tahrip edici etkilere de sahip olabilir.


Peki hangi durumlarda öfkeli hissederiz?

Utanç hissettiğimizde

Hayal kırıklığına uğradığımızda

Engellendiğimizi düşündüğümüzde

Kıskandığımızda

Yazının Devamı